Guvernul a aprobat strategiile de sănătate, de vaccinare şi de limitare a infecţiilor nosocomiale pentru următorii 7 ani
Publicat de gabrielarotaru, 20 octombrie 2023, 13:46
UPDATE – Guvernul a adoptat în şedinţa de vineri strategiile naţionale de sănătate, pentru prevenirea infecţiilor nosocomiale şi de vaccinare, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat, la rândul său, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria, că aceste strategii setează priorităţile României pentru următorii şapte ani în domeniul acordării asistenţei medicale.
Cabinetul Ciolacu a aprobat Strategia naţională de sănătate 2023 – 2030 şi planul de acţiuni aferent, Strategia naţională pentru prevenirea şi limitarea infecţiilor asociate asistenţei medicale şi combaterea fenomenului de rezistenţă la antimicrobiene pentru perioada 2023-2030 şi Strategia naţională de vaccinare pentru perioada 2023 – 2030.
Potrivit ministrului, există corelări între limitarea infecţiilor nosocomiale şi a rezistenţei la antibiotice, deoarece ‘întotdeauna’ problemele sunt produse de infecţiile care au la bază bacteriile multirezistente la antibiotice.
Strategia de vaccinare vizează atingerea unor indicatori care să nu permită reîntoarcerea unor boli grave în România, precum poliomelita sau manifestările epidemice ale rujeolei sau rubeolei, a explicat Alexandru Rafila.
Totodată, prin această strategie este încurajată vaccinarea ‘pe tot parcursul vieţii’.
AGERPRES
Guvernul va aproba, în şedinţa programată să înceapă la această oră, Strategia naţională de sănătate până în 2030, a anunţat ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila.
El a precizat că vor mai fi adoptate, totodată, şi alte acte normative importante pentru sistemul de sănătate din România, care vor duce la îmbunătăţirea calităţii vieţii românilor.
Alexandru Rafila: Strategia naţională de sănătate descrie priorităţile pentru următorii şapte ani, în sensul dezvoltării serviciilor medicale ambulatorii, cu precădere, care să aducă aceste servicii mai aproape de cetăţeni, dezvoltării politicilor de prevenţie şi de depistare precoce a bolilor, care sunt singurele care pot să facă sustenabil sistemul de sănătate, pe de o parte, să îmbunătăţească indicatorii stării de sănătate a populaţiei din România şi sunt convins că vom reuşi să facem acest lucru, mai ales că există şi această oportunitate a finanţării internaţionale din PNRR sau din programul pentru sănătate, finanţat de Comisia Europeană, care va aduce bani noi în sistem, va genera investiţii care deja se află în derulare, atât în zona spitalicească, cât şi în zona prespitalicească, respectiv ambulatorii şi cabinete de medicină de familie. (Rador/FOTO radioiasi.ro)