Iohannis, la deschiderea anului şcolar: Unii politicieni se tem de şcoală; aici sunt formaţi oamenii ce le taxează erorile
Publicat de , 9 septembrie 2019, 10:23
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni, la deschiderea noului an şcolar, că unii politicieni se tem de şcoală deoarece în instituţiile de învăţământ sunt formaţi oamenii care le taxează erorile de logică sau de exprimare.
‘Cuvântul ‘şcoală’ are diverse semnificaţii şi stârneşte, cum ştim, o diversitate de emoţii. Dar şcoala nu ar trebui să însemne niciodată doar o simplă clădire, chit că şi ea contează. Este o comunitate de prieteni sau de colegi, este locul unde copiii îşi încep drumul spre maturitate, ghidaţi şi îndrumaţi de dascălii lor. Aţi văzut însă şi voi, dragi copii, unii politicieni se tem de şcoală! Aici, în şcoală, sunt formaţi oamenii care le taxează erorile de logică şi, mai nou, destul de des, de exprimare. Tot aici se resimte eşecul politicilor publice din educaţie, dar şi lipsa de creativitate a acestora. Vedem cum, în loc să fie adoptate măsuri pentru creşterea calităţii educaţiei, se preferă măsuri de facilitare a fraudei la Bacalaureat, cum se încearcă reducerea numărului celor care ajung să susţină examenul de Evaluare Naţională sau cum se propune repartizarea automată spre şcoli profesionale a celor care iau medii mai mici, în loc să avem organizarea unor evaluări credibile de aptitudini’, a spus preşedintele, prezent la Şcoala Gimnazială ‘Ferdinand I’ din Capitală.
Preşedintele a subliniat că şcoala are un rol esenţial, deoarece aici îşi încep elevii drumul în viaţă, îşi cultivă pasiunile şi îşi formează viziunea asupra lumii.
El a adăugat că educaţia oferită de şcoală reprezintă o oportunitate pentru România ‘de a se normaliza, de a se transforma şi de a se pregăti pentru o Europă şi o lume în profundă schimbare, o lume care nu aşteaptă după cei care sunt captivi în practici anacronice, în corupţie sau în metehne comuniste’.
Adresându-se elevilor, Iohannis a vorbit despre rolul pe care aceştia îl vor avea în societate, dar şi despre importanţa respectului reciproc.
‘Aveţi drepturi pe care nimeni nu vi le poate lua. Voi, ca cetăţeni ai României, trebuie să beneficiaţi de respectul şi sprijinul deplin al instituţiilor statului. Este imperativ ca respectul să fie în centrul procesului de educaţie din şcoli. Şi când spun asta mă refer la respectul pe care îl datoraţi profesorilor voştri, dar şi la respectul cu care profesorii, la rândul lor, au obligaţia să vă trateze. Toţi copiii, fără niciun fel de discriminare, trebuie să se simtă la şcoală încurajaţi, protejaţi şi în siguranţă’, a spus Iohannis.
El a apreciat că Şcoala Gimnazială ‘Ferdinand I’ din Capitală, parte a programului Inschool, sprijinit de Consiliul Europei, este ‘absolut remarcabilă prin rezultatele de excepţie’ pe care le obţine.
(Agerpres/FOTO presidency.ro)