Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, dă asigurări că nu există manipulări în stabilirea indicatorului ROBOR
Publicat de Andreea Drilea, 12 februarie 2019, 17:43
Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a dat asigurări la audierile de astăzi din comisiile economică şi de buget finanţe din Senat, că nu există nicio abatere a indicatorului ROBOR de la nivelul real al pieţei. El a explicat modul în care băncile fac tranzacţii între ele, menţionând că unele au surplus de lichiditate, în timp ce altele au deficit:
Reporter: Iulian Olescu – Mugur Isărescu a explicat faptul că, în prezent, nivelul ROBOR nu poate varia decât în intervalul 1,5 – 3,5% deoarece acestea sunt valorile la care BNR poate atrage depozitele băncilor, respectiv poate credita instituţiile de credit contra garanţiilor formate din titluri de stat.
Mugur Isărescu: Piaţa este numai interbancară. Fiind numai interbancară acolo se bat băncile, ele pot să varieze în jurul cotelor afişate, dar se bat până la o sutime. Garantez în faţa dvs, nu există manipulare, nu există nicio abatere a ROBOR de la nivelul real al pieţei. Piaţa funcţionează foarte bine. Probele că piaţa funcţionează foarte bine sunt legate de stabilitatea cursului şi mişcrile de dobândă.
Reporter: Răspunzând unei întrebări, dacă nu există o altă modalitate de calcul a ROBOR în aşa fel încât acest indicator să numai înregistreze variaţii mari, guvernatorul BNR a spus că în cadrul grupului de lucru constituit între Ministerul de Finanţe şi Banca centrală se caută astfel de variante. El a adăugat însă că, n opinia sa, este greu de identificat o soluţie care să ofere o alternativă mai favorabilă decât cea actuală. Preşedintele Comisiei economice a Senatului, Daniel Zamfir, a abordat şi problema modelului de afaceri al băncilor în România.
Daniel Zamfir: Sectorul bancar din România are cel mai scăzut grad de intermediere financiară din Uniunea Europeană, adică e 4 ori mai mic gradul de intermediere faţă de Uniunea Europeană. Pe de altă parte, profitabilitatea sistemului bancar e dublă faţă de media europeană.
Reporter: Reprezentanţii BNR au precizat că intermedierea bancară scăzută este o problemă gravă, care nu poate fi însă rezolvată decât prin reforme structurale.
(Rador/FOTO arhivă economica.net)