Florin Cîţu, la DNA în dosarul vaccinurilor
Publicat de Andreea Drilea, 6 decembrie 2023, 18:30 / actualizat: 6 decembrie 2023, 19:47
Fostul premier Florin Cîţu a fost pus sub acuzare pentru complicitate la abuz în serviciu în dosarul achiziţiei de vaccinuri anti-COVID, în timpul pandemiei. Procurorul consideră că au fost comandate mult prea multe doze, prejudiciul estimat de DNA fiind de peste 1.000.000.000 lei. Florin Cîţu spune că nu a încălcat legea şi că are încredere în justiţie.
Diana Surdu transmite:
Fostul premier Florin Cîţu nu a comentat acuzaţiile anchetatorilor, în ciuda insistenţelor ziariştilor şi a unui protestatar care îl aşteptau.
Florin Cîţu: Nu pot să discut despre un dosar. Urmează o anchetă. Ce pot să vă spun este că mi-am exercitat atribuţiile de prim-ministru cu respectarea legislaţiei în vigoare.
Reporter: Vă reproşaţi ceva că aţi cheltuit aiurea bugetul statului?
Florin Cîţu: Dacă vă uitaţi la execuţia bugetară pe 2021, veţi vedea că execuţia este mai bună decât estimată la începutul anului.
-: Noi, aceşti oameni care v-au votat, vrem adevărul. Sunteţi vinovat sau nu?
Florin Cîţu: Pot doar să vă spun că tot ceea ce am făcut atunci a fost cu respectarea legislaţiei în vigoare.
-: Cine este de vină?
Florin Cîţu: Am încredere în justiţie că adevărul o să să iasă la suprafaţă în timpul acestei anchete.
În prezent senator, liberalul Florin Cîţu şi-a pierdut imunitatea după votul colegilor săi senatori săptămâna trecută. Dosarul vaccinurilor îi vizează şi pe foştii miniştri ai sănătăţii Vlad Voiculescu şi Oana Mihăilă, care se vor prezenta zilele următoare şi ei în faţa procurorilor.
Anchetatorii îi reproşează fostului premier că în prima jumătate a anului 2021 a aprobat două memorandumuri care au generat achiziţii suplimentare de vaccinuri anti-COVID, asta în condiţiile în care, susţin anchetatorii, nu existau studii şi date care să susţină achiziţia de noi loturi de vaccin şi mai ales faptul că la vremea respectivă fuseseră cumpărate de miniştri de la sănătate de la vremea aceea zeci de milioane de doze.
(RADOR)
Fostul premier Florin Cîţu s-a prezentat, miercuri, la sediul DNA, unde procurorii îl vor anunţa că a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu, în dosarul privind achiziţia de vaccinuri împotriva COVID-19, în care prejudiciul ar fi de peste 1 miliard de euro.
La intrare în sediul DNA, Florin Cîţu a refuzat să răspundă întrebărilor puse de jurnalişti, însă a promis că va da detalii la ieşire.
În prezent senator, Florin Cîţu a rămas fără imunitate, în urma unei decizii a Senatului din 29 noiembrie.
Dosarul vaccinurilor îi vizează şi pe foştii miniştri ai Sănătăţii Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă.
Potrivit DNA, la data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării şi distribuţiei vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziţia unor opţiuni viabile de vaccinuri şi care a presupus negocierea de către CE a unor acorduri de achiziţie anticipată cu producătorii în numele statelor membre.
Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcţie de numărul populaţiei, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populaţie revenea statelor membre, menţionează DNA.
Anchetatorii susţin că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de ‘opt-out’, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuţie pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.
‘În prezenta cauză, în contextul menţionat, sunt cercetate aspecte legate de modalitatea în care, în perioada ianuarie – mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziţiei, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer şi Moderna), în condiţiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane’, explică procurorii.
Conform DNA, deşi dozele de vaccin contractate anterior datei de 1 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane faţă de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacţionat şi ordonanţat la plată achiziţia în plus a cantităţii de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului. AGERPRES