Ascultă Radio România Iași Live

(UPDATE) Proiectul de lege privind noul Cod silvic a fost aprobat de guvern

(UPDATE) Proiectul de lege privind noul Cod silvic a fost aprobat de guvern

Publicat de gabrielarotaru, 21 martie 2024, 17:02

UPDATE – Guvernul a aprobat joi proiectul de lege privind noul Cod silvic prin care se instituie pedepse mai aspre pentru tăierile ilegale şi furtul de lemne.

Documentul reglementează obligaţiile şi drepturile proprietarilor de terenuri forestiere şi prevede înfiinţarea Consiliului Naţional al Silviculturii, care va reuni toate organizaţiile profesionale din acest domeniu.

Are detalii Andrei Şerban:

Noul Cod silvic va permite statului să împădurească acele terenuri care au fost despădurite şi abandonate de proprietari, iar ministrul mediului, Mircea Fechet, a spus că sunt numeroase astfel de cazuri. Tot el a amintit că acest proiect de lege stabileşte cadrul legal pentru lupta digitalizată cu tăierile ilegale de pădure, prin folosirea imaginilor din satelit şi a camerelor de filmat inteligente. Mircea Fechet a mai precizat că se va înfiinţa o nouă structură profesională, iar proprietarii de păduri vor fi trecuţi într-un registru.

Mircea Fechet: Apare Consiliul Naţional al Silviculturii, o organizaţie profesională care reuneşte toate organizaţiile de profil din domeniu. Toţi proprietarii de pădure vor fi incluşi într-un registru forestier naţional. De asemenea, un lucru pe care vreau să-l precizez este faptul că toţi românii se vor putea bucura în continuare de pădurile noastre, aceştia având dreptul să se plimbe în orice pădure doresc.

Noul Cod silvic a fost trimis de guvern Parlamentului, care îl va analiza şi aproba sub forma unei legi care va înlocui vechiul cod ce datează din 2008.

(RADOR)


Guvernul va aproba în şedinţa de astăzi un proiect de lege privind Codul Silvic.

În baza proiectului de lege se reglementează înfiinţarea Registrului Forestier Naţional pentru evidenţa exploataţiilor forestiere, pentru evidenţa proprietăţilor din FFN (Fondul Forestier Naţional), pentru facilitarea prin modalităţi informatice a avizărilor şi raportărilor între diferite entităţi publice şi monitorizarea implementării serviciilor silvice.

Acelaşi proiect prevede constituirea Consiliului Naţional al Silviculturii (CNS) a cărei funcţionare se reglementează prin hotărâre a Guvernului. Principalul scop al CNS este urmărirea exercitării în condiţii de etică profesională şi respectarea standardelor profesionale de către personalul silvic.

Proiectul privind Codul silvic reglementează clar obligaţiile şi drepturile proprietarilor de terenuri forestiere, diferenţia pentru micile (până la 10 ha) şi marile proprietăţi forestiere (peste 10 ha).

Prin acelaşi proiect se definesc serviciile ecosistemice ca obligaţia proprietarului de asigurare a condiţiilor pentru regenerarea pădurii, evitarea degradării pădurii şi promovarea regenerării naturale atunci când este posibil din punct de vedere tehnic.

De asemenea, se instituie obligativitatea elaborării Normelor referitoare la provenienţa lemnului, provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund, precum şi cele privind provenienţa şi circulaţia materialelor lemnoase destinate consumului propriu al proprietarului.

Guvernul va adopta şi un proiect de lege pentru completarea Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală.

Va fi aprobat şi un proiect de ordonanţă de urgenţă, pentru modificarea şi completarea OG nr. 15/2013 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare pentru suportarea de la bugetul de stat a sumelor aferente reducerilor procentuale şi corecţiilor financiare aplicate pentru abaterile de la conformitatea cu legislaţia din domeniul achiziţiilor publice pentru Programul operaţional sectorial Mediu 2007-2013 şi pentru Programul operaţional Infrastructură mare 2014-2020.

‘Prezenta ordonanţă de urgenţă reglementează suportarea de la bugetul de stat, cu încadrarea în prevederile bugetare anuale aprobate cu această destinaţie, a corecţiilor financiare şi reducerilor procentuale stabilite pentru contractele de achiziţie publică finanţate din Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027. Astfel, pentru contractele de achiziţie publică/contractele de achiziţie sectorială, încheiate de beneficiarii Programului Dezvoltare Durabilă 2021-2027, a căror procedură de atribuire a făcut obiectul verificării la nivel naţional, plata corecţiilor financiare
şi a sumelor aferente reducerilor financiare va fi asigurată din bugetul de stat’, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Printr-o ordonanţă de urgenţă se vor stabili unele drepturi specifice personalului Ministerului Apărării Naţionale şi a unor cheltuieli determinate de pregătirea şi executarea unor misiuni în afara teritoriului naţional, în vederea realizării şi menţinerii capabilităţii aferente achiziţiei Sistemelor de aeronave fără echipaj uman la bord Bayraktar TB2 şi a altor programe de înzestrare.

‘Luând în considerare necesitatea urgentării reglementării unor drepturi specifice personalului de specialitate din structurile care vor avea în dotare sistemele de avioane fără pilot la bord Bayraktar TB2, în mod asemănător personalului care exploatează avioanele multirol ale Forţelor Aeriene, sistemele de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) ori sistemele de instalaţii mobile de lansare rachete anti-navă (SIML), prin proiectul de act normativ se aigură un mod echitabil de acordare a drepturilor, similare celor acordate personalului faţă de care s-au recunoscut deja astfel de drepturi financiare, în cadrul altor programe de înzestrare aflate în derulare (tip ‘Guvern la Guvern’) ‘, se precizează în nota de fundamentare a proiectului.

Executivul va aproba printr-o hotărâre indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiţii ‘Relocare, dezvoltare şi construire ansamblu medical nou Institutul Clinic Fundeni’.

Vor fi aprobaţi şi indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiţii care prevede construirea Arenei multifuncţionale C.S. Dinamo Bucureşti. Valoarea totală a investiţiei se ridică la 854.573.000 de lei.

‘Obiectivul de investiţii care face obiectul prezentului proiect va dispune, pe lângă stadion, de spaţii complementare pentru sport: sală box cu trei ringuri, sală haltere, sală judo şi lupte, cu un tatami judo şi două suprafeţe pentru lupte, sală gimnastică, fitness, sală scrimă – corp central; spaţii utilizate pentru amenajarea vestiarelor şi a altor spaţii conexe pentru personal – corp perimetral; spaţii pentru patru vestiare pentru zona de handbal/tenis şi pentru două vestiare pentru zona atletism; spaţii cantonament – amplasat în corpul perimetral; cantină şi amfiteatru’, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Guvernul va aproba, prin hotărâre, instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea producţiei de opere audiovizuale pe teritoriul României.

Un alt proiect de hotărâre prevede instituirea unei scheme de ajutor de stat având ca obiectiv dezvoltarea regională prin stimularea realizării de investiţii.

Va fi aprobat, printr-o altă hotărâre, Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Serbia privind cooperarea în domeniile educaţiei, ştiinţei, culturii, mass-media, tineretului şi sportului, semnat la Bucureşti, la 27 iunie 2022.

În analiza Guvernului se va afla şi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Va fi aprobat şi un memorandum privind relocarea în afara zonelor urbane a unor penitenciare, respectiv cele amplasate în Craiova, Brăila, Târgu Jiu şi Miercurea Ciuc.  (Agerpres/ FOTO radioiasi.ro)

Etichete:
România închide definitiv 33 de puncte de frontieră terestre începând cu 1 ianuarie 2025
Naţional joi, 26 decembrie 2024, 16:51

România închide definitiv 33 de puncte de frontieră terestre începând cu 1 ianuarie 2025

De la 1 ianuarire, anul viitor, când România intră în spaţiul Schengen de liberă circulaţie europeană şi cu frontierele terestre, vor fi...

România închide definitiv 33 de puncte de frontieră terestre începând cu 1 ianuarie 2025
METEO: Viscol și intensificări puternice ale vântului în mai multe județe
Naţional joi, 26 decembrie 2024, 10:16

METEO: Viscol și intensificări puternice ale vântului în mai multe județe

Sursa : Administrația Națională de Meteorologie COD : PORTOCALIU Ziua/luna/anul: 26-12-2024 Ora : 10:00 Nr. mesajului:1 Intervalul : conform...

METEO: Viscol și intensificări puternice ale vântului în mai multe județe
Salvamont: Aproape 40 de persoane, salvate de pe munte în ultimele 24 de ore
Naţional joi, 26 decembrie 2024, 08:35

Salvamont: Aproape 40 de persoane, salvate de pe munte în ultimele 24 de ore

Aproape 40 de persoane au fost salvate de pe munte în ultimele 24 de ore de salvamontişti, 19 dintre acestea ajungând la spital. ”În...

Salvamont: Aproape 40 de persoane, salvate de pe munte în ultimele 24 de ore
Se circulă în condiţii de carosabil umed pe mai multe şosele din ţară
Naţional joi, 26 decembrie 2024, 08:17

Se circulă în condiţii de carosabil umed pe mai multe şosele din ţară

Se circulă în condiţii de carosabil umed pe mai multe şosele din ţară. Care sunt acestea şi ce ne recomandă poliţiştii, atunci când...

Se circulă în condiţii de carosabil umed pe mai multe şosele din ţară
Naţional joi, 26 decembrie 2024, 07:17

DSU: Risc de desprindere a elicelor unei turbine eoliene la un cămin de bătrâni de la Poarta Albă; 70 de persoane, relocate

Pompierii constănţeni au fost chemaţi miercuri să intervină la un cămin de bătrâni din localitatea Poarta Albă, unde vântul puternic a...

DSU: Risc de desprindere a elicelor unei turbine eoliene la un cămin de bătrâni de la Poarta Albă; 70 de persoane, relocate
Naţional joi, 26 decembrie 2024, 06:20

România a primit din partea Comisiei Europene peste 37 de milioane de euro în cadrul celei de a doua cereri de plată din PNRR

România a primit, la începutul acestei săptămâni, din partea Comisiei Europene peste 37 de milioane de euro în cadrul celei de a doua cereri de...

România a primit din partea Comisiei Europene peste 37 de milioane de euro în cadrul celei de a doua cereri de plată din PNRR
Naţional joi, 26 decembrie 2024, 06:18

România închide definitiv 33 de puncte de frontieră terestre începând cu 1 ianuarie 2025

De la 1 ianuarire, anul viitor, când România intră în spaţiul Schengen de liberă circulaţie europeană şi cu frontierele terestre, vor fi...

România închide definitiv 33 de puncte de frontieră terestre începând cu 1 ianuarie 2025
Naţional miercuri, 25 decembrie 2024, 16:59

Aproape 300 de şoferi au fost sancţionaţi în ultimele 24 de ore de poliţişti rutieri

Aproape 300 de şoferi au fost sancţionaţi în ultimele 24 de ore de poliţişti rutieri pentru conducere fără permis sau pentru conducere sub...

Aproape 300 de şoferi au fost sancţionaţi în ultimele 24 de ore de poliţişti rutieri