Guvernul îşi asumă răspunderea pe trei proiecte de lege; Parlamentul se întruneşte în şedinţe succesive de la ora 12,00
Publicat de Andreea Drilea, 12 decembrie 2019, 08:41
Senatul şi Camera Deputaţilor se reunesc, joi, în şedinţe comune succesive pentru angajarea răspunderii Guvernului pe fiecare din cele trei proiecte adoptate de Cabinetul Orban.
Şedinţele comune ale Parlamentului încep de la ora 12,00.
Conform programului, în prima şedinţă comună Guvernul îşi asumă răspunderea asupra proiectului de lege privind unele măsuri pentru asigurarea bunei funcţionări a instanţelor judecătoreşti şi a parchetelor de pe lângă acestea în anul 2020, cea de a doua şedinţă comună vizează angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane, iar în cea de a treia şedinţă comună Guvernul îşi va asuma răspunderea pe proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2020.
Potrivit calendarului stabilit de Birourile permanente reunite, parlamentarii pot depune amendamente la aceste proiecte de lege până joi dimineaţa, la ora 10,00, iar Guvernul urmează să decidă, în şedinţă, dacă şi le însuşeşte.
Social-democratul Robert Cazanciuc, vicepreşedinte al Senatului, a declarat miercuri că va depune amendamente prin care va solicita Guvernului să îşi retragă proiectul de lege privind unele măsuri pentru asigurarea bunei funcţionări a instanţelor judecătoreşti şi a parchetelor de pe lângă acestea în anul 2020. El a spus că ‘deja această chestiune a fost soluţionată aşa cum cere Constituţia’, având în vedere că Senatul a adoptat, în calitate de for decizional, un proiect de lege cu prevederi similare şi care a fost transmis la promulgare la preşedinte.
Executivul a adoptat, marţi seara, proiectele de lege pentru care urmează să îşi asume răspunderea în Parlament.
Constituţia prevede la articolul 114 că Executivul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.
Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată. Dacă Guvernul nu a fost demis sau nu se depune o moţiune de cenzură, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)