Economistul Adrian Vasilescu – repercusiunile ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană sunt greu de anticipat
Publicat de gabrielarotaru, 24 iunie 2016, 12:40
Economistul Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, a declarat, pentru postul nostru de radio, că repercusiunile ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană sunt greu de anticipat.
Redactor: Ce repercusiuni ar putea avea ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană asupra monedei euro şi asupra leului pe termen mediu, pe termen lung?
Adrian Vasilescu: Cred că fracturate pe bucăţi şi bucăţele, problemele care apar după acest eveniment nu o să putem să ajungem la cele mai bune concluzii. Lucrurile sunt globale şi trebuie analizate global. Când spun global înţeleg necesitatea, nevoia de a analiza economic, psihologic, filozofic, sociologic, juridic ş.a.m.d. Problemele sunt grave sub diverse aspecte şi, bineînţeles problemele privind moneda sunt determinate de aceste aspecte multilaterale. Ceea ce am văzut astăzi pe pieţele financiare, deprecierea masivă a lirei sterline, problemele pe pieţele din toată lumea reprezintă un şoc. Un şoc emoţional care era firesc, era de aşteptat şi care nu cred că va fi de lungă durată şi intensitatea lui nu va dura prea mult.
Redactor: Deja euro a crescut în raport cu leul.
Adrian Vasilescu: Vorbind despre leu şi euro, cred că trebuie să aşteptăm ora 13,00 când Banca Naţională va da comunicatul pe care-l dă în fiecare zi la această oră privind raportul leu – euro.
Redactor: Aţi spus că există mecanism în cadrul BNR pentru a fi evitate anumite probleme în ceea ce priveşte volatilitatea cursului.
Adrian Vasilescu: Mai mult decât atât, eu pot să spun că Banca Naţională are pregătite toate strategiile pentru orice posibilă reacţie şi orice posibilă evoluţie în aşa fel încât nu e nevoie ca astăzi să fie şedinţe vulcanice la Banca Naţională, să fie agitaţie, să fie panică, e o zi obişnuită cum au fost toate zilele din aprilie încoace, când Banca Naţională în raportul privind stabilitatea financiară a făcut o hartă a riscurilor şi a pus riscul de BREXIT între cele mai periculoase şi mari ameninţări pentru economia României. De atunci în fiecare zi se fac analize, se fac scenarii, în aşa fel că astăzi este o zi ca toate celelalte din aprilie şi până acum.
Redactor: Aveţi vreun sfat pentru românii care au depozite în anumite valute.
Adrian Vasilescu: Pentru românii care au depozite nu pot să am nici un sfat. Fiecare şi-a făcut socotelile atunci când şi-a făcut depozitele, fiecare şi-a făcut socotelile când a luat credite în anumite valute. Riscul valutar este o realitate pentru cei care au luat credite în anumite valute. Cât priveşte depozitele ele sunt pe un termen mai lung, iar ceea ce se întâmplă acum e pe termen scurt.
(radioiasi.ro/ FOTO bancherul.ro)