#ExerciţiuSeism2018/Arafat: A fost un exerciţiu de succes de la prima până la ultima zi
Publicat de Andreea Drilea, 18 octombrie 2018, 14:26
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, joi, că exerciţiul ‘Seism 2018’ a fost unul de succes, de la prima până la ultima zi.
‘A fost un exerciţiu de succes, de la prima până la ultima zi, de la începerea cu partea română a exerciţiului şi după care, în continuare, cu partea europeană a exerciţiului. (…) Sunt extrem de multumiţi toţi cei care au venit din afara României, pentru că ei consideră că investiţia noastră şi exerciţiul nu a fost o pierdere’, a spus Arafat, după ceremonia de închidere a exerciţiilor de simulare a intervenţiei în caz de cutremur SEISM 2018 şi EU MODEX.
El a menţionat că a avut discuţii cu mai mulţi şefi de echipă şi toată lumea este mulţumită că a fost expusă la diferite situaţii cât mai aproape de realitate şi a câştigat o foarte mare experienţă.
‘Sunt convins că încă vor veni foarte multe observaţii de la cei care au umblat în toate zilele exerciţiului în spaţiile de lucru, cei de la Agenţia Federală de Management a Situaţiilor de Urgenţă din SUA, cei de la NATO, cei de la Comisia Europeană, deci încă concluziile se vor trage cel puţin pe următoarele două-trei săptămâni până să avem o imagine completă’, a adăugat Arafat.
El s-a referit la problema obţinerii dreptului de liberă practică de la Colegiul Medicilor de către echipele internaţionale. ‘Asta e o problemă cu care se confruntă toate echipele internaţionale care pleacă în alte ţări. (…) În România ştim că dreptul de liberă practică necesită un timp până îl obţii. (…) Cu ministrul Sănătăţii au fost discuţii şi cu Colegiul Medicilor şi s-a făcut procedură, dar, foarte scurt, şi ni s-a acordat dreptul de liberă practică, ni s-a zis că asta va fi şi în caz de dezastru, dar poate că venim cu alte reglementări, care să intre în astfel de situaţii din momentul în care ai acceptat o echipă medicală dintr-o altă ţară trimisă oficial din ţara respectivă şi ştii pe cine accepţi, ar trebui să fie automat să aibă dreptul de liberă practică pe durata, de exemplu, stării de urgenţă care e decretată de Preşedinţie’, a susţinut Arafat.
Şeful DSU a subliniat că va continua pregătirea populaţiei. ‘Trebuie să coborâm la nivelul comunităţii şi trebuie să pregătim comunitatea cât mai bine. (…) Trebuie să înţeleagă omul ce înseamnă un dezastru, trebuie să nu mai asculte tot ce apare în cinci minute după un dezastru şi începe să-l deruteze total pe social media. (…) Trebuie omul să ştie să filtreze informaţiile, (…) trebuie să înţeleagă că sursa oficială de informaţii în timpul unui dezastru nu poate fi reprezentată decât de serviciile de urgenţă oficiale ale statului’, a declarat Arafat.
‘Am mers pe scenariul cel mai exagerat, pentru că a trebuit să testăm la limită tot ce putem face. În ceea ce priveşte victimele, chiar dacă noi pe teren am lucrat poate cu vreo 2.000 – 2.000 şi ceva de cazuri, în aceste zile noi pe hârtie am lucrat cu mai multe cazuri, deci au fost şi cazuri simulate pe care nu le-am avut pe teren şi trebuia să avem cifra foarte mare să vedem până unde putem ajunge’, a explicat el.
Potrivit acestuia, în prezent are loc un proces de dotare şi de pregătire a resurselor umane. ‘Noi suntem într-un proces foarte mare de dotare, dar de mare succes au fost containerele de căutare – salvare. (…) Din cele 80 care sunt în ţară, au venit cel puţin 15 cu echipele lor din Bucureşti şi din alte judeţe şi au lucrat. Deci am început să pregătim oameni să lucreze, lângă fiecare container să avem 20 de oameni pregătiţi cu echipa de căutare – salvare uşoară şi avem cine să-i pregătească, pentru că avem o echipă de căutare – salvare medie, ea îi supraveghează’, a precizat Arafat.
El a menţionat că pentru acest exerciţiu nu a fost alocat un buget special, ci s-a folosit bugetul de exerciţii al IGSU.
‘Comisia Europeană a alocat un buget din care România a primit în jur la 120.000 de euro pentru partea organizatorică, unde am rezolvat mai multe aspecte tehnice şi fiecare ţară a avut partea ei de contribuţie. Israelul a venit cu spitalul pe vapor şi cu echipa pe un avion, (…) suedezii cu avionul lor, cu echipa lor, slovacii, acestea toate sunt costuri care s-au introdus în acest exerciţiu’, a indicat Raed Arafat.
Donatella Salvi, reprezentantă a Comisiei Europene, a subliniat că scopul exerciţiului a fost ca echipele de intervenţie să fie mai bine pregătite, să fie sigure că în cazurile de urgenţă reală pot lucra împreună într-un mod mai bine coordonat, mai eficient şi să poată salva mai multe vieţi.
În opinia sa, exerciţiul a avut succes datorită implicării participanţilor. Salvi s-a arătat recunoscătoare tuturor pentru eforturile depuse.
‘A fost cel mai mare exerciţiu medical făcut vreodată sub coordonarea UE. (…) Este prima dată când atâtea capabilităţi stau împreună în exerciţiul MODEX’, a spus Salvi.
Ea a punctat că exerciţiul a reprezentat şi o experienţă de viaţă.
Pentru Comisia Europeană un astfel de exerciţiu constituie o dovadă a solidarităţii, a transmis Donatella Salvi.
(Agerpres/FOTO IGSU)