Help Autism şi Fundaţia pentru SMURD – cei mai mari beneficiari ai redirecţionării a 2% din impozit în 2015
Publicat de , 24 mai 2016, 11:52
Asociaţia Help Autism, Fundaţia pentru SMURD şi Fundaţia Hospice Casa Speranţei sunt organizaţiile neguvernamentale care au reuşit să mobilizeze cei mai mulţi contribuabili în vederea redirecţionării a 2% din impozit în 2015, conform datelor ANAF, prezentate într-un comunicat transmis marţi de Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic (MCPDC).
Potrivit statisticii, printre ONG-urile care au beneficiat de cele mai semnificative sume se numără: Asociaţia Help Autism (3,2 milioane lei), Fundaţia pentru SMURD (1,8 milioane lei), Fundaţia Hospice Casa Speranţei (1,2 milioane lei), Organizaţia Salvaţi Copiii (903.000 lei), Mănăstirea Lainici (816.000 lei), Asociaţia de caritate din Armata României – Camarazii (752.000 lei), Fundaţia Gaz România (546.000 lei), Asociaţia terapie comportamentală aplicată (491.000 lei), Asociaţia ‘Captivi în propria minte’ (488.000 lei), Asociaţia Mereu aproape lângă tine (469.000 lei).
În total, circa 1,25 milioane de contribuabili au redirecţionat 2% din impozitul pe venit aferent anului 2014, un procent de aproape 20% din numărul total al acestora, însumând 90 de milioane de lei, fiind direcţionaţi către activităţi organizate în cadrul sectorului asociativ din România. În top-ul celor 50 de entităţi, în ordinea sumelor atrase prin acest mecanism, peste 80% dintre acestea derulează programe sociale, pentru persoane cu dizabilităţi, pentru bătrâni sau copii. În total primele 50 de organizaţii au atras 20,1 milioane lei, a mai precizat ministerul.
MCPDC reaminteşte că mai sunt două zile în care contribuabilii pot direcţiona 2% din impozitul pe venitul anual aferent anului 2015 către asociaţii şi fundaţii.
‘Mecanismul 2% din impozitul pe venit – ca sursă complementară de finanţare a activităţii ONG-urilor – nu este suficient de cunoscut şi ca atare nici utilizat în avantajul proiectelor extraordinare pe care organizaţiile neguvernamentale le fac în plan central sau local. În anul 2006, se crea această posibilitate de direcţionare a 2% din impozitul pe veniturile anuale, oferind opţiunea contribuabililor de a direcţiona o parte dintre veniturile anuale contribuind, astfel, la dezvoltarea sectorului neguvernamental, respectiv a creşterii impactului activităţilor acestuia’, se arată în comunicatul citat.
MCPDC mai precizează că, bazându-se exclusiv pe astfel de contribuţii, organizaţia Teach for Romania pregăteşte şi susţine o reţea de 38 de cadre didactice, pentru a preda în şcolile din zone dezavantajate, preponderent în mediul rural. Hospice Casa Speranţei, o altă organizaţie neguvernamentală, asigură din anul 1992, din donaţiile primite, servicii gratuite pentru pacienţii cu boli incurabile.
Ministerul menţionează că în România activează peste 90.000 de organizaţii neguvernamentale, peste 68% dintre acestea neavând niciun angajat din considerente de constrângere bugetară, concentrând resursele colectate pentru rezolvarea unor probleme din societate.
Până pe 25 mai, orice contribuabil poate depune Formularul 230 (cei cu venituri din salarii pe 2015) sau/ şi Declaraţia 200 privind veniturile realizate din România (cei cu venituri şi din alte surse tot pe 2015), la sediile ANAF.
(Agerpres/FOTO arhiva badminton.ro)