Guvern: Starea de alertă se prelungeşte cu 30 zile, începând cu 13 ianuarie
Publicat de gabrielarotaru, 12 ianuarie 2021, 14:50
Guvernul a aprobat, în şedinţa de marţi, prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 ianuarie.
Potrivit unei informări de presă a Executivului, hotărârea privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 ianuarie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 a fost adoptată în forma introdusă pe agenda şedinţei de Guvern.
În nota de fundamentare a actului normativ aprobat de Guvern, măsurile de prevenire şi control al infecţiilor cu coronavirusul SARS-CoV-2, condiţiile concrete de aplicare şi destinatarii acestor măsuri, precum şi instituţiile şi autorităţile publice care pun în aplicare sau urmăresc respectarea aplicării măsurilor pe durata stării de alertă prevăzute în anexele nr. 1-3 la proiectul hotărârii, sunt pe fond similare cu cele în vigoare şi cuprinse în anexele nr. 1 – 3 la HG 1065/2020.
‘Acestea includ măsurile de prevenire şi control al infecţiilor cu coronavirusul SARS-CoV-2, respectiv măsurile non-medicale care şi-au dovedit eficienţa şi eficacitatea la nivel mondial, cum sunt portul măştii şi reducerea interacţiunii fizice între persoane, care să fie aplicate în special în zonele cu aglomerări de persoane. Astfel, în condiţiile art. 5 alin. (2) lit. d) din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările şi completările ulterioare, în spaţiile publice, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă păstrează obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura’, se arată în nota de fundamentare.
Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de marţi, printr-o hotărâre, prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul României cu 30 de zile, începând cu 13 ianuarie.
‘Măsurile de prevenire şi control al infecţiilor cu coronavirusul SARS-CoV-2, condiţiile concrete de aplicare şi destinatarii acestor măsuri, precum şi instituţiile şi autorităţile publice care pun în aplicare sau urmăresc respectarea aplicării măsurilor pe durata stării de alertă prevăzute în anexele nr. 1 – 3 la proiectul hotărârii, sunt pe fond similare cu cele în vigoare şi cuprinse în anexele nr.1 – 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1065/2020. Acestea includ măsurile de prevenire şi control al infecţiilor cu coronavirusul SARSCoV-2, respectiv măsurile non-medicale care şi-au dovedit eficienţa şi eficacitatea la nivel mondial, cum sunt portul măştii şi reducerea interacţiunii fizice între persoane, care să fie aplicate în special în zonele cu aglomerări de persoane. Astfel, în condiţiile art. 5 alin. (2) lit. d) din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările şi completările ulterioare, în spaţiile p
ublice, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă se păstrează obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura’, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Anterior, luni, Comitetul Naţional pentru Situaţii de urgenţă a adoptat hotărârea privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României şi a măsurilor pentru prevenirea răspândirii infectării cu virusul SARS-CoV-2 aplicate până în prezent. (Agerpres)
Guvernul are programată astăzi prima şedinţă din această săptămână pentru a prelungi cu încă 30 de zile starea de alertă în condiţiile actuale.
Astăzi urmează să se încheie starea de alertă, care a început pe 14 decembrie, iar actualul executiv vrea să instituie o nouă stare de alertă pentru încă 30 de zile, de mâine, 13 ianuarie.
Nu vor fi modificate restricţiile actuale, mai ales că, în perioadă de iarnă, au fost adoptate măsuri care ţin de sezonul rece şi de turismul montan.
Pârtiile de schi vor rămâne deschise, dar se va urmări evitarea aglomerărilor, care reprezintă principalul mod de a împiedica răspândirea noului virus.
De exemplu, telecabinele vor folosi jumătate din locurile disponibile, în timp ce telescaunele şi teleschiurile vor funcţiona normal.
De asemenea, restaurantele şi hotelurile de lângă pârtii vor funcţiona în condiţiile deja stabilite. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)