Guvernul a adoptat proiectul bugetului de stat şi pe cel al asigurărilor sociale de stat în 2020
Publicat de , 18 decembrie 2019, 17:33
Guvernul a adoptat, astăzi, proiectul bugetului de stat şi pe cel al asigurarilor sociale de stat în 2020.
Premierul Ludovic Orban a anunţat angajarea răspunderii guvernului în parlament pentru cele două documente.
Bugetul a fost calculat pe baza unui deficit de 3,59% din PIB, cu eliminarea risipei banului public şi cu investiţii în sectoarele rentabile ale economiei – a precizat ministrul finanţelor.
Bugetul asigurărilor sociale de stat prevede o creştere a cheltuielilor de personal şi majorarea pensiilor de la 1 septembrie, anul viitor.
Ministrul finanţelor, Florin Cîţu, a precizat că bugetele în educaţie şi sănătate nu vor scădea. El a dat ca exemplu redistribuirea banilor între Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, unde au fost puse în plus 3 miliarde de lei la CNAS. De fapt, cele două instituţii vor avea un buget mai mare, cu 100 de milioane de lei faţă de anul acesta. Florin Cîţu a mai precizat că vor creşte şi salariile în educaţie.
Florin Cîţu: La educaţie, salariile profesorilor au fost incluse, atât creşterea de la 1 ianuarie cu 1 pe 4 din diferenţa din 2022, dar şi creşterea de la 1 septembrie, care aduce salariile profesorilor, care trebuiau să fie în 2002, la anticipat.
Despre bugetul asigurărilor sociale de stat, acesta prevede la capitolul cheltuieli de personal o creştere cu 8,5% faţă de anul acesta şi creşterea pensiilor de la 1 septembrie.
Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului: Legea pensiilor se aplică, aşa cum este ea în vigoare, inclusiv în ceea ce priveşte creşterea punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie.
Această prevedere are alocare bugetară asigurată în legea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Guvernul îşi doreşte să îşi angajeze răspunderea în faţa parlamentului pentru bugetul de stat şi bugetul asigurărilor de stat pe anul viitor şi, de asemenea, şi pentru proiectul de lege care elimină majoritatea articolelor din Ordonanţa 114 şi astfel, se renunţă la o serie de taxe din energie, comunicaţii şi sistemul bancar.
(Rador/FOTO gov.ro)