Guvernul a aprobat două programe în domeniul prevenirii şi asistenţei medicale, psihologice şi sociale a consumatorilor de droguri
Publicat de Andreea Drilea, 19 august 2015, 15:10 / actualizat: 19 august 2015, 18:13
Astfel, Programul Naţional de Prevenire şi Asistenţă Medicală, Psihologică şi Socială a consumatorilor de droguri pentru perioada 2015 – 2018 are un buget de 28 milioane lei şi va fi pus în aplicare exclusiv de către Agenţia Naţională Antidrog, iar Programul de Interes Naţional de Prevenire şi Asistenţă Medicală, Psihologică şi Socială a consumatorilor de droguri 2015 – 2018, cu un buget de 12,7 milioane lei, va fi pus în aplicare de către Agenţia Naţională Antidrog, prin procedura de selecţie a cererilor de finanţare depuse de către organizaţiile neguvernamentale, precizează Guvernul.
Potrivit comunicatului, cele două programe cuprind o serie de subprograme care propun, printre altele, activităţi de prevenire a consumului de droguri, inclusiv tutun, alcool şi substanţe noi cu efecte psihoactive. Este vorba de programe care se adresează, în principal, tinerilor cuprinşi în toate formele de învăţământ, prin orientarea acestora către activităţi culturale, artistice şi sportive, ca alternativă la consumul de droguri şi pentru promovarea unui stil de viaţă de sănătos.
Altă categorie de subprograme are în vedere prevenirea consumului de droguri prin educaţie nonformală. Totodată, în sprijinul prevenirii consumului de droguri, se doreşte crearea unei reţele specializate formată din cadre didactice, consilieri şcolari, voluntari. Se vor realiza, de asemenea, activităţi de asistenţă medicală, psihologică şi socială pentru consumatorii de droguri, prin intermediul centrelor de de prevenire, evaluare şi asistenţă antidrog. Se doreşte inclusiv crearea a două servicii sociale tip adăpost cu câte zece locuri pentru consumatorii de droguri, precum şi a unui centru social pentru copiii consumatori de droguri, de 15 locuri.
Pe de altă parte, adaugă sursa amintită, se doreşte consolidarea serviciilor de informare şi consiliere telefonică pentru consumatori de droguri şi familiile acestora, precum şi realizarea unei baze de date online cu serviciile de prevenire, consiliere, tratament, testare şi vaccinare a bolilor asociate consumului de droguri.
Programele prevăd şi activităţi de reintegrare socială a foştilor dependenţi de droguri, ele vizând şi persoanele private de libertate din penitenciarele Rahova, Jilava şi Târgşor.
‘În prezent, România se confruntă cu o creştere alarmantă a prevalenţei consumului de droguri de-a lungul vieţii în rândul populaţiei generale şi în rândul tinerilor, precum şi cu apariţia noilor substanţe cu proprietăţi psihoactive, denumite generic ‘etnobotanice”, se mai arată în comunicatul Guvernului.
(Agerpres/FOTO arhivă jurnalul.ro)