Ascultă Radio România Iași Live

(FOTO/UPDATE) Regina-Mamă Elena, reînhumată la Curtea de Argeş

(FOTO/UPDATE) Regina-Mamă Elena, reînhumată la Curtea de Argeş

Publicat de gabrielarotaru, 19 octombrie 2019, 10:30 / actualizat: 19 octombrie 2019, 13:50

UPDATE, ora 13:50 – Regina-Mamă Elena a fost reînhumată, sâmbătă, în noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş, la ceremonii asistând câteva mii de oameni.

Slujba de înmormântare a fost oficiată de înalţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, în vechea catedrală ctitorită de Neagoe Basarab.

La ceremonia religioasă au asistat Custodele Coroanei Române, Margareta, Principele Radu, Principesa Sofia, Principesa Maria alături de Ducele Amedeo de Aosta, Principesa Mafalda (fiica Ducelui De Aosta) şi Lord Peter Rosslyn (şeful Casei Principelui de Wales şi Ducesei de Cornwall), dar şi Nicolae Medforth-Mills, nepotul regelui Mihai.

Membrii Familiei Regale au ajuns la catedrală cu puţin înainte de ora 12,00 şi au fost întâmpinaţi cu aplauze de o parte dintre cei aflaţi în curtea mănăstirii.

După încheierea slujbei religioase, sicriul a fost scos din catedrală de militarii Brigăzii 30 Gardă, în aplauzele celor prezenţi.

A urmat procesiunea militară şi religioasă către noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală, unde s-a desfăşurat ceremonia îngropării în pridvor, la care a participat doar Familia Regală. La momentul intrării sicriului în criptă au fost trase 21 de focuri de armă, iar Muzica Militară a intonat Imnul Naţional şi Imnul Regal.

Ceremonia funerară s-a încheiat după ce Custodele Coroanei Române, Margareta, a ieşit din catedrală cu stindardul Reginei-Mamă împăturit şi l-a dat în grijă Aghiotantului Regal, pentru a fi expus ulterior în muzeul de la Săvârşin.

 

UPDATE, ora 12:15 – Peste 1.000 de oameni s-au strâns, sâmbătă, în curtea mănăstirii Curtea de Argeş, pentru a asista la ceremoniile dedicate reînhumării Reginei-Mamă Elena.

Slujba de înmormântare este oficiată de înalţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, în vechea catedrală ctitorită de Neagoe Basarab.

La ceremonia religioasă asistă Custodele Coroanei Române, Margareta, Principele Radu, Principesa Sofia, Principesa Maria alături de Ducele Amedeo de Aosta, Principesa Mafalda (fiica Ducelui De Aosta) şi Lord Peter Rosslyn (şeful Casei Principelui de Wales şi Ducesei de Cornwall).

Ceremonia îngropării va avea loc în noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală. La momentul intrării sicriului în criptă vor fi trase 21 de focuri de armă, iar Muzica Militară va intona Imnul Naţional şi Imnul Regal.

Ceremonia funerară se va încheia după ce Custodele Coroanei Române, Margareta, va ieşi din catedrală cu stindardul Reginei-mamă împăturit şi îl va da în grijă Aghiotantului Regal, pentru a fi expus ulterior în muzeul de la Săvârşin.

Sicriul cu osemintele Reginei-Mamă Elena a ajuns în ţară vineri dimineaţa, pe Aeroportul Internaţional Otopeni, cu o aeronavă a Forţelor Aeriene Române.

 

 

UPDATE, 19.10.2019, ora 05.40 – Regina-Mamă Elena va fi reînhumată astăzi, în noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş.

Potrivit programului transmis de Familia Regală, slujba de înmormântare va începe la ora 12,00 în Catedrala istorică Arhiepiscopală şi Regală şi va fi oficiată de înalţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

La ceremonia religioasă vor asista Custodele Coroanei Române, Margareta, Principele Radu, Principesa Sofia, Principesa Maria alături de Ducele Amedeo de Aosta, Principesa Mafalda (fiica Ducelui De Aosta) şi Lord Peter Rosslyn (şeful Casei Principelui de Wales şi Ducesei de Cornwall).

La ora 12,30 va începe procesiunea militară şi religioasă către noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală, unde se va desfăşura ceremonia îngropării în pridvor, la care va participa doar Familia Regală. La momentul intrării sicriului în criptă vor fi trase 21 de focuri de armă, iar Muzica Militară va intona Imnul Naţional şi Imnul Regal.

Ceremonia funerară se va încheia după ce Custodele Coroanei Române, Margareta, va ieşi din catedrală cu stindardul Reginei-mamă împăturit şi îl va da în grijă Aghiotantului Regal, pentru a fi expus ulterior în muzeul de la Săvârşin.

(FOTO radioiasi.ro)


UPDATE ora 17:00 – Sicriul cu osemintele Reginei-Mamă Elena a fost depus, vineri, în Catedrala istorică Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş.

Cortegiul funerar sosit de la Bucureşti a oprit în faţa noii catedrale unde aşteptau câteva zeci de persoane, printre care şi oficialităţi locale. Familia Regală şi oficialităţile au urmat apoi sicriul pe jos, până la vechea catedrală ctitorită de Neagoe Basarab.

Opt militari de la Batalionul 33 Vânători de Munte ‘Posada’ din Curtea de Argeş au purtat sicriul din maşină în vechea catedrală şi l-au aşezat pe catafalc, cu crucea de lemn, stindardul Reginei-Mamă şi coroana cu flori albe.

După un moment cu caracter privat, publicul a putut intra în catedrală să se închine la catafalc.

Sâmbătă, la ora 13,00, va avea loc ceremonia de reînhumare în noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală.


UPDATE ora 16:10 – Cortegiul funerar cu sicriul Reginei-Mamă Elena a ajuns la Curtea de Argeş, unde va avea loc, sâmbătă, ceremonia de reînhumare în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală.


UPDATE ora 15:20 – Cortegiul funerar cu sicriul rămăşiţelor pământeşti ale Reginei Elena a fost întâmpinat cu aplauze şi steaguri tricolore.

Cortegiul funerar cu sicriul în care se află rămăşiţele pământeşti ale Reginei Mamă Elena a traversat, în drumul spre Curtea de Argeş, şi oraşele Titu şi Găeşti.

Cortegiul, care a încetinit la trecerea sa prin oraşe, a fost întâmpinat cu aplauze de dâmboviţeni, care l-au aşteptat cu steaguri tricolore şi flori albe, pentru a-i aduce un ultim omagiu Reginei Mamă. (Rador)


UPDATE, ora 13:10 – Cortegiul funerar cu sicriul Reginei-Mamă Elena a plecat, vineri, de la Palatul Elisabeta spre Curtea de Argeş, în aplauzele celor prezenţi.

Întâmpinat de zeci de persoane, unele purtând steaguri tricolore, cortegiul funerar a sosit la Palatul Elisabeta, în jurul orei 12,00.

Purtat pe umeri de militari ai Brigăzii 30 Gardă, sicriul, acoperit cu stindardul regal, a fost aşezat pe un catafalc în Sala Regilor. Aici, Custodele Coroanei, Margareta, principele Radu şi principesele Sofia şi Maria s-au recules la catafalc, momentul având un caracter privat. Alături de aceştia s-a aflat Patriarhul Daniel, împreună cu un sobor de ierarhi şi preoţi. PF Daniel a dăruit Familiei Regale o icoană cu Sfinţii ‘Constantin şi Elena’ şi a semnat în Cartea de condoleanţe.

Cortegiul funerar a plecat spre Curtea de Argeş pe traseul Chitila – Titu – Găeşti – Topoloveni – Piteşti.

În faţa Palatului Elisabeta, simpatizanţi ai regalităţii, au desfăşurat un tricolor de mari dimensiuni cu însemnele Casei Regale.

‘Simt că se întregeşte ceva, Familia Regală aici, în ţară’, a afirmat Diana Zotescu, simpatizant al Casei Regale.

Potrivit Casei Regale, Majestatea Sa Margareta a dorit ca, în mod simbolic, sicriul Reginei Elena să plece către Curtea de Argeş de la Palatul Elisabeta, locul pe care, la 30 decembrie 1947, Regina-Mamă şi Regele Mihai au fost forţaţi să-l părăsească.

La Curtea de Argeş, sicriul Reginei-Mamă Elena va fi depus în Catedrala istorică Arhiepiscopală şi Regală. Sâmbătă, la ora 13,00, va avea loc ceremonia de reînhumare în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală.

Familia Regală a anunţat doliu pentru zilele de 18, 19 şi 20 octombrie.

Regina Elena a murit în Elveţia, la 29 noiembrie 1982, timp în care România se afla sub dictatura comunistă. Ea a fost înmormântată la cimitirul Boix-de-Vaud din Lausanne.


UPDATE, ora 12:30 – Cortegiul funerar a ajuns la Palatul Elisabeta. Sicriul Reginei-Mamă Elena este  depus în Sala Regilor timp de 45 de minute.

Cortegiul a fost aşteptat în faţa Palatului Elisabeta de câteva zeci de simpatizanţi ai Casei Regale, care au adus buchete şi jerbe din flori albe şi steaguri tricolore.

Familia Regală se va ruga la catafalc.

După o scurtă slujbă religioasă în Sala Regilor, cortegiul funerar se va deplasa spre Curtea de Argeş.  (Agerpres)


Sicriul cu osemintele Reginei-Mamă Elena a ajuns în ţară, astăzi, pe Aeroportul Internaţional Otopeni cu o aeronavă a Forţelor Aeriene Române.

La eveniment sunt prezenţi Custodele Coroanei, Margareta, principele Radu, principesele Sofia şi Maria, reprezentanţi ai Bisericii Romano-Catolice, Bisericii Greco-Catolice, Bisericii Armene, ai Cultului Mozaic şi ai Cultului Musulman.

Sunt prezenţi premierul desemnat Ludovic Orban, premierul demis Viorica Dăncilă, secretarul general al PSD Mihai Fifor, ministrul demis al Finanţelor, Eugen Teodorovici, ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, secretarul de stat în MAI Raed Arafat, ministrul demis al Culturii, Daniel Breaz, oameni de cultură şi artă.

De la Geneva, sicriul a fost însoţit de Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale şi Meridionale, de secretarul de stat Victor Opaschi şi de Ioan Luca Vlad şi Constanţa Iorga, membri ai Casei Majestăţii Sale. (Agerpres/ FOTO agerpres.ro)

Etichete:
Parlamentare2024/Românii din diaspora, aşteptaţi sâmbătă şi duminică la urne; aproape 7.000 de persoane votează prin corespondenţă
Naţional vineri, 29 noiembrie 2024, 06:00

Parlamentare2024/Românii din diaspora, aşteptaţi sâmbătă şi duminică la urne; aproape 7.000 de persoane votează prin corespondenţă

Românii din diaspora sunt aşteptaţi sâmbătă şi duminică la urne, pentru a-şi desemna reprezentanţii în noul Legislativ, votarea...

Parlamentare2024/Românii din diaspora, aşteptaţi sâmbătă şi duminică la urne; aproape 7.000 de persoane votează prin corespondenţă
BEC – măsuri privind solicitarea CCR de reverificare şi renumărare a voturilor
Naţional joi, 28 noiembrie 2024, 20:34

BEC – măsuri privind solicitarea CCR de reverificare şi renumărare a voturilor

Biroul Electoral Central a adoptat, joi, o decizie privind modul în care va fi soluţionată solicitarea Curţii Constituţionale de reverificare...

BEC – măsuri privind solicitarea CCR de reverificare şi renumărare a voturilor
CSAT: Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral
Naţional joi, 28 noiembrie 2024, 16:15

CSAT: Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral

UPDATE – Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării au constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa...

CSAT: Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral
CCR cere renumărarea voturilor valabile şi nule din primul tur al alegerilor prezidențiale
Naţional joi, 28 noiembrie 2024, 14:44

CCR cere renumărarea voturilor valabile şi nule din primul tur al alegerilor prezidențiale

Curtea Constituţională a României a cerut, joi, Biroului Electoral Central renumărarea voturilor valabil exprimate şi cele nule de la primul tur...

CCR cere renumărarea voturilor valabile şi nule din primul tur al alegerilor prezidențiale
Naţional joi, 28 noiembrie 2024, 13:08

Curtea Constituţională amână pentru mâine dezbaterile pe solicitările de anulare a primului tur al alegerilor

Curtea Constituţională a României a amânat pentru vineri discuţiile pe cererile lui Cristian Terheş şi Sebastian Constantin Popescu,...

Curtea Constituţională amână pentru mâine dezbaterile pe solicitările de anulare a primului tur al alegerilor
Naţional joi, 28 noiembrie 2024, 12:22

Greblă: AEP a sesizat organele de urmărire penală să verifice afişele electorale fără cod de identificare

Autoritatea Electorală Permanentă a sesizat organele de urmărire penală să cerceteze afişele electorale apărute fără codul de identificare...

Greblă: AEP a sesizat organele de urmărire penală să verifice afişele electorale fără cod de identificare
Naţional joi, 28 noiembrie 2024, 11:52

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,92% pe an

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat joi la 5,92% pe...

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,92% pe an
Naţional joi, 28 noiembrie 2024, 11:12

SGR, la un an de la lansare: Românii au returnat peste trei miliarde de ambalaje

  Peste trei miliarde de ambalaje cu simbolul ‘SGR’ au fost colectate în primul an de la lansarea Sistemului Garanţie-Returnare, a...

SGR, la un an de la lansare: Românii au returnat peste trei miliarde de ambalaje