Furnizorii din domeniul energiei au lansat un apel la economisire
Publicat de Andreea Drilea, 22 septembrie 2022, 06:45
Furnizorii din domeniul energiei au lansat, astăzi, un apel la economisire şi consum eficient, ca măsuri necesare nu doar pentru reducerea costurilor, ci şi pentru a nu creşte presiunea pe lanţul de aprovizionare.
În contextul scumpirilor semnificative din ultima perioadă, actuala schemă de ajutor guvernamental creează probleme de lichiditate, adică întârzieri la plăţile către producători şi firmele care intermediază achiziţia de energie, a explicat, miercuri, la o conferinţă de specialitate Eric Stab, directorul unuia dintre cei mai mari furnizori de gaze naturale prezenţi pe piaţa din România.
Eric Stab: Schema de ajutor pentru consumatori se bazează pe faptul că furnizorii prefinanţează acest mecanism, iar ulterior guvernul decontează, dar decontul vine greu, iar asta se întâmplă de anul trecut, din noiembrie şi mai sunt şi discrepanţe între cheltuiala furnizorilor şi decontul făcut de guvern, iar asta creează o presiune suplimentară faţă de securitatea alimentării. Tocmai de aceea mai avem nevoie de ceva, de o reducere a consumului prin măsuri de eficienţă energetică, pe care să le aplicăm cu toţii. Nu e vorba de a trăi în frig, ca în perioada comunismului, însă eficienţa energetică e bună pentru toţi: pentru securitatea alimentării, pentru industrie, pentru natură şi pentru buzunarul nostru.
Reporter: Potrivit reporterul nostru Bogdan Isopescu, furnizorii au atras atenţia că, chiar dacă stocurile de gaze naturale sunt deja la un nivel ridicat, peste 80% din capacitate, este nevoie de măsuri de siguranţă şi de importuri pentru a trece iarna cu bine, în cazul în care temperaturile vor ajunge la valori mai scăzute decât în mod obişnuit, iar o problemă semnalată este deficitul de traderi, adică intermediari pentru importuri. România stă, însă, ceva mai bine decât în sezonul rece anterior, în condiţiile în care exploatarea Black Sea Oil and Gas de la Marea Neagră aduce de anul acesta încă 1 miliard de metri cubi de gaze naturale către furnizorii autohtoni, afirmă participanţii la Conferinţa Internaţională a Gazelor din Bucureşti. Rador/FOTO imagine ilustrativă