În România sunt în prezent aproximativ 4.200 de pacienţi pe listele de aşteptare pentru transplanturi de organe
Publicat de Andreea Drilea, 16 iulie 2024, 13:39
În România sunt în prezent aproximativ 4.200 de pacienţi pe listele de aşteptare pentru transplanturi de organe. Asociaţia Transplantaţilor din România a adus şi anul acesta un omagiu donatorilor de organe şi mulţumiri familiilor acestora.
Astăzi este, de altfel, ziua naţională a donatorului de organe. Timpii de aşteptare sunt uneori ridicaţi, iar specialiştii spun că este nevoie de conştientizare în privinţa posibilităţii de a deveni donator de organe. România se află în partea a doua a clasamentului în Europa, legat de transplanturi. Adriana Turea relatează.
Reporter: Anul acesta numărul pacienţilor care aşteaptă un transplant a crescut cu peste 1.200 faţă de anul trecut. În condiţiile în care lista de aşteptare este lungă, persoanele care au fost transplantate sunt recunoscătoare pentru că au primit o nouă şansă la viaţă.
-: Eu am transplant renal din 2016, am stat pe listă vreo doi ani de zile, am făcut şi dializă, am avut noroc şi până la urmă m-au chemat. Am fost compatibilă şi acum sunt bine.
Reporter: Care e gândul dumneavoastră în acest moment, faţă de donatori?
-: Sunt foarte recunoscătoare şi de multe ori mulţumesc persoanei şi vorbesc de multe ori cu rinichiul pe care l-am primit şi mă bucur că eu am primit o nouă şansă.
Preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România, Gheorghe Tache: Transplantul reprezintă singura şansă de viaţă pentru un segment important de pacienţi care sunt înscrişi pe diferite liste de aşteptare în ţara noastră în centrele de profil.
Reporter: Gheorghe Tache a mai adăugat că ziua donatorului de organe este despre trăiri, simţiri şi emoţii, nu despre cifre, chiar dacă apelăm la ele.
Rador/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro