Guvern: Gratuităţi şi facilităţi pentru transportul rutier, feroviar, naval şi aerian al refugiaţilor din Ucraina
Publicat de Andreea Drilea, 12 martie 2022, 15:53 / actualizat: 13 martie 2022, 7:40
UPDATE – O serie de gratuităţi şi facilităţi vor fi acordate pentru transportul rutier, feroviar, naval şi aerian al refugiaţilor din Ucraina, după ce Guvernul a adoptat, în şedinţa de sâmbătă, un proiect de hotărâre pe această temă.
‘Este vorba despre acordarea de gratuitate la toate călătoriile efectuate cu operatorii de transport feroviar, la tren de rang regio şi interregio clasa a II-a, pe perioada staţionării temporare sau a tranzitării teritoriului României, în baza actelor de identitate, documentelor temporare de identitate, rezidenţă sau a permiselor eliberate de autorităţile române; scutirea de la plata tarifelor de trecere cu bacul pentru cetăţenii străini sau apatrizii care intră în Romania prin punctul internaţional de trecere a frontierei de stat româno-ucrainene din localităţile Isaccea şi Orlivka, precum şi acordarea de gratuitate pentru călătoriile efectuate cu operatorii de transport fluvial pe ruta Isaccea-Galaţi, acolo unde există un flux substanţial de cetăţeni ucraineni care fug din calea agresiunii militare ruse şi se refugiază în România sau trec din România pentru a ajunge în alte ţări din Uniunea Europeană’, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, sâmbătă, după şedinţa de Guvern.
El a menţionat că acordarea de gratuitate la transportul rutier naţional sau internaţional, după caz, pe perioada staţionării temporare sau a tranzitării teritoriului României, scutirea de la perceperea taxelor aferente autorizaţiilor de transport de persoane şi de marfă prevăzute de acordurile rutiere bilaterale sau multilaterale, decontarea contravalorii biletelor de călătorie gratuită, prin bugetul Autorităţii pentru Reformă Feroviară fac parte, de asemenea, din categoriile de facilităţi reglementate de Guvern în sprijinul celor care tranzitează sau intră în România din Ucraina.
‘Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă sau Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, după caz, vor stabili capacităţile de transport disponibile pentru a rezolva problema transportului rutier, în măsura disponibilităţii emise de operatorii de transport rutier de persoane către Consiliile Judeţene sau Primăria Municipiului Bucureşti’, a declarat Dan Cărbunaru.
Potrivit acestuia, în situaţii excepţionale, în cazul imposibilităţii efectuării transportului feroviar sau rutier, la solicitarea Ministerului Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) şi cu acordul statului de destinaţie, se vor putea organiza transporturi gratuite ale respectivelor persoane care vor să părăsească România prin curse aeriene de tip charter.
‘Acordul statului de destinaţie se va transmite Ministerului Transportului şi Infrastructurii de DSU, achiziţia serviciilor de transport aerian charter urmând a se realiza prin procedură de achiziţie publică în regim de urgenţă, în conformitate cu Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, cu modificările şi completările ulterioare’, a anunţat Dan Cărbunaru. AGERPRES/
Guvernul va discuta, în şedinţa de sâmbătă, un proiect de hotărâre privind acordarea de gratuităţi şi facilităţi pentru transportul cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, informează biroul de presă al Executivului.
Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră anunţă că vineri au intrat în România 71.121 de persoane, dintre care 16.348 cetăţeni ucraineni, în scădere cu 22,1 % faţă de ziua precedentă.
Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în Romania 6.625 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 18%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 7.998 cetăţeni ucraineni (scădere cu 29,2 %), precizează IGPF.
De la declanşarea acestei crize, până pe 11 martie, ora 24,00, la nivel naţional, au intrat în România 380.866 cetăţeni ucraineni şi au ieşit 304.156 cetăţeni ucraineni. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă