În România, un copil din patru diagnosticat cu autism nu merge la şcoală sau grădiniţă
Publicat de Andreea Drilea, 2 ianuarie 2025, 13:33
În România, un copil din patru diagnosticat cu autism nu merge la şcoală sau grădiniţă, deşi are vârsta potrivită şi doar 1% din adulţii cu această afecţiune au o slujbă, faţă de Europa, unde rata este de 10%.
Ei pot fi angajaţi în orice domeniu de activitate, unde abilităţile şi capacităţile lor contribuie în mod valoros la munca lor, iar studiile arată că angajarea lor poate oferi şi un avantaj competiţional.
Asociaţia Help Autism a lansat anul trecut un ghid pentru prin intermediul căruia angajatorii pot afla detalii cu privire la accesul persoanelor cu tulburare de spectru autist pe piaţa muncii.
Reporterul RRA Isabela Aivăncesei are detalii: Recent, a fost publicat un ghid de orientare pentru companii, pornind de la un ghid european lansat în luna iulie, o incursiune pe care o poate face atât angajatul, cât şi angajatorul, pentru a accesibiliza şi crea spaţiul adecvat în vederea angajării persoanelor cu autism.
Raluca Bogdan, coordonatoarea Centrului Help Autism: Angajatul o să înveţe o rutină, respectiv un traseu, luându-şi puncte de reper din spaţiu: ghiveciul din colţul de la etajul unu, semnalizatorul luminos de la etajul doi. Toate aceste lucruri sunt pentru el nişte semnale care trebuie să existe în spaţiu, încă de la momentul în care i se face cunoştinţă cu spaţiul, până la schimbarea cu totul la, de exemplu, la departamentul sau în spaţiul în care lucrează. Deci sunt aceste mici considerente de care trebuie să ţină seama o companie. O persoană cu autism are nevoie de acelaşi spaţiu în care să lucreze, de acelaşi birou, de lumini nu atât de puternice, de o zonă de linişte în care se poate retrage dacă stimulii de tip auditiv sunt foarte puternici.
Reporter: Oana are aproape 30 de ani şi a absolvit Facultatea de Geografie. Este încântată de locul ei de muncă. Ce faci tu la Help Autism?
Oana: Traduc contracte de sponsorizare obişnuite, după aia contracte /…/ şi le introduc în platforma ERP, dup-aia le dau bifă şi apoi, la sfârşit contractele obişnuite le bag în dosare, în ordine.
Rador/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro