Guvernul a adoptat OUG prin care microîntreprinderile şi persoanele fizice vor putea sponsoriza ONG-urile sociale
Publicat de Andreea Drilea, 29 martie 2018, 15:43
Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă în baza căreia microîntreprinderile şi persoanele fizice vor putea să facă sponsorizări şi/sau acte de mecenat sau să acorde burse private pentru asigurarea finanţării ONG-urilor care sunt furnizori de servicii sociale, acreditate cu cel puţin un serviciu social licenţiat, a anunţat, joi, Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Executivului.
‘Au fost luate două măsuri menite să încurajeze microîntreprinderile şi persoanele fizice să facă sponsorizări şi/sau acte de mecenat sau acordarea de burse private pentru asigurarea finanţării organizaţiilor nonprofit care sunt furnizori de servicii sociale, cu cel puţin un serviciu social licenţiat. În ceea ce priveşte microîntreprinderile, acestea vor putea beneficia de deducerea sumelor aferente din impozitul pe venituri până la nivelul a 20% din impozitul datorat pentru trimestrul în care au înregistrat cheltuielile respective’, a declarat Nelu Barbu.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a adăugat că există şi o obligaţie pentru respectivii contribuabili, ‘cei care fac sponsorizări, mecenat sau acordă burse private şi scad respectivele sume din impozitul pe profit sau pe venit’.
‘Trebuie să declare beneficiarii sumelor respective pentru o monitorizare şi un control al banilor alocaţi, astfel încât să se asigure cheltuirea fondurilor primite de beneficiari numai în scopul pentru care banii respectivi au fost daţi şi numai în scopul în care beneficiarii respectivi s-au înfiinţat şi funcţionează’, a precizat Barbu.
El a adăugat că în cazul persoanelor fizice ‘se majorează de la 2% la 3,5% cota din impozitul pe venit care poate fi donată pentru susţinerea acelor entităţi nonprofit şi a unităţilor de cult care sunt furnizori de servicii sociale acreditaţi şi care au cel puţin serviciu social licenţiat’.
‘Cu alte cuvinte, de la momentul intrării în vigoare a acestei ordonanţe de urgenţă, impozitul pe venit sau, mă rog, cota din impozitul pe venit al persoanelor fizice poate fi acordată astfel: 2% pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii sau a unităţilor de cult, precum şi pentru acordarea de burse private, tot în condiţiile legii, aşa cum era şi până acum, respectiv 3,5% pentru susţinerea entităţilor nonprofit şi a unităţilor de cult care sunt furnizori de servicii sociale acreditaţi cu cel puţin un serviciu licenţiat’, a menţionat Barbu.
O altă modificare prevăzută în ordonanţă vine în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi.
‘Pentru această categorie, ordonanţa de urgenţă introduce scutirea de la plata impozitului pe venit a asistenţilor personali şi profesionişti în calitate de însoţitori ai persoanelor cu handicap grav şi accentuat’, a mai spus Barbu.
(Agerpres/FOTO arhivă ziare.com)