Efectele secetei asupra culturilor agricole şi soluţii pentru diminuarea pagubelor, analizate luni la MADR
Publicat de Andreea Drilea, 14 august 2015, 07:30
Reprezentanţii celor mai importante asociaţii ale producătorilor agricoli din România vor analiza, luni, 17 august, la Ministerul Agriculturii, efectele secetei asupra culturilor agricole şi principalele soluţii pentru diminuarea pagubelor înregistrate din cauza acestui fenomen, a declarat, joi, pentru AGERPRES, directorul general al Federaţiei Naţionale Pro Agro, Florentin Bercu.
‘Vom participa luni la o întâlnire cu ministrul Agriculturii pentru a analiza efectele fenomenului de secetă asupra culturilor agricole, funcţionarea sistemelor de irigaţii şi măsurile şi soluţiile care se impun. La finalul întâlnirii vor fi declaraţii de presă’, a precizat Bercu.
Contactat de AGERPRES, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a confirmat că luni, la ora 10,00, va avea loc o întâlnire la MADR cu reprezentanţii Pro Agro, cu cei ai Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România şi ai Ligii Utilizatorilor de apă pentru Irigaţii din România, iar principalele teme de discuţie vor viza efectele secetei asupra producţiei agricole, recolta de cereale din 2015, Fondul Mutual şi nu în ultimul rând sistemele de irigaţii.
Federaţia Naţională Pro Agro a solicitat, la finele lunii iulie, Ministerului Agriculturii sprijin în instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea producătorilor agricoli din sectorul vegetal, pentru pierderile cauzate de condiţii climatice nefavorabile din anul 2015.
Această solicitare a venit în contextul în care seceta pedologică şi atmosferică instalată a condus la reducerea rezervei de apă din sol. Această situaţie va determina reducerea substanţială a producţiilor pentru culturile înfiinţate în primăvara acestui an, generând fermierilor pierderi importante de venit.
La rândul său, Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România /LAPAR/, a declarat că producţiile de grâu, porumb, rapiţă şi floarea soarelui din acest an vor fi, pe ansamblu, mult mai mici faţă de anul trecut din cauza secetei, cea mai gravă situaţie întâlnindu-se în judeţele Vaslui, Bacău, Botoşani, dar şi în sud-estul Banatului şi în judeţul Olt.
(Agerpres/FOTO arhivă jurnalul.ro)