Elevi din Bucureşti, Bacău şi Constanţa, pe prima poziţie la a 50-a ediţie a Olimpiadei Naţionale de Chimie
Publicat de Andreea Drilea, 22 aprilie 2016, 14:41
Elevi din Bucureşti, Constanţa şi Bacău au câştigat premiul I la cea de a 50-a ediţie a Olimpiadei Naţionale de Chimie, competiţie şcolară găzduită de municipiul Bacău pe parcursul acestei săptămâni şi la care au fost prezenţi 372 de de competitori.
La clasa a VIII-a primul loc a fost ocupat de Teodora Stan, Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti, pe poziţiile II şi III clasându-se Sorana Gabriela, Liceul Teoretic ‘Neagoe Basarab’ Olteniţa, respectiv Ioana Oprea, Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti.
La clasa a IX-a a obţinut prima poziţie Miruna Belciu, Colegiul Naţional ‘Gheorghe Vranceanu’ Bacău), urmată de Ioana Popa şi Teodor Obada, ambele reprezentând Colegiul Naţional Iaşi.
Premiul I la clasa a X-a i-a revenit lui Dan Neagoe, Colegiul Naţional ‘Mircea cel Bătrân’ Constanţa, locurile II şi III obţinându-le Alexandra Alexiu, Colegiul Naţional ‘Mihai Viteazu’ Ploieşti, respectiv Cristian Ungureanu, Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti).
Paul Haidu de la Colegiul Naţional ‘Mircea cel Bătrân’ s-a clasat primul în întrecerea competitorilor de clasa a XI-a. El a fost urmat de Alexandra Dima, Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti) şi Anamaria Leonescu, Colegiul Naţional ‘Sf. Sava’ Bucureşti).
La clasa a XII-a locul I l-a câştigat bucureşteanul Andrei Iliescu de la Liceul Internaţional de Informatică, Cristian Râclea, Colegiul Naţional ‘Vasile Alecsandri’ din Galaţi şi Răzvan Gheorghe, Colegiul Naţional ‘Bogdan Petriceicu Haşdeu’ din Buzău, situându-se pe pe poziţiile II şi III.
Comisia Naţională de Evaluare, coordonată de academicianul Marius Andruh şi formată din personalităţi marcante în domeniul chimiei româneşti, între care 11 sunt cadre universitare în instituţii de învăţământ de prestigiu de profil din Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara, a mai acordat 35 de menţiuni şi 100 de premii speciale.
În urma desfăşurării unei probe de baraj, la care au participat 100 de elevi calificaţi, s-au selectat cei 20 de componenţi din lotul naţional lărgit al României. Toţi aceşti elevi vor urma un program intensiv de pregătire finalizat cu o serie de teste, în urma cărora se va stabili componenţa echipei României, formată din cei mai buni patru chimişti ai ţării, care vor reprezenta ţara noastră la Olimpiada Internaţională de Chimie care se va organiza anul acesta în Georgia, la Tbilisi, în luna iulie. De asemenea, din rândul acestora vor fi desemnaţi şi cei şase componenţi ce vor fi prezenţi la Concursul internaţional ‘D. Mendeleev’ ce se va desfăşura în Rusia în perioada 1 – 7 mai.
Academicianul Marius Andruh, presedintele Comisiei Naţionale a Olimpiadei Naţionale de Chimie, a declarat pentru AGERPRES că a fost ‘o ediţie demnă de jubileul acestei competiţii şcolare de prestigiu, ce a lansat de-a lungul jumătăţii de secol de existenţă nume mari în chimia românească şi mondială’.
‘În ceea ce priveşte elevii, mesajul primit de la ei după probele complexe din concurs este unul tonifiant : avem copii ce pot performa în domeniul chimiei oriunde în lume’, a precizat Andruh.
El a mulţumit organizatorilor pentru eforturile făcute.
‘Suntem recunoscători în special Colegiului Naţional ,,Gheorghe Vrânceanu’ şi Universităţii ,,Vasile Alecsandri’ din Bacău, care au organizat în timp record laboratoarele ce au permis desfăşurarea impecabilă a probelor practice. Se adaugă cei care au asigurat cazarea profesorilor şi elevilor, dar şi cei care s-au ocupat de excursia de joi în frumoasa zonă turistică a judeţului Bacău’ , a mai afirmat preşedintele Comisiei Naţionale a Olimpiadei Naţionale de Chimie.
(Agerpres/FOTO arhivă chem.colostate.edu)