Încă un bărbat a murit în urma incendiului de la „Matei Balș”. Bilanțul ajunge la 6 decese
Publicat de , 30 ianuarie 2021, 21:45 / actualizat: 31 ianuarie 2021, 6:29
A şasea victimă în urma incendiului de la Institutul ‘Matei Balş’ este un bărbat de 70 de ani, anunţă Ministerul Sănătăţii, care a rectificat informaţia iniţială, potrivit căreia era vorba de o femeie de 58 de ani.
‘Rectificăm informaţia. Este vorba despre un bărbat, 70 ani, dependent de CPAP (Continuous Positive Airway Pressure – aparat pentru terapie de somn – n.r.), fără leziuni cauzate de incendiu, intubat. Femeia de 58 de ani se află în stare gravă. Ambele familii au fost anunţate de situaţia pacienţilor’, precizează MS.
Iniţial, Ministerul Sănătăţii a anunţat într-un comunicat de presă că al şaselea deces în urma incendiului este cel al unei femei în vârstă de 58 de ani, transferată la Spitalul Universitar, care se afla în stare gravă, fiind intubată, cu o pneumonie COVID-19 severă, inhalare de fum şi cu arsură de 2% din suprafaţa corporală.
Incendiul de la ‘Matei Balş’ a izbucnit vineri, în jurul orei 5,00, iar în pavilion erau internaţi bolnavi cu COVID-19. Trei pacienţi au murit carbonizaţi şi o a patra victimă a decedat după ce manevrele de resuscitare au eşuat. Ulterior, într-o baie a fost găsită o altă persoană decedată iar sâmbătă a decedat un bărbat de 70 de ani. (Agerpres)
Încă o persoană din rândul pacienţilor care au fost transferaţi de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase ‘Matei Balş’ după incendiul produs a decedat, bilanţul victimelor ridicându-se astfel la şase, a anunţat sâmbătă Ministerul Sănătăţii. (Agerpres)
Trei pacienţi sunt intubaţi şi unul se află în stare gravă, conform unui comunicat al Ministerului Sănătăţii transmis sâmbătă cu privire la starea de sănătate a pacienţilor afectaţi de incendiul care a avut loc la Institutul ‘Matei Balş’ şi care au fost transferaţi în alte unităţi sanitare.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, situaţia pacienţilor transferaţi de la ‘Matei Balş’ este următoarea:
* Spitalul Clinic de Urgenţă ‘Sf. Ioan’ Bucureşti: 11 pacienţi în stare stabilă.
* Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti: 5 pacienţi, dintre care 4 pacienţi în stare stabilă şi 1 pacient intubat (ATI).
* Spitalul Universitar de Urgenţă ‘Elias’: 6 pacienţi în stare stabilă.
* Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale ‘Victor Babeş’: 6 pacienţi, dintre care 1 pacient în stare gravă (ATI) şi 5 pacienţi în stare stabilă.
* Spitalul Clinic de Urgenţă ‘Sf. Pantelimon’: 3 pacienţi în stare stabilă (ATI).
* Spitalul Militar Central: 4 pacienţi – 2 pacienţi urmează să fie externaţi; 1 pacient în stare stabilă, internat în secţia ATI; 1 pacient intubat, instabil (ATI).
* Spitalul ‘Witting’: 3 pacienţi în stare stabilă.
* Institutul de Pneumoftiziologie ‘Marius Nasta’: 4 pacienţi, dintre care 2 pacienţi în stare stabilă şi 2 pacienţi în secţia ATI (stare stabilă).
* Spitalul MAI ‘Dimitrie Gerota’: 1 pacient intubat (ATI).
* Spitalul de Urgenţă Floreasca: 6 pacienţi – 3 pacienţi în stare stabilă, 3 urmează să fie externaţi.
* Spitalul Monza: 3 pacienţi în stare stabilă.
(Agerpres)
UPDATE, 30 ian 2021 – Anchetatorii vor continua astăzi cercetările la locul producerii incendiului de la Institutul Matei Balş din Capitală.
Tot astăzi vor fi făcute necropsiile victimelor incendiului, cinci pacienţi din care patru au murit carbonizaţi, iar unul la scurt timp la un alt spital din Bucureşti.
Anchetatorii nu au putut să dezvăluie din ce cauză a izbucnit incendiul şi nu au putut confirma dacă în saloane existau aeroterme sau alte surse de încălzire, aşa cum au susţinut rudele unor pacienţi.
Procurorul de caz Alexandru Anghel nu a exclus ca incendiul de la pavilionul în care erau internaţi bolnavi COVID să fi fost urmat de explozia unor tuburi de oxigen.
Alexandru Anghel: Am efectuat o cercetare la faţa locului, au fost ridicate cele patru cadavre şi trimise la Institutul Naţional de Medicină Legală, în cursul zilei de sâmbătă vor avea loc necropsiile. Se pare că a fost un incendiu şi apoi au fost două explozii ale unor tuburi de oxigen. Se pare. Urmează să lămurim.
Vineri, echipa care anchetează incendiul produs la Institutul Balş din Bucureşti a ridicat documente şi imagini de la camerele de supraveghere de acolo.
În urma incendiului, 53 din cei 100 de pacienţi care erau trataţi de COVID -19 în pavilionul care a ars au fost transferaţi la mai multe spitale din Capitală, majoritatea fiind la momentul respectiv în stare stabilă, dar având nevoie de oxigen.
(Rador/FOTO Cătălin Radu)
Procurorul Alexandru Anghel de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a anunţat vineri seara că este posibil să se fi produs două explozii ale unor tuburi de oxigen, după izbucnirea incendiului la Institutul ‘Matei Balş’.
Procurorul Alexandru Anghel şi comisarul Marian Mihoci, şeful Serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei, au oferit vineri primele declaraţii privind desfăşurarea anchetei în acest caz.
‘Se pare, este posibil, să fi fost două explozii ale unor tuburi de oxigen, ulterior incendiului. Se pare că a fost un incendiu şi apoi au fost două explozii ale unor tuburi de oxigen. Se pare. Urmează să lămurim’, a explicat procurorul.
Potrivit lui Alexandru Anghel, cercetarea la faţa locului va dura câteva zile, urmând ca sâmbătă să fie efectuate necropsiile cadavrelor la INML.
‘Am efectuat cercetarea la faţa locului, au fost ridicate cadavrele şi trimise la INML. În cursul zilei de mâine, vor avea loc necropsiile. În cadrul cercetării la faţa locului au fost cooptaţi şi specialiştii de la INSEMEX Petroşani, pentru a ne lămuri în legătură cu împrejurările producerii incendiului. Cercetarea la faţa locului trebuie să fie una foarte minuţioasă, nu se poate termina astăzi. Azi, am ridicat cadavrele şi am făcut o primă evaluare. Mâine, reluăm tot cu specialiştii de la INSEMEX. (…) Au fost ridicate documente, urmează să fie analizate. Este un volum destul de mare de documente ridicate, nu putem trage încă o concluzie. (…) Există camere de supraveghere şi au fost ridicate imagini şi urmează să fie analizate. În saloane nu există supraveghere video. Nici pe holurile spitalului’, a afirmat procurorul.
Referitor la informaţia că în salonul în care a izbucnit incendiul s-ar fi aflat o aerotermă adusă de o rudă a unui pacient, Alexandru Anghel a spus că această problemă va fi lămurită sâmbătă, când se va face cercetarea la faţa locului împreună cu specialiştii de la INSEMEX.
Pe de altă parte, procurorul nu a putut să confirme dacă pavilionul unde a izbucnit incendiul avea autorizaţie de securitate la incendiu, explicând că se va lămuri după ce va studia documentele ridicate de la spital.
Incendiul de la Matei Balş a izbucnit vineri, în jurul orei 5,00, iar în pavilion erau internaţi bolnavi cu COVID-19. Trei pacienţi au murit carbonizaţi, iar o a patra victimă a decedat după ce manevrele de resuscitare au eşuat. Ulterior, într-o baie a fost găsită o altă persoană decedată.
Procurorii şi poliţiştii efectuează o anchetă în acest caz, într-un dosar de ucidere din culpă.
(Agerpres)
Jumătate din pacienţii transferaţi în urma incendiului de la „Matei Balş” la alte spitale din Capitală sunt în stare stabilă, dar sunt dependenţi de terapia cu oxigen.
Unul din cei ajunşi la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti este intubat, pentru că a fost intoxicat cu cu fum.
Un alt pacient care a necesitat la intubare se află la Spitalul MiIitar ROL 2.
Mai mulţi pacienţi au fost internaţi în secţiile de Terapie Inensivă.
În total au fost peste 50 de bolnavi care au fost transferaţi la spitale din Bucureşti.
Cei mai mulţi, şapte, au ajuns la Spitalul Floreasca.
Şase dintre ei sunt stabili, iar unul a decedat.
În total, cinci persoane şi-au pierdut viaţa în urma incendiului de la Institutul „Matei Balş”. (Rador)
Reprezentaţii Institutului ‘Matei Balş’ afirmă că vor sprijini ancheta în curs şi ‘lămurirea aspectelor’ care ar fi putut duce la incendiul de vineri dimineaţă şi menţionează că autorizaţiile şi avizele unităţii medicale ‘sunt la zi’.
‘În urma intervenţiei prompte a colegilor din liniile de gardă şi a mobilizării autorităţilor de urgenţă, au fost prevenite alte victime, astfel încât toţi ceilalţi pacienţi sunt în siguranţă. Echipa Institutului Naţional de Boli Infecţioase ‘Prof. Dr. Matei Balş’ va sprijini ancheta în curs şi lămurirea aspectelor care ar fi putut duce la accidentul din această dimineaţă, cu atât mai mult cu cât autorizaţiile şi avizele sunt la zi. Fiind în plină pandemie, sănătatea şi siguranţa pacienţilor vor fi în continuare prioritatea noastră’, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul instituţiei medicale.
Echipa Institutului ‘Matei Balş’ a transmis condoleanţe familiilor victimelor.
‘Echipa Institutului Naţional de Boli Infecţioase ‘Prof. Dr. Matei Balş’ transmite condoleanţe familiilor victimelor accidentului din dimineaţa zilei de 29 ianuarie, soldat, din păcate, cu 5 decese, dintr-un total de 101 pacienţi spitalizaţi, îngrijiţi de 20 cadre medicale pe timpul nopţii, inclusiv medicul şef de gardă’, afirmă aceeaşi sursă.
Potrivit comunicatului, toţi pacienţii au fost evacuaţi şi transportaţi în siguranţă către alte unităţi sanitare, precum şi la nivelul celorlalte secţii din incinta institutului.
Incendiul a izbucnit vineri, în jurul orei 5,00, iar în pavilionul respectiv erau internaţi bolnavi cu COVID-19. Trei pacienţi au murit carbonizaţi, iar o a patra victimă a decedat după ce manevrele de resuscitare au eşuat. Ulterior, într-o baie a fost găsită o altă persoană decedată. Procurorii şi poliţiştii efectuează o anchetă în acest caz pentru ucidere din culpă. (Agerpres)
Două infirmiere şi două asistente de la Institutul ‘Matei Balş’ aflate de gardă în pavilionul unde a izbucnit incendiul soldat cu moartea a cinci pacienţi au fost audiate, vineri, la sediul Poliţiei Capitalei.
Potrivit avocatului Constantin Durgeru, care reprezintă Institutul ‘Matei Balş’, cele două infirmiere au încercat să stingă focul şi au reuşit să oprească alimentarea cu oxigen, evitând producerea unei explozii.
‘Au relatat exact ceea ce s-a întâmplat, cu alte cuvinte au spus adevărul. În prima fază, au fost chemate la audieri persoanele care au avut direct legătură cu evenimentele, cele care au fost pe tura de noapte, respectiv asistente şi infirmiere. Două asistente şi două infirmiere. (…) Au dat declaraţii în calitate de martor. Un singur lucru este cert, este evident că nu se poate vorbi de culpa cadrelor medicale, este foarte clar că reacţia a fost promptă. A fost un incident complet nefericit, absolut regretabil, din toate punctele de vedere, iar infirmierele, în primul rând, pentru că ele au fost primele care au luat contact cu focul, au avut o reacţie promptă, iar una dintre ele a avut şi prezenţa de spirit de a opri alimentarea cu oxigen. Dacă nu se oprea alimentarea cu oxigen, aveam o explozie’, a relatat avocatul.
El a adăugat că infirmierele au făcut exact ceea ce trebuia: ‘Prima reacţie a fost promptă, în sensul că una dintre cele două infirmiere a sărit cu o pătură să stingă focul, care se afla pe nefericitul pacient, iar cealaltă a decuplat instalaţia de oxigen. Este evident că a avut o reacţie promptă. După care ambele, una în stânga, cealaltă în dreapta, au fugit după extinctoare, ştiind că la capetele culoarului se aflau extinctoare. Au făcut exact ce trebuiau să facă. Este evident că au fost corect instruite, motiv pentru care într-o asemenea situaţie de stres, deşi era normal să se piardă, pentru că vorbim totuşi de nişte infirmiere şi orice om normal s-ar fi pierdut într-o asemenea situaţie, cu tot stresul, au reacţionat cât se poate de corespunzător’.
Incendiul a izbucnit vineri, în jurul orei 5,00, iar în pavilion erau internaţi bolnavi cu COVID-19. Trei pacienţi au murit carbonizaţi, iar o a patra victimă a decedat după ce manevrele de resuscitare au eşuat. Ulterior, într-o baie a fost găsită o altă persoană decedată.
Procurorii şi poliţiştii efectuează o anchetă în acest caz, într-un dosar de ucidere din culpă. (Agerpres)
O echipă formată din şapte specialişti de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani s-a deplasat vineri la Bucureşti în vederea întocmirii unei expertize referitoare la incendiul care a avut loc la Institutul ‘Matei Balş’.
Specialiştii, conduşi de către directorul general al INSEMEX, George Artur Găman, vor face o cercetare la faţa locului, în cadrul căreia vor fi prelevate probe şi vor fi solicitate o serie de documente necesare pentru întocmirea unei expertize tehnice în cazul incendiului.
‘Suntem şapte specialişti din cadrul Institutului, iar scopul deplasării este efectuarea cercetării la faţa locului. (…) Prelevăm probe, solicităm documente. Efectuarea expertizei este un proces îndelungat’, a declarat, pentru AGERPRES, directorul general al INSEMEX Petroşani.
Potrivit acestuia, după încheierea cercetărilor de la faţa locului, specialiştii INSEMEX Petroşani vor lucra la întocmirea expertizei tehnice, estimându-se că până la formularea concluziilor vor trece câteva luni.
Serviciul de Telecomunicaţii Speciale informează că vineri dimineaţa au fost primite la 112 un număr de zece apeluri telefonice referitoare la incendiul produs la Institutul ‘Matei Balş’ din Capitală.
Potrivit unei informări a STS, aceste apeluri s-au primit după cum urmează:
* 05:04:09 – apelul a durat 57 de secunde, persoana care a sunat nu a comunicat informaţii, se auzea doar zgomot de fond. Operator 112 STS a reapelat numărul de la care s-a iniţiat apelul la ora 05:05:07, persoana anunţând că este un incendiu la Spitalul ”Matei Balş”;
* 05:04:28 – în paralel, un alt operator 112 STS a preluat un alt apel efectuat de către o femeie care a semnalat incendiul şi cerea ajutor;
Ulterior, conform STS, au mai fost înregistrate apeluri referitoare la incendiu la următoarele ore:
* 05:06:37
* 05:06:40
* 05:09:05
* 05:09:06
* 05:13:41
* 05:18:51
* 06:06:49
‘Apelurile au fost procesate, indexate şi transferate către toate agenţiile specializate de intervenţie (ISU-SMURD, Serviciul de Ambulanţă, Poliţie, Jandarmerie), conform metodologiei’, precizează Biroul de presă al STS.
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunţat vineri că a cincea victimă a incendiului de la Institutul ‘Matei Balş’ a fost găsită carbonizată.
‘Confirm, în urma incendiului de la ‘Matei Balş’ sunt identificate cinci victime. Transmit pe această cale condoleanţe familiilor victimelor. Incendiul s-a declanşat la parterul unui pavilion, evident toată clădirea a fost evacuată pentru că a fost afectată de fum. 102 pacienţi erau în acel moment în pavilion, 43 au fost relocaţi în alte unităţi din Bucureşti şi 53 au fost relocaţi în incinta spitalului ‘Matei Balş’. Aşteptăm rezultatele anchetei’, a afirmat Bode, la Digi 24.
El a precizat că o a cincea victimă a fost găsită în baie.
‘Am această confirmare pentru a cincea victimă. Vă pot confirma că în baie a fost găsit cadavrul carbonizat’, a spus ministrul de Interne.
Corpul de Control al ministrului Sănătăţii face verificări la Institutul ‘Matei Balş’, a declarat vineri ministrul Vlad Voiculescu, la Digi 24.
‘Există o anchetă a Poliţiei şi există, de asemenea, un control efectuat de Corpul de Control al premierului şi Corpul de Control al ministrului Sănătăţii. Încercăm să aflăm ce s-a întâmplat. Există responsabili şi există şi responsabilităţi, dar înainte de asta sau în paralel cu acest lucru la acest moment la MS şi DSU există echipe care iau legătura cu familiile şi cu spitalele pentru a oferi informaţiile necesare, respectiv a oferi ajutorul de care este nevoie. Sunt inclusiv la Matei Balş pacienţi în terapie intensivă şi mai sunt câteva cazuri la terapie intensivă în spitalele în care au fost transferaţi’, a afirmat Voiculescu.
Potrivit acestuia, incendiul izbucnit la Institutul ‘Matei Balş’ a fost ‘relativ violent’.
Ministrul a spus că nu are informaţii că în clădirea respectivă ar fi existat alte surse de încălzire decât ‘cele fireşti’ într-o clădire a unui spital.
‘Nu am informaţii că în acea clădire ar fi fost nevoie, respectiv că ar fi fost surse suplimentare de încălzire. Evident, astfel de surse de încălzire nu ar trebui să fie în spitale. Ştim că însă că în practică lucrul acesta se întâmplă şi nu este în regulă’, a declarat Voiculescu.
El a spus că Institutul ‘Matei Balş’ a avut un management stabil şi ‘o finanţare relativ robustă’.
‘Înţelegerea mea este că da, existau de asemenea avize pentru lucrări care s-au făcut acolo. Vedem în ce măsură existau şi celelalte documente necesare pentru funcţionarea respectivei clădiri. Este vorba despre o clădire mai veche care a fost renovată. Institutul Matei Balş nu a dus lipsă de finanţare, în anii din urmă a avut un management stabil, deci vorbim despre o situaţie, din punctul acesta de vedere, foarte diferită faţă de cea am văzut până acum, faţă de spitalele precum Piatra Neamţ, unde ştim că au fost o mulţime de manageri schimbaţi. Vorbim aici de un management stabil şi de o finanţare relativ robustă.(…) Înţeleg că a fost renovat în întregime (n.r. – pavilionul care a luat foc). Renovarea a fost una care a mers până la substanţa clădirii’, a arătat Voiculescu.
El a afirmat că a cerut informaţii privind măsurile care au fost dispuse după incendiul de la spitalul din Piatra Neamţ.
‘În curând vom avea informaţii şi nu numai despre Spitalul ‘Matei Balş’, ci şi despre celelalte spitale. Am cerut informaţii vizavi de măsurile care au fost dispuse după Piatra Neamţ. Vă amintesc că ministrul Sănătăţii de atunci, domnul Tătaru, împreună cu secretarul de stat Raed Arafat şi cu premierul de la acea vreme au anunţat controale şi au anunţat o serie de măsuri care au fost dispuse’, a mai spus Vlad Voiculescu.
El a afirmat că infrastructura spitalelor din România este rezultatul unui ‘lung şir de improvizaţii, de subfinanţare şi de oameni din domeniul tehnic angajaţi la spital, prost plătiţi şi cu resurse limitate’.
‘În România s-au construit malluri, s-au construit clădiri de birouri, alte lucruri, spitale mai puţin. Este vremea ca lucrul acesta să se schimbe. Asta este ceea ce vom face la Ministerul Sănătăţii. Este nevoie de oameni profesionişti care să lucreze la nivelul spitalelor pentru infrastructura de spital, este nevoie de investiţii făcute cap şi coadă. Este nevoie ca la nivelul MS să putem coordona aceste investiţii, ceea ce până acum nu s-a întâmplat’, a mai adăugat Voiculescu.
Patru pacienţi – două femei şi doi bărbaţi -, cu vârste între 62 şi 89 de ani, internaţi la Institutul ‘Matei Balş’, au fost aduşi la Institutul ‘Marius Nasta’, în urma incendiului care a avut loc vineri dimineaţă, doi dintre ei fiind în stare severă, a declarat managerul instituţiei medicale, Beatrice Mahler.
‘La ‘Marius Nasta’ au fost aduse patru persoane – două femei şi doi bărbaţi. Avem disponibilitate până la 36 de locuri. În acest moment, avem 32 de locuri libere în secţia COVID. Dacă vor fi necesare, noi suntem aici şi suntem alături de colegii noştri de la ‘Matei Balş’ şi de pacienţii de acolo care trec printr-un moment foarte greu. Vârstele sunt între 62 şi 89 de ani. Una dintre femei este echilibrată. Unul dintre bărbaţi este cu necesar de oxigen crescut. Din păcate, doi dintre pacienţi – o femeie şi un bărbat – au stare generală gravă şi au fost trimişi în Terapie Intensivă. (…) Sunt conştienţi, sunt prezenţi, dar doi dintre ei au stare generală gravă şi de aceea au fost mutaţi în secţia de Terapie Intensivă. Patru pacienţi: două femei, doi bărbaţi cu vârste între 62 şi 89 de ani. Doi cu stare echilibrată, sunt pe secţia COVID, doi cu stare severă în Terapie Intensivă’, a spus Mahler.
Potrivit acesteia, pacienţii transferaţi de la ”Matei Balş” nu au arsuri.
Ea a tras un semnal de alarmă legat de infrastructura spitalelor, afirmând că este nevoie de o expertiză tehnică a tuturor instalaţiilor sanitare şi electrice.
‘Noi avem centrală proprie la Institutul ‘Marius Nasta’ şi am încercat să avem autonomie tocmai pentru a nu avea probleme în acest sens. Instalaţiile de oxigen sunt suprasolicitate, debitele de oxigen pe care le necesită aceşti pacienţi sunt foarte mari. Să nu uităm că pe lângă instalaţiile de oxigen avem şi instalaţiile electrice, o infrastructură care trebuie modificată. S-a spus acest lucru după incendiul de la Piatra Neamţ. Au fost atunci controale tocmai pentru a evalua starea spitalelor şi pentru a vedea ce investiţii sunt necesare. Cu siguranţă trebuie să facem paşi în acest sens şi să trecem la treabă. Au fost controale tocmai pentru a evalua care este vechimea spitalului, care este necesarul de investiţii pe partea de infrastructură. În acest moment, este nevoie de o expertiză tehnică a tuturor instalaţiilor sanitare şi electrice din acest institut, lucrăm la acest lucru, nu se pot face evaluări corecte fără să avem astfel de date’, a arătat medicul.
Preşedintele Klaus Iohannis va merge, vineri, la ora 13,00, la Institutul Naţional de Boli Infecţioase ‘Prof. Dr. Matei Balş’, a anunţat Administraţia Prezidenţială.
Ministerul Sănătăţii informează că 53 de pacienţi de la Institutul ‘Matei Balş’ au fost transferaţi la alte unităţi medicale din Capitală, în urma incendiului de vineri dimineaţa.
‘Din informaţiile primite de către Ministerul Sănătăţii de la echipele de intervenţie, au fost transferaţi către alte unităţi sanitare un număr de 53 de pacienţi din 102 pacienţi aflaţi în saloanele din Pavilionul 5 al Institutului Naţional de Boli Infecţioase ‘Matei Balş’, afectat de incendiu’, precizează MS.
Conform MS, au fost transferaţi:
* 11 pacienţi la Spitalul Clinic de Urgenţă ‘Sf. Ioan’ din Bucureşti;
* 5 pacienţi la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti;
* 6 pacienţi la Spitalul Universitar de Urgenţă ‘Elias’;
* 4 pacienţi la Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale ‘Victor Babeş’;
* 5 pacienţi la Spitalul Clinic de Urgenţă ‘Sf. Pantelimon’;
* 3 pacienţi la Spitalul Militar Central-ROL 2
* 4 pacienţi la Spitalul ‘Witting’;
* 4 pacienţi la Institutul de Pneumoftiziologie ‘Marius Nasta’;
* 1 pacient la Spitalul MAI ‘Dimitrie Gerota’;
* 3 pacienţi la Spitalul Clinic de Urgenţă ‘Bagdasar-Arseni’;
* 7 pacienţi la Spitalul de Urgenţă Floreasca
Conform informaţiilor primite de MS, unul dintre pacienţii ajunşi la Spitalul de Urgenţă Floreasca este cel care a avut nevoie de resuscitare şi care, între timp, a decedat (a patra victimă). Este vorba despre o femeie, în jurul vârstei de 80 de ani, care avea şi arsuri pe 20% din suprafaţa corporală.
Echipele medicale evaluează în prezent starea de sănătate atât a pacienţilor transferaţi, cât şi a celor rămaşi în Institutul ‘Matei Balş’, arată MS.
Aparţinătorii pacienţilor de la INBI ‘Matei Balş’ pot verifica situaţia despre relocarea pacienţilor evacuaţi în urma incendiului de la Institutul ‘Matei Balş’ din Capitală la cele două numere de telefon puse la dispoziţie de DSU: 021.2069398 şi 021.2648515.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis un dosar penal in rem pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă în cazul incendiului de la Institutul Matei Balş din Capitală, soldat cu moartea a patru pacienţi.
Procurorii se află deja la faţa locului şi au început cercetările, potrivit reprezentanţilor Parchetului.
Un incendiu a izbucnit vineri dimineaţa la un pavilion de la Institutului Matei Balş unde erau trataţi bolnavi cu COVID. Trei persoane au fost găsite decedate după ce s-a degajat fumul, iar a patra victimă a murit după ce manevrele de resuscitare au eşuat.
La faţa locului au fost mobilizate 38 de echipaje de prim ajutor şi şase echipaje de terapie intensivă mobilă.
De la ‘Matei Balş’ au fost evacuate, în primă fază, aproximativ 44 de persoane către Spitalele de urgenţă Floreasca, Universitar, ‘Sfântul Ioan’ şi ‘Sfântul Pantelimon’, iar restul au fost evacuate către celelalte pavilioane din interiorul institutului.
La Institutul Matei Balş s-au deplasat vineri dimineaţa şeful DSU, Raed Arafat, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, secretarul de stat în MS Andreea Moldovan, prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu.
Prof. dr. Adrian Streinu Cercel a declarat vineri că avizele Institutului ‘Matei Balş’ ‘sunt în ordine, ultima linie de oxigen fiind montată în decembrie’.
‘Din păcate, toţi pacienţii care sunt internaţi COVID au nevoie de oxigen şi evident erau şi cuplaţi la oxigen. (…) Tot ce se internează în ‘Matei Balş’ reprezintă pacient mediu spre sever sau critic’, a afirmat fostul manager al Institutului.
Un incendiu a izbucnit vineri dimineaţa la Institutul ‘Matei Balş’ din Capitală. Patru persoane au murit.
Potrivit lui Streinu Cercel, este vorba despre o clădire care a fost făcută în 1953 şi refăcută ‘din toate punctele de vedere, inclusiv din punct de vedere al aprovizionării cu oxigen’.
‘Avizele sunt în ordine, ultima linie de oxigen a fost montată în decembrie’, a spus Streinu Cercel.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri că din informaţiile existente până în prezent, în afara celor patru persoane decedate în urma incendiului de la Institutul ‘Matei Balş’, nu mai sunt pacienţi în stare critică sau pacienţi cu arsuri.
‘Nu mai avem alte persoane în stare critică decât cei care au avut COVID. Aici vorbim despre un pavilion COVID. Rămâne acum problema în mâna celor care vor investiga din partea Poliţiei, din partea Criminalisticii, ISU Bucureşti care urmează să investigheze cauza incendiului asupra căreia la acest moment nu vom specula până nu avem concluzii clare din partea colegilor noştri. Nu există persoane care au suferit probleme grave, cu excepţia, din păcate, a celor patru decedaţi. Restul persoanelor au fost transferate la celelalte spitale, având în vedere că sunt pacienţi COVID, au nevoie de oxigen şi care au fost transferaţi pentru tratament acolo. Nu mai avem pacienţi cu arsuri, nu mai avem pacienţi cu alte probleme la acest moment din informaţiile pe care le avem. Nu era o secţie de ATI’, a afirmat Arafat, după ce s-a aflat la faţa locului.
Un număr de 38 de echipaje de prim ajutor au fost mobilizate vineri dimineaţa pentru incendiul de la Institutul ‘Matei Balş’ din Capitală.
Coordonatorul echipei medicale, dr. Bogdan Opriţa, a precizat că la faţa locului au acţionat, de asemenea, şase echipaje de terapie intensivă mobilă şi cinci autospeciale de transport personal şi victime multiple.
Potrivit acestuia, la nivelul Spitalului Floreasca, în urma declanşării ‘planului roşu’, au fost mobilizaţi aproape 100 de medici şi asistenţi, suplimentar pentru a interveni ‘dacă este cazul’.
De la ‘Matei Balş’ au fost evacuate, în primă fază, aproximativ 44 de persoane către Spitalele de urgenţă Floreasca, Universitar, ‘Sfântul Ioan’ şi ‘Sfântul Pantelimon’, iar restul au fost evacuate către celelalte pavilioane din interiorul institutului.
Bogdan Opriţa a mai spus că dintre cele 44 de persoane evacuate două se aflau în stare mai gravă şi au necesitat măsuri de protezare respiratorie.
Un număr de 102 persoane au fost evacuate vineri dimineaţa, în urma incendiului izbucnit la Institutul ‘Matei Balş’ din Capitală.
‘Am reuşit să lichidăm incendiul şi să evacuăm personalul atât de la etajele superioare, cât şi de la parterul clădirii. În afară de cele patru persoane care sunt decedate, celelalte persoane – până la un număr de 102 – au fost evacuate şi transportate către echipajele de prim ajutor şi ulterior către spitalele desemnate. Am avut 24 de autospeciale de lucru cu apă şi spumă, 4 autoscări de salvare de la înălţime, patru pentru descarcerare şi 10 microbuze pentru transport persoane’, a precizat comandantul intervenţiei la faţa locului, colonelul Şchiopu de la ISU.
El a afirmat că primul apel la 112 a fost primit la dispecerat la ora 5,05, iar primul echipaj de pompieri a ajuns la faţa locului la ora 5,13, după opt minute.
‘Am constatat că ardea cu flacără deschisă la parterul clădirii, pe o suprafaţă de circa 100 – 120 de metri pătraţi. Au fost afectate patru saloane. Era o ardere generalizată cu degajări mari de fum şi cu posibilităţi reale de extindere la etajele unu pe faţadă. Am intervenit atât din exterior, cât şi din interior. S-au constituit echipe de căutare-salvare, concomitent cu echipele de localizare şi lichidare a incendiului’, a precizat Şchiopu.
Incendiul izbucnit vineri dimineaţa la Institutul ‘Matei Balş’ din Capitală a fost lichidat, a anunţat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.
‘Nu mai avem alte persoane în stare critică’, a precizat şeful DSU.
Potrivit acestuia, ‘rămâne problema în mâna celor care vor investiga cauza incendiului’.
‘La momentul la care ştim care este cauza o să vină cu rezultatele. La acest moment, nu vom da speculaţii, bănuieli’, a mai spus Arafat.
La Institutul ”Matei Balş” s-au deplasat vineri dimineaţa şeful DSU, Raed Arafat, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, secretarul de stat în MS Andreea Moldovan, prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu.
Patru persoane au decedat vineri dimineaţa în incendiul de la Institutul ‘Matei Balş’ din Capitală.
Potrivit şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, trei persoane au fost găsite după ce s-a degajat fumul, iar o a patra a fost resuscitată, dar fără rezultate pozitive.
Raed Arafat a precizat că apelul la 112 a venit la ora 5 dimineaţa.
De incendiu au fost informaţi premierul Florin Cîţu, precum şi miniştrii Sănătăţii şi de Interne.
Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, se află vineri la Institutul ‘Matei Balş’ din Capitală, unde în cursul dimineţii a izbucnit un incendiu la parterul unui corp de clădire.
‘Pacienţii sunt evaluaţi. Până acum au fost transferaţi la ‘Victor Babeş’ patru pacienţi. După informaţiile mele, cu siguranţă vor fi şi alte transferuri. Pacienţii sunt evaluaţi în acest moment în camera de gardă la ‘Matei Balş’. Este clar că este o problemă şi vorbim despre institutul cel mai bine finanţat din această ţară. De asemenea, vorbim despre spitalul care a tratat, sunt două spitale mari în Bucureşti care au tratat, foarte mulţi pacienţi, au fost folosite la capacitate până astăzi. (…) În acest moment, nu am decât informaţiile acestea că există trei decese deja’, a afirmat ministrul, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, precizând că situaţia este evaluată şi vor fi luate toate măsurile.
Patru pacienţi de la Institutul ‘Matei Balş’ au fost deja transferaţi la Institutul ‘Marius Nasta’ din Capitală, a informat managerul unităţii medicale, Beatrice Mahler.
Trei persoane au decedat în urma incendiului izbucnit vineri dimineaţă la Institutul de boli infecţioase ”Matei Balş” din Capitală.
‘Din păcate trei persoane sunt decedate şi a patru sub resuscitare. Trei persoane au fost găsite în salon (n.r. – decedate). (…) După ce s-a degajat fumul au fost găsite trei peroane în salonul în care era incendiul. Restul sunt transportaţi la mai multe spitale. Sunt cu COVID. Nu au alte probleme’, a declarat secretarul de stat în MAI Raed Arafat pentru AGERPRES.
Întrebat dacă dintre cei transportaţi la alte spitale sunt persoane care se află în stare gravă, Arafat a răspuns: ‘Nu, pe probleme de arsuri nu’.
Ministerul Sănătăţii anunţă că trei persoane au decedat în urma incendiului izbucnit vineri dimineaţă la Institutul de boli infecţioase ”Matei Balş” din Capitală.
”Din păcate, au fost găsite primele victime. Trei persoane carbonizate şi o alta aflată în resuscitare”, se arată într-o informare a MS.
Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, este în drum spre spital.
Un incendiu a izbucnit vineri dimineaţă la un pavilion al Spitalului ”Matei Balş” din Capitală, fiind declanşat planul ”roşu”.
Incendiul s-a manifestat la parterul unui corp de clădire.
Potrivit ISUBIF, în clădire erau aproximativ 100 de persoane.
Incendiul a fost stins.
Pacienţii răniţi au fost preluaţi de ambulanţe SMURD.
(Agerpres/FOTO arhivă radioiasi.ro)