Gala Premiilor Radio România Cultural 2018 – Nominalizările
Publicat de gabrielarotaru, 19 februarie 2018, 10:44
Radio România Cultural va premia luni, 19 martie, pe scena Teatrului Odeon, cele mai importante reuşite ale culturii din anul 2017.
Juriul de specialitate a făcut cunoscute nominalizările la cele opt categorii de premii care vor fi acordate în cadrul celei de-a XVIII-a ediţii a Galei Premiilor Radio România Cultural.
Nominalizările la categoria Literatură sunt: Bogdan-Alexandru Stănescu pentru romanul „Copilăria lui Kaspar Hauser“, apărut la Editura Polirom, Dan Coman pentru volumul de poezie „Insectarul Coman“, apărut la Editura Charmides, Florin Chirculescu pentru cartea „Greva păcătoşilor“, apărută la Editura Nemira şi Ioana Nicolaie pentru volumul „Pelinul negru“, apărut la Editura Humanitas.
Pentru categoria Teatru au fost nominalizaţi oameni care au schimbat lumea teatrală din România, în ultimii zece ani, performanţele lor atrăgând atenţia mai mult în 2017: Miki Branişte pentru tenacitatea susţinerii creaţiei tinerilor artişti independenţi din România prin proiectele Asociaţiei Colectiv A şi cele zece ediţii ale Festivalului Temps d’Images de la Cluj, Lucian Vărşăndan pentru excelenţa managementului vizionar şi coerenţa strategiei artistice a Teatrului German de Stat din Timişoara şi Bogdan Sărătean pentru consecvenţa dezvoltării Festivalului „25 de ore de teatru non-stop” şi a proiectelor BIS Teatru de la Sibiu.
Producţiile nominalizate la categoria Film sunt: Radu Jude pentru „Ţara moartă”, Daniel Sandu pentru producţia „Un pas în urma serafimilor” şi Iulia Rugină pentru „Breaking News”.
Nominalizările categoriei Arte vizuale sunt: Marian Zidaru pentru expoziţia „ePOCALIPS@”, deschisă la Muzeul de Artă din Craiova şi în alte două spaţii din oraş în octombrie 2017, Gheorghe Rasovszky pentru expoziţia retrospectivă „aNORMAL”, deschisă la MNAC în noiembrie 2017 şi Irina Botea Bucan pentru expoziţia „Totul a început cu o ezitare a portarului”, deschisă la MNAC în ianuarie 2017.
O altă categorie pentru care s-au făcut nominalizări este Ştiinţă, iar propunerile sunt: Echipa revistei Ştiinţă & Tehnică pentru „Marea expediţie americană”, cea mai importantă expediţie din istoria de peste 70 de ani a revistei Ştiinţă & Tehnică, Doru Mugur Paul, profesor asistent la Universitatea Hofstra din Long Island, doctor în medicină în cadrul Centrului de cancer Monter – Monter Cancer Center – din Long Island, pentru a fi organizat, la Bucureşti, primul Simpozion Translaţional de Oncologie Personalizată pentru combaterea cancerului din România, „STOP cancer” şi Marius Robu, doctor în paleontologie la Institutul de Speologie Emil Racoviţă din Bucureşti, pentru prima scanare din lume a bioglifelor de urs de peşteră.
La categoria Educaţie nominalizările sunt: UNICEF pentru Expoziţia multimedia (Vei intelege doar) „Din interior”, organizată în contextul Zilei Internaţionale a Drepturilor Copilului, Alina Dumitraşcu pentru volumul „Ce este Constituţia? Joacă-te şi vei afla!”, apărută la Editura Curtea Veche şi Asociaţia Astronomică PLUTO pentru „Muzeul Iluziilor”, un muzeu naţional itinerant creat între magie, ştiinţă şi educaţie.
La categoria Muzică au fost făcute următoarele nominalizări: soprana Adela Zaharia pentru vocea excepţională şi pentru reuşitele ei, la nici 30 de ani, pianista Dana Ciocârlie pentru lansarea integralei pieselor pentru pian solo, de Robert Schumann şi compozitorul şi poetul Adrian Berinde pentru albumul ARCAN împreună cu volumul de poezii „Dumnezeu râde singur”.
O categorie nou introdusă anul acesta este Implicare civică. Aici nominalizările sunt: Melania Medealeanu şi Vlad Voiculescu pentru MAGICHome, o casă pentru părinţii copiilor bolnavi de cancer, Clubul de Educaţie Alternativă din Ferentari pentru efortul de a redefini oraşul dincolo de tensiunile dintre centru şi periferie şi Caravana Medicilor pentru campaniile medicale şi educative desfăşurate în comunităţi izolate.
Celor opt categorii li se alătură trei premii speciale, care vor fi anunţate săptămâna viitoare.
A XVIII-a ediţie a Galei Premiilor Radio România Cultural este un eveniment produs de Radio România Cultural, în parteneriat cu Teatrul Odeon.
Spectacolul va fi transmis în direct onair şi online de Radio România Cultural. Înregistrarea show-ului va fi difuzată de coproducătorul galei, TVR.