Evazioniştii vor putea scăpa de urmărirea penală dacă acoperă integral prejudiciul plus 20%
Publicat de , 19 decembrie 2018, 18:12
Persoanele care au săvârşit împreună o faptă de evaziune fiscală vor putea să scape de urmărirea penală, o singură dată, dacă acoperă integral prejudiciul produs, majorat cu 20%.
Deputaţii au modificat în acest sens legea de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale, Camera Deputaţilor fiind for decizional în acest caz.
În urma unei hotărâri judecătoreşti prin care se stabileşte obligaţia inculpatului de a acoperi, în termen de un an de la pronunţare, prejudiciul majorat cu 20 de procente, se poate dispune o singură dată suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.
În cazul în care condamnatul nu acoperă suma în termenul stabilit, suspendarea executării pedepsei se transformă în închisoare cu executare.
Iniţiatorul proiectului, deputatul social-democrat Cătălin Rădulescu, susţine că scopul acestei legi este recuperarea prejudiciului şi nu menţinerea unei persoane în detenţie.
Cătălin Rădulescu: PSD-ul astăzi face un act de clemenţă oamenilor de afaceri care au greşit. 28 de ani nu s-a recuperat niciun fel de prejudiciu şi oameni de afaceri români au intrat în puşcărie. Mă mir că cei din opoziţie n-aţi făcut niciodată referire la multinaţionalele care scot profitul din ţara asta, în fiecare an şi şi-au bătut joc de românii care muncesc şi care îşi fac treaba. Da, susţinem această lege şi credem că trebuie să fie recuperat prejudiciul, nu să băgăm oameni de afaceri în puşcărie.
De cealaltă parte, deputatul USR, Stelian Ion, afirmă că, practic, prin această lege se încurajează evaziunea fiscală în România.
Stelian Ion: Undă verde la evaziune fiscală. Problema nu este cu micii evazionişti. Problema este cu cei care fură astfel din bugetul statului milioane şi milioane de euro, îşi fac averi colosale şi îşi păstrează într-un buzunar o sumă, pentru eventualitatea în care vor fi prinşi, dacă vor fi prinşi. O plătesc şi nu păţesc absolut nimic.
Proiectul legislativ a adoptat de Camera Deputaţilor în calitate de for decizional şi urmează să fie trimis preşedintelui României pentru promulgare.
(Rador/FOTO aradon.ro)