„Epidemie” de diabet de tip 2 în România, cauzată de stilul de viaţă
Publicat de gabrielarotaru, 3 ianuarie 2025, 06:50 / actualizat: 3 ianuarie 2025, 7:54
Numărul tot mai mare al persoanelor care suferă de diabet zaharat i-a determinat pe specialişti să vorbească despre o „epidemie”.
Strict ştiinţific, termenul nu se aplică, dar doctorii îl folosesc tocmai pentru a atrage atenţia asupra fenomenului.
Oficial, în România sunt peste 1.200.000 de pacienţi, însă estimările indică mai mult de 2 milioane de bolnavi.
Medicii sunt îngrijoraţi nu doar de creşterea constantă a numărului de persoane afectate, ci şi de faptul că diabetul zaharat a început să apară la tot mai mulţi tineri.
Reporter, Adriana Turea: Domnule doctor Adrian Pană, în ultima vreme, specialiştii spun că numărul de persoane diagnosticate cu diabet este în creştere. Care sunt principalele cauze care au dus la această creştere, din punctul dumneavoastră de vedere, ca specialist în sănătate publică?
Adrian Pană: Vorbim de o epidemie de diabet zaharat. Vorbim de diabetul zaharat de tip 2, care este un diabet al adultului şi care este în cea mai mare parte prevenibil, prin evitarea unor factori de risc. Cred că ceea ce ne îngrijorează şi mai mult este că a scăzut vârsta la care diagnosticăm persoane cu cazuri noi de diabet zaharat de tip 2.
Reporter: Şi toate acestea din cauza stilului de viaţă, sau sunt şi alte cauze?
Adrian Pană: Sunt două cauze majore ale diabetului zaharat de tip 2. Unul dintre ele este alimentaţia dezechilibrată, concentrată pe alimente grase, grăsimi saturate, alimente foarte concentrate şi cu un conţinut nutriţional scăzut, plus alimentele cu conţinut mare de zahăr. Al doilea factor este scăderea activităţii fizice.
Reporter: Dr. Adrian Pană a mai adăugat că România are cea mai mare rată de sedentarism din Uniunea Europeană, după cum arată raportările OECD. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)