În Programul Naţional de depistare a cancerului de col uterin va fi introdusă şi o componentă mobilă
Publicat de gabrielarotaru, 17 martie 2017, 18:16
Autorităţile române iau în calcul ca în Programul Naţional de depistare a Cancerului de Col Uterin să fie introdusă şi o componentă mobilă, astfel încât şi femeile din mediul rural să îşi poată face testul Babeş Papanicolau pentru depistarea acestei maladii.
Ministrul Sănătăţii, doctorul Florian Bodog a vorbit despre acest program, astăzi, la Piteşti.
Florian Bodog: Programul există, este un program mai vechi, care funcţionează mai bine sau mai rău. Ceea ce încercăm noi acum să facem şi suntem în negocieri foarte avansate este un program de depistare şi screening de cancer de col uterin care să aibă şi o caravană mobilă, pentru că, nu este niciun secret, femeile, mai ales cele care locuiesc în mediul rural, după o anumită vârstă nu le mai scoţi din casă să le duci la medic. Şi atunci încercăm să aducem serviciile medicale şi în localităţile respective, şi vorbesc aici despre localităţile izolate, despre comunităţile sărace, despre comunităţile care au probleme sociale. Acest program se va derula şi va fi finanţat prin Banca Mondială.
Satisticile europene arată că România se află pe primul loc în Europa atât în ce priveşte incidenţa cancerului de col uterin, cât şi mortalitatea cauzată de acestă boală.
Rata mortalităţii este în România de aproape patru ori mai mare decât în Uniunea Europeană. Un studiu lansat cu aproximativ două săptămâni în urmă, de Ziua Femeii, indică şi că 87% dintre femeile din România, dar şi 25% dintre medici nu stiu că există programul gratuit de screening pentru cancerul de col uterin. (Rador/ FOTO amethyst-radiotherapy.ro)