Guvernul a aprobat prelungirea stării de alertă
Publicat de , 10 martie 2021, 13:50 / actualizat: 10 martie 2021, 16:29
UPDATE – Guvernul a aprobat, miercuri, prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, cea mai importantă măsură fiind cea referitoare la restricţia privind circulaţia pe timp de noapte începând cu ora 22,00, faţă de 23,00, cât era până acum.
‘Astăzi s-a aprobat şi prelungirea stării de alertă. (…) Există o modificare importantă, aceea referitoare la circulaţia pe timpul nopţii, se reduce de la ora 23,00 la ora 22,00, deci se introduce această restricţie. Restul măsurilor rămân cam aceleaşi, aceasta este, din punctul meu de vedere, cea mai importantă măsură‘, a declarat prim-ministrul Florin Cîţu într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.
Şeful Executivului a explicat că modificarea orei privind restricţia referitoare la deplasarea în afara domiciliului a ţinut cont, în primul rând, de măsurile adoptate de alte state europene.
‘În primul rând, ne-am uitat la ce fac celelalte ţări şi una dintre primele măsuri pe care toate ţările o iau este aceea de a reduce timpul de circulaţie pe durata nopţii. Este o măsură care a funcţionat. (…) Deci, este o direcţie pe care am văzut sau este o măsură care a fost folosită în alte ţări şi are succes. Şi în România, în momentul în care am implementat-o, a avut succes. Vom vedea cum va evolua‘, a spus Cîţu, întrebat care au fost argumentele care au stat la baza modificării intervalului pentru restricţiile de noapte.
Premierul a punctat, totodată, şi importanţa campaniei de vaccinare derulată în paralel cu regulile de protecţie sanitară.
‘Eu zic că diferenţa faţă de data trecută când am impus această măsură o fac dozele de vaccin. Am început o campanie de vaccinare, repet, o campanie de vaccinare de succes, în martie vom vaccina aproape un milion de români, în aprilie deja mergem la aproape 2 milioane de români şi aşa mai departe, deci în plus faţă de ce avem până acum. Deci, va ajuta foarte mult campania de vaccinare, care merge în paralel cu aceste reguli. Am spus, din momentul în care s-au relaxat puţin condiţiile, în iarnă, că depinde doar de noi să rămână acele condiţii. Din păcate, nu toată lumea a ascultat acele recomandări şi astăzi ne aflăm în faţa acestui fapt, trebuie să introducem această restricţie, o restricţie minoră, dacă mă întrebaţi pe mine, având în vedere contextul european al pandemiei şi ce se întâmplă în alte ţări ‘, a afirmat Cîţu.
Decizia privind prelungirea stării de alertă a avut la bază o hotărâre a CNSU, adoptată tot miercuri, prin care s-a propus ca acest lucru să intre în vigoare cu data de 14 martie.
În privinţa restricţiei de deplasare în afara locuinţei, CNSU a propus intervalul orar 22,00 – 5,00.
Totodată, s-a propus limitarea gradului de ocupare a spaţiilor de cazare din cadrul structurilor de primire turistică la cel mult 70% din capacitatea maximă a acestora, pentru spaţiile din localităţi sau zone în care se practică schiul sau alte sporturi de iarnă.
(Agerpres)
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat o nouă Hotărâre prin care se propune prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 14 martie, decizia urmând să fie validată printr-o hotărâre de guvern în şedinţa de miercuri.
De asemenea, prin Hotărârea nr.16 a CNSU se propune modificarea intervalului orar în care este restricţionată deplasarea în afara locuinţei. CNSU a propus ca interdicţia sa fie valabilă în intervalul orar 22.00-05.00.
Totodată, se propune limitarea gradului de ocupare a spaţiilor de cazare din cadrul structurilor de primire turistică la cel mult 70% din capacitatea maximă a acestora, pentru spaţiile de cazare dispuse în mai multe localităţi/zone în care se practică schiul sau alte sporturi de iarnă: Azuga, Buşteni şi Sinaia din judeţul Prahova; Băile Tuşnad, Borsec, Băile Homorod, Harghita-Băi din judeţul Harghita; Borşa şi Cavnic din judeţul Maramureş; Poiana Braşov, Predeal şi Bran din judeţul Braşov; Sovata din judeţul Mureş; Vatra Dornei din judeţul Suceava; Voineasa din judeţul Vâlcea; Zona Borlova-Muntele Mic, comuna Turnu Ruieni din judeţul Caraş Severin; Arieşeni din judeţul Alba; Durău din judeţul Neamţ; Novaci-Rânca din judeţul Gorj; Păltiniş din judeţul Sibiu; Stâna de Vale din judeţul Bihor; Straja din judeţul Hunedoara.
Prin aceeaşi hotărâre a CNSU se propune încetarea sprijinului acordat MAI de către MApN, pentru asigurarea pazei şi protecţiei unor obiective, transportul de efective, materiale şi tehnică pentru îndeplinirea misiunilor specifice, triaj epidemiologic şi asistenţă medicală, cu posibilitatea reluării acestuia la solicitarea Ministerului Afacerilor Interne, în conformitate cu dispoziţiile art. 53 din OUG 70/2020.
De asemenea, CNSU a aprobat propunerea privind modificarea cadrului normativ incident în materia conducerii/coordonării operaţionale a Poliţiei Locale de către Poliţia Română, prin inspectoratele de poliţie judeţene/Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, instituindu-se posibilitatea adoptării acestei măsuri pe perioada stării de alertă.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)