Ascultă Radio România Iași Live

Guvern: A fost aprobată ordonanţa de urgenţă privind restructurarea ministerelor

Guvern: A fost aprobată ordonanţa de urgenţă privind restructurarea ministerelor

Publicat de , 6 noiembrie 2019, 15:26

UPDATE, ora 15:24 –  Guvernul a aprobat, miercuri, ordonanţa de urgenţă privind restructurarea ministerelor, a anunţat şeful cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

‘A fost aprobată ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri la nivelul administraţiei publice centrale, mai pe scurt – restructurarea Guvernului privind reducerea numărului de ministere la 16. Una dintre principalele modificări este la nivelul Ministerului Finanţelor Publice, se preia în subordine Oficiul Naţional al Jocurilor de Noroc de la Secretariatul General al Guvernului, precum şi Oficiul Naţional pentru Combaterea şi Prevenirea Spălării Banilor, iar Compania Naţională Loteria Română trece în subordinea Ministerului Economiei, ca urmare a acestor schimbări. În ceea ce priveşte Ministerul Economiei şi Mediului de Afaceri, aici avem comasarea mai multor ministere: Ministerul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Ministerul Turismului, Ministerul Energiei, care se desfiinţează, iar atribuţiile şi structurile acestor ministere sunt preluate de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri’, a spus Dancă la finalul şedinţei de guvern.

El a adăugat că în cazul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor este vorba despre reorganizarea Ministerului Transporturilor, prin comasare cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, iar Agenţia pentru Agenda Digitală, care se afla la Ministerul Comunicaţiilor, prin reorganizare, devine Autoritate pentru Digitalizarea României, la nivelul Secretariatului General al Guvernului.

‘La nivelul Ministerului Educaţiei şi Cercetării are loc reorganizarea Ministerului Educaţiei Naţionale, prin preluarea activităţii şi structurilor specializate de la Ministerul Cercetării şi Inovării, activităţi şi structuri care sunt preluate la nivelul Ministerului Educaţiei şi conduse şi coordonate de un secretar de stat. Această prevedere a fost inclusă în textul ordonanţei de urgenţă pentru a evidenţia în mod distinct importanţa cercetării şi inovării în cadrul structurii noului minister. Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale îşi schimbă denumirea în Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, se înfiinţează Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii, prin preluarea activităţilor şi atribuţiilor de la Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copiilor şi Adopţie. Această autoritate naţională nou înfiinţată va fi condusă de un preşedinte cu rang de secretar de stat. În cadrul Secretariatului General al Guvernului se înfiinţează Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Autoritatea pentru Digitalizarea României, Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul şi Departament pentru Relaţia cu Republica Moldova şi sunt transferate în subordinea SGG companiile de transport al energiei, respectiv Transelectrica şi Transgaz’, a explicat Dancă.



UPDATE, ora 15:20 – Execuţia bugetară de până acum este îngrijorătoare, la 10 luni vom avea tot creştere pe deficit, iar situaţia confirmă cele mai mari temeri ale noastre, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice.

Execuţia bugetară de până acum este îngrijorătoare. La zece luni vom avea tot creştere pe deficit. Situaţia confirmă cele mai mari temeri ale noastre referitoare la situaţia bugetară. Toate datele le voi prezenta săptămâna viitoare într-o conferinţă de presă. De asemenea, vă anunţ că am semnat amânarea concursului pentru ANAF, până în martie anul viitor’, a spus Cîţu.

Bugetul general consolidat a încheiat primele nouă luni din acest an cu un deficit în creştere la 2,6% din Produsul intern brut, respectiv 26,97 miliarde de lei, cifră care reprezintă o majorare de 60% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele publicate recent de Ministerul Finanţelor Publice.

În intervalul ianuarie – septembrie 2018, bugetul consolidat a consemnat un deficit de 16,8 miliarde lei, respectiv 1,77% din PIB.


UPDATE, ora 15:10 –  Starea finanţelor este foarte proastă, nefiind îndeplinit planul de încasări în materie de colectare, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă la Ministerul Finanţelor, premierul Ludovic Orban.

Sunt astăzi (miercuri, n.r.) prezent la Ministerul Finanţelor Publice pentru a-l instala oficial pe noul ministru al Finanţelor, Florin Cîţu. Am purtat o discuţie înainte de această conferinţă de presă privind situaţia finanţelor. Aşa cum am avertizat de cel puţin un an, este clar că starea finanţelor este foarte proastă. De altfel, se vede în cifrele oficiale publicate, respectiv la execuţia pe 9 luni, cu un deficit de 2,6% comparativ cu cel de anul trecut, aceeaşi perioadă, care era de 1,6%. De asemenea se vede clar că nu a fost îndeplinit planul la încasări în materie de colectare, unde avem un minus de 11 miliarde. De asemenea, pe colectarea contribuţiilor se înregistrează un minus de peste un miliard. Atât bugetul de stat, cât şi cel al asigurărilor sociale de stat şi al sănătăţii înregistrează un deficit’, a spus Orban.

Potrivit premierului, ministrul Finanţelor va trebui să strângă şurubul la maximum şi să evite orice cheltuială inutilă.

De asemenea, cât se mai poate, în ultimele 2 luni, să vedem dacă putem să recuperăm în ce priveşte planul de încasare‘, a subliniat Orban.

Pe de altă parte, acesta a precizat că Florin Cîţu va trebui să-şi formeze echipa urmând ca săptămâna viitoare să prezinte o fotografie detaliată, la zi, a situaţiei de moment şi măsurile pe care le va lua pentru a încerca să limiteze deficitul bugetar, pentru a opri cheltuielile şi pentru a combate în special marea evaziune fiscală.

Premierul Ludovic Orban participă miercuri la preluarea mandatului de ministru al Finanţelor de către Florin Cîţu.


UPDATE – Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri că trebuie schimbat modul de lucru la Palatul Victoria, el precizând că este important să fie demarată ”procedura de curăţare a instituţiilor publice”.

‘Aseară, m-am întors la ora 9,30 (21,30 – n.r.) în Guvern şi nu am găsit pe nimeni. Trebuie să înţeleagă lumea că trebuie schimbat modul de lucru şi că, atâta timp cât ministrul sau premierul munceşte, orice om care este chemat să îşi achite şi să îşi atingă obiectivele care sunt stabilite trebuie să fie la muncă. Trebuie schimbat ritmul de lucru şi să se înţeleagă că suntem în serviciul cetăţeanului şi că fiecare angajat al oricărei instituţii publice are această obligaţie de a rezolva toate problemele pe care le au de rezolvat”, a spus premierul, la începutul şedinţei Executivului.

Acesta le-a transmis membrilor Cabinetului să păstreze în ministere doar oameni competenţi, arătând că este foarte important să fie demarată ”procedura de curăţare a instituţiilor publice”.

‘Daţi drumul la audit şi fiţi pregătiţi după adoptarea ordonanţei de urgenţă pentru noi hotărâri de Guvern de organziare a oricărui minister în parte. Gândiţi structuri suple, păstraţi doar oamenii competenţi, doar oamenii care sunt dedicaţi interesului public, oamenii care într-adevăr vor să participe alături de noi la aplicarea programului de guvernare. Cine e leneş, cine s-a obişnuit să îşi ia leafa fără să facă nimic va trebui să plece, mai devreme sau mai târziu. Este foarte important să demarăm procedura de curăţare a instituţiilor publice de aceia care au ocupat funcţiile de demnitate publică şi care nu şi-au exercitat funcţiile aşa cum ar fi trebuit’, a spus Orban.

(Agerpres/FOTO gov.ro)


Guvernul s-a reunit, la ora 12, în prima şedinţă de la instalare. Pe agendă se află reorganizarea ministerelor şi situaţia minerilor de la exploatările Paroşeni şi Uricani.


Noul cabinet condus de Ludovic Orban se va reuni miercuri, 6 noiembrie, începând cu ora 12, în prima ședință săptămânală de guvern. Potrivit premierului, pe ordinea de zi se vor afla atât ordonanţa de urgenţă privind reducerea numărului de ministere, cât şi acordarea veniturilor compensatorii cerute de minerii de la exploatările Paroşeni și Uricani, care urmează să fie disponibilizați.

Noii miniștri liberali și-au prezentat astăzi prioritățile la preluarea mandatelor la patru ministere: externe, interne apărare și justiție.

A fost prezent și președintele Klaus Iohannis, alături de premierul Ludovic Orban.

Noul ministru de Finanţe, Florin Cîţu, îşi propune ca proiectul de buget pe anul viitor să fie finalizat până la 15 decembrie, dar anunţă şi o rectificare bugetară pentru acest an. O altă prioritate este restructurarea ANAF.

La Ministerul de Interne s-au anunțat reforme semnificative pentru creșterea siguranței românilor și pentru depolitizarea instituției. Zero politizare, maximă profesionalizare, război total împotriva infractorilor, promite noul ministru de interne, Marcel Vela.

La Ministerul Apărării accentul a fost pus pe consolidarea parteneriatelor strategice. Noul ministru al apărării este Nicolae Ciucă, militar de carieră, pentru care misiunea față de țară este prioritatea absolută.

La Ministerul Muncii noua şefă a instituției, Violeta Alexandru, anunţă verificări serioase cu privire la situația bugetului de pensii în condițiile în care PSD ar fi lăsat un deficit îngrijorător. Ea mai promite transparență și facilitarea informării cu privire la toate tipurile de servicii și prestații pe care le oferă instituţia.

În ce privește justiția, noul ministru Cătălin Predoiu a arătat că este conștient de așteptările pe care le au cetățenii și a cerut profesionalism magistraților.

La Ministerul de Externe noul șef al diplomației române, Bogdan Aurescu, a anunțat reforme și a cerut realizarea chiar astăzi a unui raport privind pregătirea votului în străinătate la alegerile prezidențiale.

(Rador/FOTO gov.ro)

Etichete:
Curtea Constituţională amână pentru mâine dezbaterile pe solicitările de anulare a primului tur al alegerilor
Naţional joi, 28 noiembrie 2024, 13:08

Curtea Constituţională amână pentru mâine dezbaterile pe solicitările de anulare a primului tur al alegerilor

Curtea Constituţională a României a amânat pentru vineri discuţiile pe cererile lui Cristian Terheş şi Sebastian Constantin Popescu,...

Curtea Constituţională amână pentru mâine dezbaterile pe solicitările de anulare a primului tur al alegerilor
Greblă: AEP a sesizat organele de urmărire penală să verifice afişele electorale fără cod de identificare
Naţional joi, 28 noiembrie 2024, 12:22

Greblă: AEP a sesizat organele de urmărire penală să verifice afişele electorale fără cod de identificare

Autoritatea Electorală Permanentă a sesizat organele de urmărire penală să cerceteze afişele electorale apărute fără codul de identificare...

Greblă: AEP a sesizat organele de urmărire penală să verifice afişele electorale fără cod de identificare
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,92% pe an
Naţional joi, 28 noiembrie 2024, 11:52

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,92% pe an

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat joi la 5,92% pe...

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,92% pe an
SGR, la un an de la lansare: Românii au returnat peste trei miliarde de ambalaje
Naţional joi, 28 noiembrie 2024, 11:12

SGR, la un an de la lansare: Românii au returnat peste trei miliarde de ambalaje

  Peste trei miliarde de ambalaje cu simbolul ‘SGR’ au fost colectate în primul an de la lansarea Sistemului Garanţie-Returnare, a...

SGR, la un an de la lansare: Românii au returnat peste trei miliarde de ambalaje
Naţional joi, 28 noiembrie 2024, 10:40

Studiu: Unul din doi români este de acord cu renunțarea la combustibilii fosili

Studiu: Unul din doi români este de acord cu renunțarea la combustibilii fosili 66% consideră că prosumatorii contribuie la un mediu...

Studiu: Unul din doi români este de acord cu renunțarea la combustibilii fosili
Naţional joi, 28 noiembrie 2024, 10:13

METEO: Cod galben de ninsoare și strat de zăpadă consistent

Sursa : Administrația Națională de Meteorologie COD : GALBEN Ziua/luna/anul: 28-11-2024 Ora : 10:00 Nr. mesajului:1 Intervalul : conform...

METEO: Cod galben de ninsoare și strat de zăpadă consistent
Naţional miercuri, 27 noiembrie 2024, 19:15

Vicepreşedintele ANCOM va solicita suspendarea platformei TikTok pe teritoriul României

Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, Pavel Popescu, anunţă că va solicita suspendarea...

Vicepreşedintele ANCOM va solicita suspendarea platformei TikTok pe teritoriul României
Naţional miercuri, 27 noiembrie 2024, 18:58

Hotărâri luate în şedinţa Executivului

Salariul minim va creşte la 4.050 de lei începând cu 1 ianuarie, de la 3.700 lei în prezent. Guvernul a adoptat în şedinţa de astăzi decizia...

Hotărâri luate în şedinţa Executivului