Dunca: Situația salariilor în MTS nu e tocmai bună; sperăm ca legea salarizării să rezolve această problemă
Publicat de Andreea Drilea, 20 martie 2017, 13:01
Ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca, a declarat, luni, că situația la nivelul MTS în privința salarizării nu e ”tocmai bună”, dar că speră să se găsească o soluție legală, inclusiv prin viitoarea lege a salarizării unitare.
Întrebat de presă, la Palatul Victoria, despre greva japoneză declanșată de mai mulți angajați din MTS și din instituții subordonate ministerului, el a răspuns că jumătate dintre angajații instituției au salariul minim pe economie, iar în acesta intră și vechimea.
„Am fost la minister, nu am văzut pe nimeni cu banderole. Evident, situația nu este una tocmai bună, pot să spun că jumătate din angajații MTS-ului au salariul minim pe economie, iar în salariu minim pe economie intră și vechimea. Am avut discuții cu Direcțiile din subordine, cu cluburile sportive. Cu siguranță trebuie să găsim cea mai bună soluție, soluția legală de rezolvare a acestor probleme. Știm și decizia CCR care trebuia pusă în aplicare din 2016, bugetul în momentul de față nu ne permite acest lucru. Sperăm ca prin legea salarizării unitare să se rezolve această problemă. (…) Am avut, colegii mei au avut o discuție cu Ministerul Muncii și în continuare discutăm pe fiecare categorie în parte. (…) În momentul de față avem o discuție și cu Ministerul Muncii (referitor la HG 1/2017) și, din acest punct de vedere, am scris un memoriu și am adus la cunoștință situația pe care o are MTS”, a declarat Marius Dunca.
Angajații din subordinea Ministerului Tineretului și Sportului, membri ai Sindicatului Național Sport și Tineret, funcționari publici și personal contractual din toată țara, protestează, luni, împotriva discriminărilor salariale, pentru a atrage atenția asupra „stării dramatice a salarizării” din sistemul teritorial MTS, și, totodată, au în vedere, în perioada următoare, declanșarea conflictului colectiv de muncă, acțiuni de pichetare a ministerului și întreruperea activității până la soluționarea cererilor.
Sindicaliștii precizează că pe lista de revendicări se află politica neunitară de creșteri salariale și neimplicarea conducerii în aplicarea corectă a dispozițiilor deciziei CCR nr. 794/2016 și a prevederilor HG 1/2017 (…), soluționarea cererilor de recalculare a drepturilor salariale și reîncadrarea personalului pe funcții corespunzătoare activității prestate, necesitatea inițierii și aprobării unui regulament de sporuri pentru personalul angajat în cadrul DJST, CSM, CSN, CCS și transparentizare referitoare la premieri.
(Agerpres/FOTO arhivă jurnalul.ro)