Fostul şef al ANAF Şerban Pop, eliberat din închisoare de Instanţa supremă
Publicat de Andreea Drilea, 20 decembrie 2018, 09:13 / actualizat: 20 decembrie 2018, 10:17
Fostul şef al ANAF Şerban Pop va fi eliberat din închisoare, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus suspendarea executării pedepsei în dosarul în care acesta a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru trafic de influenţă.
‘Admite în principiu contestaţia în anulare formulată de condamnatul Şerban Pop împotriva deciziei penale nr. 116 din 26 iunie 2018, pronunţată de Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 2.138/1/2017. (…) Admite cererea de suspendare a executării sentinţei penale nr. 42 din 26 ianuarie 2017 (…), până la soluţionarea definitivă a contestaţiei în anulare. Definitivă’, se arată în minuta deciziei de miercuri.
Pe 26 iunie, Şerban Pop a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pentru infracţiunea de trafic de influenţă.
În acelaşi dosar a fost condamnat şi Horia Simu la 4 ani închisoare cu executare pentru cumpărare de influenţă, în timp ce fosta şefă DIICOT Alina Bica a fost achitată.
În septembrie 2015, Alina Bica şi fostul şef al ANAF Şerban Pop au fost trimişi în judecată de DNA în acest dosar.
Potrivit DNA, în anul 2014, Şerban Pop a primit de la Horia Simu suma totală de 230.000 de euro (cash şi sub forma a două contracte de consultanţă judiciară), pentru a interveni la nivelul conducerii DIICOT în scopul soluţionării favorabile a unui dosar penal care îl privea pe omul de afaceri. O parte din aceşti bani ar fi ajuns la Alina Bica, prin intermediul lui Ionuţ Mihăilescu, la acea dată consilierul ei.
‘La 8 noiembrie 2014, Alina Bica, în calitate de procuror-şef al DIICOT, a primit, pentru sine, în mod indirect, printr-un intermediar (denunţător în cauză), suma de 17.500 de euro din totalul sumei de 20.000 de euro, pe care acesta din urmă, în calitate de interpus, a primit-o de la Şerban Pop. Suma de 20.000 de euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost dată de omul de afaceri în tranşe, pe parcursul a opt luni, în cursul anului 2014, inculpatului Pop, pentru ca acesta să o remită în scopul menţionat’, susţineau procurorii.
DNA preciza că, în schimbul banilor primiţi, Alina Bica a determinat înlocuirea procurorului de caz şi a efectuat presiuni asupra unui alt subordonat de-al său (care, potrivit probelor administrate în cauză, a acţionat fără vinovăţie), în scopul pronunţării unei soluţii de clasare în dosarul în care se desfăşurau acte de urmărire penală faţă de Simu, lucru care s-a şi întâmplat ulterior.
(Agerpres/FOTO arhivă anaf.ro)