Guvernul va compensa creşterea accizei la motorină pentru transportatorii români
Publicat de gabrielarotaru, 23 februarie 2024, 07:22
Guvernul va compensa creşterea accizei la motorină pentru transportatorii români, iar crescătorii de animale şi cultivatorii de legume afectaţi de criza provocată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei vor beneficia de o schemă de ajutor de stat.
Noile măsuri au fost adoptate în şedinţa de ieri a executivului, în contextul protestelor transportatorilor şi fermierilor de la începutul anului.
În plus, Guvernul a decis deblocarea de noi posturi în sănătate.
Peste 2.000 de posturi vacante vor fi deblocate în domeniul sanitar şi de asistenţă socială, a anunţat premierul Marcel Ciolacu, precizând că aceasta este una dintre soluţiile reducerii deficitului de personal medical din spitalele publice, solicitate de altfel de sindicate.
Marcel Ciolacu: După decizia pe care am luat-o în luna ianuarie, când am deblocat 7.600 de posturi, putem spune că pentru anul acesta ne propunem să atragem aproape 10.000 de noi medici, asistente, infirmiere şi personal sanitar în spitalele publice şi asistenţă socială.
Până la finalul lunii martie, persoanele cu venituri mici vor beneficia în continuare de ajutorul de încălzire şi de suplimentul pentru energie, a precizat, la rândul său, purtătorul de cuvânt al executivului, Mihai Constantin.
Mihai Constantin: Vorbim despre aproximativ 800.000 de gospodării la nivel naţional. În speţă, s-a decis prin ordonanţă de urgenţă că la stabilirea drepturilor pentru aceste forme de sprijin să nu fie luate în calcul majorările drepturilor de pensie şi ale drepturilor salariale intrate în vigoare de la 1 ianuarie 2024, respectiv 13,8% pentru pensii şi 5% pentru salariile de bază pentru personalul plătit din fonduri publice.
Şi transportatorii rutieri licenţiaţi în România vor primi înapoi jumătate din creşterea accizei la motorină. Este vorba despre 13 bani pe litru de motorină achiziţionată.
Aproape 600 de milioane de lei va aloca Executivul pentru sprijinirea crescătorilor de vite, dar şi a fermierilor din sectorul vegetal, pentru culturile de cartofi, tomate şi usturoi. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)