Indicele ROBOR îşi continuă tendinţa de scădere
Publicat de gabrielarotaru, 30 ianuarie 2024, 19:04
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează valoarea ratelor la creditele de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut astăzi, la 6,11% pe an, de la 6,13% în şedinţa de ieri – a anunţat astăzi BNR.
La începutul lui 2024, indicele era de 6,21%, iar în urmă cu un an, la peste 7,5%. ROBOR la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât, de asemenea, la 6,14%, de la 6,16%, ieri.
Analistul financiar Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte al CFA România, subliniază însă că dobânzile de pe piaţa interbancară şi implicit cele practicate de bănci nu mai pot scădea foarte mult atâta timp cât inflaţia rămâne ridicată, iar din acest motiv, BNR nu poate deocamdată să micşoreze dobânda-cheie.
Adrian Codîrlaşu: În prezent, ratele de dobândă se tranzacţionează, bineînţeles, funcţie de scadenţă, undeva între 6 şi 6,3. În viitor, pe fondul scăderii inflaţiei, banca centrală, probabil în a doua parte a anului, va începe procesul de reducere a ratelor de dobândă. În aceste condiţii, şi ROBOR-ul va scădea sub şase. IRCC urmează cu două trimestre ceea ce se întâmplă cu indicatorii ROBIT şi ROBOR – este o medie a lor -, deci nu vom vedea un IRCC semnificativ sub şase decât din ianuarie 2025. Până atunci, va rămâne între 5,90 şi 6.
e 12 ianuarie, Banca Naţională a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară, care influenţează costurile împrumuturilor bancare, la nivelul de 7%/an. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)