InfoCons: Autorităţile publice de control trebuie să verifice şi să monitorizeze toate produsele de pe piaţă
Publicat de Andreea Drilea, 17 martie 2020, 10:15
Autorităţile publice de control trebuie să verifice şi să monitorizeze toate produsele de pe piaţă pentru a nu pune suplimentar în pericol sănătatea consumatorilor, avertizează reprezentanţii InfoCons, într-un comunicat de presă, transmis marţi AGERPRES.
‘Având în vedere situaţia de criză prin care trecem, InfoCons, împreună cu Federaţia Asociaţiilor de Consumatori, trage un semnal de alarmă cu privire la diferite aspecte, aspecte extrem de sensibile într-o perioadă grea pentru consumatorul şi cetăţeanul român. InfoCons trage un semnal de alarmă şi avertizează atât consumatorul, cât şi autorităţile publice cu atribuţii de control în domeniu, pentru respectarea legislaţiei şi luarea de măsuri suplimentare pentru monitorizarea pieţei. Autorităţile publice cu atribuţii de control trebuie să verifice în special la produsele agroalimentare că ceea ce este menţionat pe etichetă se regăseşte real în produs şi toate aceste informaţii să respecte normele în vigoare, atât cele naţionale, cât şi cele europene. Solicităm autorităţilor publice de control ca, pentru siguranţa cetăţeanului consumator, afectat în special în această perioadă, să se constituie în echipe, să verifice, monitorizeze şi să controleze toate produsele de pe piaţă pentru a nu pune suplimentar în pericol sănătatea cetăţeanului consumator’, se arată în comunicat.
Pe de altă parte, InfoCons atenţionează toţi consumatorii ca, în această perioadă, să achiziţioneze produse agroalimentare şi farmaceutice doar din spaţii special amenajate şi autorizate pentru comercializarea acestora, să verifice termenul de valabilitate şi depozitare aferent produselor achiziţionate, să solicite bonul fiscal pentru a avea un document justificativ la achiziţionarea produselor, atât a celor agroalimentare, cât şi a celor farmaceutice.
‘Consumatorii să fie atenţi la transmiterea bacteriilor de pe ambalajele produselor achiziţionate, aceştia trebuie să elimine ambalajul înainte de introducerea alimentelor în frigider pentru prevenirea contaminării acestora. Atenţie la extragerea de numerar de la bancomate care, în această perioadă, se pot confrunta cu o fraudare a consumatorilor! Atenţie la schimbul valutar, în această perioadă fiind mulţi cetăţeni străini care vin în România, cât şi cetăţeni români care deţin valută şi în această perioadă doresc să efectueze schimbul valutar, să fie atenţi la comisioanele aplicate de către casele de schimb valutar! Totodată, să solicite documente justificative aferente acestor tranzacţii şi să fie realizate doar în spaţii autorizate’, susţin reprezentanţii asociaţiei de profil.
Nu în ultimul rând, InfoCons solicită autorităţilor vigilenţă în monitorizarea pieţei dezinfectanţilor destinaţi igienei umane, produse ‘care pot fi contrafăcute, având în vedere criza creată pentru achiziţionare’.
‘De asemenea, suplimentele alimentare sunt unele dintre cele mai achiziţionate tipuri de produse în această perioadă, care pot fi contrafăcute, acestea trebuie verificate pentru respectarea conformităţii că, ceea ce este scris pe etichetă, să fie şi în produs, cât şi autorizarea acestora ca suplimente alimentare de către instituţiile abilitate’, atenţionează asociaţia.
Asociaţia InfoCons – Organizaţie pentru Protecţia Consumatorilor membră cu drepturi depline în Consumers International, a fost înfiinţată în anul 2003 pentru a veni în întâmpinarea nevoilor consumatorilor din România.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)