În comisiile parlamentare reunite de buget-finanţe continuă dezbaterile asupra bugetelor alocate principalilor ordonatori de credite
4 februarie 2025, 18:58
În comisiile parlamentare reunite de buget-finanţe continuă, la această oră, dezbaterile în ritm accelerat asupra bugetelor alocate principalilor ordonatori de credite.
Între timp, au mai fost aprobate sumele alocate pentru mai multe ministere, cum ar fi cel al Justiţiei, al Apărării Naţionale, de Interne sau al Dezvoltării.
Cele mai multe amendamente au fost depuse în cazul bugetului Ministerului Dezvoltării, peste 470, ele vizând, printre altele, construire de centuri ocolitoare, modernizare de drumuri locale, sisteme de apă curentă şi canalizare, alimentare cu gaze sau construire de locuinţe sociale destinate închirierii pentru tineri.
Toate amendamentele susţinute au fost însă respinse pe rând, în condiţiile în care parlamentarii coaliţiei de guvernare s-au abţinut, iar cele nesusţinute au fost considerate ca respinse.
Ministrul Cseke Attila a vorbit despre elementele principale vizate în acest an.
Cseke Attila: În primul rând, plata facturilor restante pe care le avem. La Programul Anghel Saligny nu se primesc facturi până la sfârşitul lunii martie, până reuşim să plătim toate facturile restante. După care, sunt criterii de plăţi pe care le vom propune guvernului pentru a avea o finanţare predictibilă şi transparentă pentru toată lumea.
Programul de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat este un alt element aflat pe lista de priorităţi a Ministerului Dezvoltării. Parlamentarii din comisiile reunite au aprobat apoi şi bugetul Ministerului Apărării Naţionale şi al Ministerului Justiţiei, printre amendamentele depuse la bugetul acestuia din urmă fiind şi cel susţinut de Oana Ţoiu, deputat USR, pentru suplimentarea sumelor alocate victimelor traficului de persoane, cu aproape 8,5 milioane de lei.
Oana Ţoiu: Avem nevoie să operaţionalizăm mecanismul guvernamental integrat de alocare a fondurilor pentru protecţia şi asistenţa furnizată victimelor traficului de persoane, pentru că riscul ca aceste victime, odată salvate sau odată ce-şi găsesc curajul să iasă din reţeaua care le trafica, să se întoarcă în acea reţea sau să fie cooptate sau chiar răpite înapoi e foarte mare, dacă nu reuşim să le asigurăm această asistenţă.
Amendamentul a fost respins, parlamentarii coaliţiei de guvernare nevotând împotrivă, ci abţinându-se de la vot, la fel ca în cazul celor de la Ministerul Dezvoltării.
Proiectul de buget intră mâine după-amiază în dezbaterea plenului reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor.
(RADOR/FOTO radioiasi.ro)