Iohannis invită alte state NATO să ia în considerare contribuţii cu forţe naţionale la structurile multinaţionale
Publicat de Andreea Drilea, 10 februarie 2022, 13:45
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, după vizita la sediul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est, că deciziile SUA şi ale Franţei privind prezenţa militară în România reprezintă un ‘semnal ferm de coerenţă şi consistenţă a solidarităţii euroatlantice’ şi a lansat invitaţia către alte ţări aliate de a lua în considerare contribuţii cu forţe naţionale la structurile multinaţionale aflate pe teritoriul României.
‘Deciziile recente luate de Statele Unite ale Americii şi de Franţa, care ne sunt aliaţi şi parteneri strategici puternici, de a asigura o prezenţă militară concretă în România reprezintă un semnal ferm de coerenţă şi consistenţă a solidarităţii euroatlantice. De asemenea, vreau să salut angajamentul solid şi substanţial al Poloniei în ţara noastră, încă de la constituirea acestei structuri multinaţionale. Trupele polone aflate efectiv în ţara noastră, alături de trupele române aflate în Polonia, reprezintă expresia concretă a parteneriatului strategic extrem de valoros între Bucureşti şi Varşovia’, a spus şeful statului.
El le-a mulţumit militarilor pentru efortul depus şi pentru profesionalismul pe care îl dovedesc în procesul de instruire, precum şi în misiunile multinaţionale la care participă, dar şi aliaţilor din Alianţa Nord-Atlantică care contribuie la structurile multinaţionale aflate pe teritoriul României. În acest context, el a invitat şi alte state aliate să ia în considerare contribuţii cu forţe naţionale la aceste structuri.
‘Lansez invitaţia şi pentru alte state aliate de a lua în considerare contribuţii cu forţe naţionale la aceste structuri’, a mai spus preşedintele Iohannis.
Potrivit şefului statului, România îşi va moderniza, în continuare, capabilităţile militare şi va dezvolta structura de forţe, acordând o atenţie deosebită unei tot mai bune instruiri a forţelor sale armate, inclusiv prin exerciţii militare desfăşurate în cadru aliat.
De asemenea, preşedintele Iohannis a punctat că angajamentul de a aloca cel puţin 2% din PIB pentru Apărare în perioada următoare rămâne neschimbat, ceea ce va conduce la creşterea continuă a capacităţii de apărare a ţării noastre.
‘Atât prin eforturile proprii depuse în plan militar, cât şi prin participarea aliaţilor noştri la structurile multinaţionale constituite în ultimii ani pe teritoriul ţării noastre, dăm consistenţă profilului României de pilon de stabilitate şi securitate la nivel regional şi ne adaptăm situaţiilor în permanentă evoluţie. Totodată, suntem preocupaţi să consolidăm capacitatea de reacţie şi rezilienţa instituţiilor publice, dar şi la nivelul întregii societăţi, pe fondul intensificării provocărilor de securitate de toate tipurile şi în toate mediile, în special a celor de tip hibrid’, a afirmat Iohannis.
În acest context, şeful statului a precizat că este deosebit de importantă o cooperare complementară întărită NATO-Uniunea Europeană în domeniul securităţii.
‘Conjugarea eforturilor celor două organizaţii aduce, cu siguranţă, valoare adăugată securităţii ţării noastre şi celei europene, desigur, cu evitarea oricăror duplicări şi plecând de la rolul prioritar al Alianţei în domeniul apărării’, a adăugat el.
(AGERPRES/Foto radioiasi.ro)