(UPDATE) Guvernul a aprobat a doua rectificare bugetară din acest an
Publicat de gabrielarotaru, 17 noiembrie 2022, 14:05
UPDATE – Guvernul a aprobat, joi, cea de-a doua rectificare bugetară pozitivă din acest an, stabilind că veniturile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 521,1 milioane lei, iar cheltuielile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 522,1 milioane lei.
Potrivit unui comunicat al Executivului, rectificarea bugetară acoperă cheltuielile obligatorii, cele de bună funcţionare, asigură cheltuielile de asistenţă socială.
De asemenea, au fost redistribuite fonduri pentru programele derulate la nivelul ordonatorilor principali de credite, care au impact în economie şi în sprijinirea populaţiei şi a companiilor.
Totodată, se asigură finanţare pentru acordarea unui ajutor de stat producătorilor agricoli care au înfiinţat culturi în toamna anului 2021 şi au fost afectate de seceta pedologică.
Se majorează, de asemenea, sumele alocate proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile, inclusiv din asistenţă aferentă PNRR.
Conform prognozei macroeconomice de toamnă care stă la baza rectificării, se spune în comunicat, este de aşteptat ca Produsul Intern Brut să înregistreze o valoare nominală de 1.396,2 milarde lei în anul 2022 (faţă de 1.372,5 miliarde lei avut în vedere la prima rectificare bugetară).
‘Deficitul bugetului general consolidat se menţine la 80,1 miliarde lei, diminuându-se ca procent în PIB, de la 5,84% din PIB la 5,74% din PIB. Execuţia bugetului general consolidat pe primele nouă luni ale anului 2022 s-a încheiat cu un deficit de 41,70 miliarde lei în scădere faţă de deficitul de 44,29 miliarde lei înregistrat la aceeaşi perioadă a anului 2021. Exprimat ca procent din PIB deficitul bugetar a înregistrat o scădere cu 0,71 puncte procentuale pe primele nouă luni ale anului 2022 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021, de la 3,75% din PIB la 3,04% din PIB’, precizează sursa citată.
Executivul evidenţiază că veniturile bugetului general consolidat au însumat de 331,48 miliarde lei, cu 22,6% peste nivelul încasat în perioada similară a anului trecut, iar evoluţia favorabilă a acestora fost influenţată preponderent de avansul nominal al veniturilor din TVA, veniturilor nefiscale, încasărilor suplimentare din energie, contribuţiilor de asigurări şi impozitului pe profit.
Totodată, cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 373,18 miliarde lei au crescut în termeni nominali cu 18,6% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.
‘Exprimate ca procent din PIB, cheltuielile pe primele nouă luni ale anului 2022 au înregistrat o creştere cu 0,57 puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021, de la 26,6% din PIB la 27,2% din PIB’, conform comunicatului.
(AGERPRES)
Ultima rectificare a bugetului de stat din acest an este pozitivă – o jumătate de miliard de lei şi va fi aprobată în şedinţa de astăzi a executivului.
Potrivit premierului Nicolae Ciucă, banii vor fi redistribuiţi astfel încât să fie asigurate drepturile salariale şi ajutoarele sociale şi să fie respectate angajamentele europene.
Premierul Nicolae Ciucă spune că banii vor fi redistribuiţi astfel încât să se asigure continuitatea proiectelor, a salariilor şi a ajutoarelor sociale.
Nicolae Ciucă: Discutăm despre o rectificare bugetară de aproximativ 500 de milioane de lei şi în felul acesta am asigurat redistribuirea banilor, astfel încât la nivelul fiecărui minister să se asigure îndeplinirea tuturor angajamentelor în proiectele europene şi având, totodată, în atenţie aspectele legate de asigurare a fondurilor necesare pentru compensarea efectelor secetei în agricultură.
Pe de altă parte, premierul spune că instituţiile de evaluare europene arată că România a înregistrat creştere economică şi pe cel de-al treilea trimestru şi că nu există premize care să anunţe intrarea într-o recesiune economică.
Nicolae Ciucă: Sigur, suntem foarte realişti, depindem foarte mult de tot ceea ce înseamnă contextul economic şi partenerii noştri economici. O parte dintre aceste probleme vor afecta şi economia românească. De aceea, avem nevoie în continuare şi de măsuri şi decizii prin care să continuăm să sprijinim investiţiile, de prudenţă, de echilibru. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)