Indicele ROBOR la trei luni a scăzut luni la 8% pe an
Publicat de gabrielarotaru, 14 noiembrie 2022, 11:45
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut luni la 8% pe an, de la 8,2% pe an, vineri, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an.
Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât la 8,17% pe an, de la 8,20% pe an anterior, iar ROBOR la 12 luni a fost cotat la 8,36% pe an, faţă de 8,38% cât era vineri.
În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 4,06% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul II 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 2,65%.
În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare. (Agerpres)
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut vineri, în ultima şedinţă a săptămânii trecute, la 8,02% pe an de la 8,10% pe an.
A fost cea mai mare scădere zilnică înregistrată în ultimele trei luni, chiar dacă Banca Naţională anunţase cu câteva zile înainte creşterea ratei de politică monetară de la 6,25 la 6,75%.
La finalul lunii trecute, ROBOR la trei luni atinsese maximul ultimilor 12 ani: 8,21%.
Ziua de vineri a marcat şi a şaptea şedinţă consecutivă în care indicii ROBOR scad după ce Consiliul Concurenţei a efectuat la începutul lunii verificări inopinate la cele 10 bănci. Documentele ridicate de inspectorii se află în analiza Consiliului în cadrul procedurilor specifice, care ar putea dura până la doi ani. Sunt suspiciuni că bancherii s-ar fi înţeles să fixeze şi să menţină indicii ROBOR la un nivel cât mai ridicat.(Rador/ FOTO radioiasi.ro)