Elena Udrea pierde ultima şansă de a scăpa de închisoare în dosarul ‘Gala Bute’
Publicat de Andreea Drilea, 31 octombrie 2022, 16:19
Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins luni, ca nefondat, recursul în casaţie, o cale extraordinară de atac, prin care Elena Udrea a solicitat anularea condamnării de şase ani de închisoare primită în dosarul ‘Gala Bute’.
Aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul lui Rudel Obreja, fost preşedinte al Federaţiei Române de Box, care are o condamnare de cinci ani închisoare. În prezent, acesta este eliberat provizoriu pentru a se trata de cancer.
Recursul în casaţie a fost ultima şansă a Elenei Udrea de a obţine anularea pedepsei de şase ani, în condiţiile în care celelalte încercări ale sale nu au avut succes.
Udrea este deţinută în Penitenciarul Târgşor începând din luna iunie, când a fost extrădată din Bulgaria, unde plecase în ziua pronunţării condamnării.
Solicitarea depusă de Elena Udrea a fost dezbătută pe 10 octombrie, când fostul ministru a fost adus în sala de judecată, însă magistraţii au avut nevoie de trei săptămâni pentru a lua o decizie în acest caz.
‘Eu stau ilegal în puşcărie de şase luni. Este vorba de libertatea mea. Mi se impută suma de 8 milioane lei, care reprezintă publicitatea pe care trebuie să o plătesc personal. Cei care nu au acceptat să facă denunţuri au ajuns la puşcărie. În schimb, cei care au avut atribuţii în minister au scăpat. Nastasia şi Bute au avut interes să fie organizată gala. Nastasia mergea la toate meciurile lui Bute. (…) Regret că nu am avut parte de o justiţie dreaptă în România. Sper că, de data aceasta, completul de judecată nu a intrat cu decizia deja luată. Solicit achitarea mea pentru toate capetele de acuzare’, declara, atunci, Udrea în faţa judecătorilor.
Avocaţii săi au încercat să-i înduplece pe cei cinci judecători ai completului să anuleze condamnarea primită în ‘Gala Bute’ şi să dispună rejudecarea cazului de la zero.
În esenţă, apărătorii au arătat că decizia de condamnare a fostului ministru a fost nelegală, deoarece magistraţii de la fond şi apel nu au respectat deciziile Curţii Constituţionale privind abuzul în serviciu, iar completurile de la Instanţa supremă au fost constituite nelegal.
Elena Udrea nu a invocat însă decizia Curţii Constituţionale privind prescrierea faptelor, însă ea ar putea beneficia de această prevedere în alte două dosare în care este judecată de instanţele bucureştene.
(AGERPRES/FOTO – imagine ilustrativă)