Guvern: România primeşte câştig de cauză la acuzaţiile Gabriel Resources; reclamanţii – obligaţi să plătească despăgubiri
Publicat de Andreea Drilea, 9 martie 2024, 06:19
Reclamanţii din acţiunea arbitrală în dosarul Roşia Montană, judecată la Curtea de Arbitraj Internaţional a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (ICSID), Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey), sunt obligaţi să ramburseze României cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj.
Potrivit unui comunicat al Executivului, România a câştigat acţiunea arbitrală în dosarul Roşia Montană, decizia Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii a fost comunicată vineri seară Guvernului României.
Potrivit Hotărârii Tribunalului Arbitral, România primeşte câştig de cauză la acuzaţiile adresate de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey).
‘Mai mult, reclamanţii sunt obligaţi să ramburseze României cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj. În următoarele 20 de zile urmează să fie publicată motivarea deciziei ICSID’, se arată în comunicat.
Guvernul României salută această decizie şi mulţumeşte tuturor celor implicaţi în apărarea intereselor statului român.
‘Ne-am luptat pentru România pentru că era nedrept ca fiecare salariat şi pensionar al acestei ţări să fie penalizat pentru greşelile unor oameni politici care au acţionat împotriva intereselor României. Mulţumesc echipei de avocaţi care a reprezentat România cu profesionalism, cinste şi onoare! Românii nu trebuie să sufere din cauza deciziilor unor premieri care au pus interesele personale mai presus decât interesele naţionale’, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, citat în comunicat.
Executivul precizează că acţiunea arbitrală internaţională a fost iniţiată în anul 2015 împotriva României de către doi investitori străini, respectiv Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) şi a fost întemeiată pe Acordurile cu privire la promovarea şi garantarea reciprocă a investiţiilor încheiate de România cu Guvernul Canadei (ratificat prin Legea nr.356/2009) şi Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (ratificat prin Legea nr.109/1995).
România doreşte publicarea integrală a hotărârii arbitrale, se punctează în comunicat.
‘Prin urmare, dacă tribunalul arbitral va redacta hotărârea arbitrală fără a face trimitere la informaţiile confidenţiale aflate în posesia sa, atunci hotărârea arbitrală va deveni publică în întregime şi se va publica pe site-ul Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (https://icsid.worldbank.org)’, conform sursei citate. AGERPRES