Guvern: Proiectul legii manualului şcolar, adoptat; manualul şcolar – un bun de interes public
Publicat de Andreea Drilea, 14 decembrie 2017, 16:15
UPDATE ora 16:45 – Manualul şcolar este un bun de interes public, potrivit unui proiect de lege care reglementează regimul manualului şcolar de bază în învăţământul preuniversitar şi care a fost adoptat joi de Guvern.
Conform actului normativ, proiectele de manuale şcolare sunt realizate de către autori/coautori şi se depun în formă de manuscris la Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), în vederea evaluării calităţii ştiinţifice. Evaluarea manualelor se organizează prin Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, în baza unei proceduri aprobate prin ordin al ministrului Educaţiei, de către grupuri de evaluatori formate din cadre didactice, selectate în baza apelului public de selecţie.
Manualele şcolare admise în urma evaluării vor fi publicate pe platforma www.manuale.edu.ro, cu scopul de a selecta manualul şcolar de bază prin proceduri transparente aprobate prin ordin al ministrului, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.
Totodată, MEN achiziţionează conceptul şi conţinutul manualului şcolar de bază de la autori/coautori, iar manualele şcolare de bază, în format pdf şi în varianta digitală interactivă, vor putea fi accesate şi de pe site-ul ministerului, în cadrul Bibliotecii Şcolare Virtuale, devenind resurse educaţionale deschise.
Potrivit comunicatului, înainte de reeditare, fiecare manual şcolar va fi reevaluat de grupuri de experţi.
Prin derogare de la Legea 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, utilizarea în manualele şcolare de bază de scurte extrase din opere scrise literare, artistice sau ştiinţifice, a imaginilor unor opere de arhitectură, artă plastică, fotografică sau artă aplicată, precum şi de scurte fragmente din opere sonore sau audiovizuale, aduse anterior la cunoştinţă publică, se face fără plata drepturilor de autor sau a drepturilor conexe, cu menţionarea sursei şi a autorului.
În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ, MEN va elabora normele metodologice de aplicare a legii, care vor fi aprobate prin ordin de ministru.
Proiectul de lege adoptat de Guvern va fi transmis Parlamentului cu solicitarea de a fi dezbătut şi adoptat în procedură de urgenţă, se mai arată în comunicat.
Guvernul se va reuni joi în şedinţa săptămânală, pe ordinea de zi aflându-se proiectul legii manualului şcolar.
Executivul urmează să discute şi o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.
Un alt proiect de ordonanţă de urgenţă ce urmează să fie analizat de Cabinetul Tudose se referă la funcţia de control ex-ante al procesului de atribuire a contractelor/acordurilor-cadru de achiziţie publică, a contractelor/acordurilor-cadru sectoriale şi a contractelor de concesiune de lucrări şi concesiune de servicii.
Guvernul va mai analiza un proiect de OUG pentru modificarea Legii 26/1990 privind Registrul comerţului.
Pe ordinea de zi se află şi un proiect de hotărâre privind suplimentarea bugetului Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2017.
În şedinţa de Guvern va mai fi discutat un memorandum privind aprobarea negocierii şi semnării unui protocol de colaborare în domeniul învăţământului între ministerele Educaţiei din România şi Ucraina pentru anii de învăţământ 2017 – 2018, 2018 – 2019 şi 2019 – 2020.
(Agerpres/FOTO arhivă ziare.com)