Guvernul pregăteşte un plan naţional pentru sprijinirea refugiaţilor ucraineni
Publicat de gabrielarotaru, 21 martie 2022, 07:30
Comisia Europeană va trimite săptămâna aceasta la Bucureşti o echipă care să evalueze cheltuielile pe care guvernul le-a avut cu refugiaţii ucraineni şi să stabilească modul de decontare a acestora.
Între timp, executivul pregăteşte un plan naţional pentru sprijinirea refugiaţilor care au venit la noi în ţară.
Până acum sunt peste 80.000 care au decis să rămână cel puţin temporar în România. Ei ar urma să fie ajutaţi de autorităţi să îşi găsească un loc de muncă, să aibă acces la asistenţă medicală, iar copiii la educaţie.
Şase grupuri de lucru vor gestiona problemele refugiaţilor ucraineni care decid să rămân în ţara noastră. Acestea vor avea în atenţie zonele nevralgice, cum ar fi educaţia, sănătatea, accesul pe piaţa muncii, accesul locativ, sprijinirea persoanelor vulnerabile, mai ales a copiilor, spune consilierul de stat Mădălina Turza. Aceste grupuri vor elabora în cel mai scurt timp un plan de măsuri pe termen mediu şi lung care va permite României să intre din luna aprilie în faza a doua de răspuns umanitar.
Mădălina Turza: Faza a doua are legătură cu dezvoltarea serviciilor de calitate şi a unei umbrele de protecţie efective pe termen mediu şi lung pentru refugiaţii din România. Ei sunt şi vor fi beneficiari de protecţie temporară.
Aproape 80 de mii de cetăţeni ucraineni au ales să rămână în România. Dintre aceştia peste 4.000 au aplicat deja pentru azil, spunea purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Cărbunaru. El a precizat că primele cereri de decontare a cheltuielilor angajate de România până în acest moment au fost deja transmise la Bruxelles.
Dan Cărbunaru: Sunt 30,5 milioane de euro cheltuiţi deja de ţara noastră potrivit primelor evaluări în gestionarea fluxurilor de refugiaţi. Structurile costurilor sunt complexe, pentru că nu includ doar cheltuielile de cazare şi hrană. Guvernul a decis să asigure transport gratuit pentru refugiaţii care intră în România. Mulţi dintre ei aleg să iasă din ţara noastră fie prin Bulgaria, fie prin Ungaria.
Dan Cărbunaru a mai spus că urmează să ajungă la Bucureşti o echipă a Comisiei Europene care va discuta despre mecanismele de decontare a acestor cheltuieli pe care România le-a făcut până în acest moment. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)