Iohannis: Nu putem avea o cultură performantă dacă nu investim în educaţie
Publicat de Andreea Drilea, 15 ianuarie 2016, 11:50
Preşedintele Klaus Iohannis consideră că România nu poate avea o cultură performantă dacă nu investeşte în educaţie şi că anul 2016 poate fi unul special din perspectiva reaşezării societăţii pe valori precum munca, talentul, onestitatea, performanţa, integritatea.
‘Nu putem avea o cultură performantă dacă nu investim în educaţie. Potenţialul creator al tinerilor noştri nu va putea fi atins fără implicarea noastră în crearea cadrului potrivit pentru un învăţământ bazat pe performanţă, pe meritocraţie şi pe identificarea şi promovarea la cel mai înalt nivel a adevăratelor talente. Sistemul de educaţie şi cercetare trebuie să aibă mecanismele de a sancţiona abaterile de la principiile integrităţii şi meritocraţiei, precum şi de a susţine cultura calităţii’, a declarat vineri Klaus Iohannis, la Academia Română.
În opinia sa, sunt întrunite toate premisele şi oportunităţile pentru a genera, în orizontul anilor 2018 – 2019, un angajament instituţional de a face o adevărată cauză naţională din promovarea creaţiei contemporane, din protejarea şi transmiterea către noile generaţii a patrimoniului cultural.
‘Ca preşedinte, sunt perfect conştient de aşteptările anului 2016, dar nu le privesc cu îngrijorare, ci cu responsabilitate şi încredere. Sper ca toţi actorii politici să trateze cu egală responsabilitate aceste aşteptări pe care cetăţenii le au. Ani de zile clientelismul, nepotismul, lipsa de respect faţă de legi, faţă de cuvântul dat, dispreţul faţă de şcoală, de cultură, de valori spirituale au fost afişate fără rezerve şi, mai mult, au impregnat imaginea publică despre ce înseamnă a avea succes în carieră, în viaţă şi mai ales în politică. Ce poate face din anul 2016 unul special nu sunt alegerile în sine, ca act politic, ci începutul reaşezării societăţii pe valori, al unei schimbări culturale. Mă refer aici la o cultură a succesului bazată pe performanţă, muncă, talent, onestitate şi integritate’, a adăugat şeful statului.
În discursul rostit cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, Iohannis a vorbit şi despre diversitatea culturală din România pe care o vede drept ‘o resursă inestimabilă pentru dezvoltarea durabilă a colectivităţilor’.
‘Nu cu mult timp în urmă s-a încheiat prima fază a selecţiei candidaturilor pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii – 2021. Este impresionant că 14 oraşe din România s-au înscris în această competiţie. Văd în aceasta un angajament al administraţiilor locale în favoarea unui rol crescut al culturii în fructificarea identităţii şi competitivităţii locale’, a mai spus preşedintele.
În contextul Zilei Culturii Naţionale, Klaus Iohannis a arătat că Ziua Naţională – 1 Decembrie şi consacrarea zilei naşterii lui Mihai Eminescu ca zi a culturii naţionale formează ‘axa identitară a naţiunii noastre’.
‘Rolul operei lui Mihai Eminescu în desăvârşirea conştiinţei de sine a României se leagă, nu întâmplător, de înfiinţarea tot acum 150 de ani a Societăţii Literare Române, precursoarea Academiei Române. Cultura este cea care face o naţiune nemuritoare. Ne mândrim cu geniul lui Eminescu, păstrăm şi onorăm tradiţii şi obiceiuri, citim istoria ţării noastre şi suntem recunoscători înaintaşilor noştri care au luptat pentru ca România de astăzi să existe. Dar, dincolo de a rememora şi respecta trecutul, avem de construit un viitor’, a mai spus preşedintele Iohannis.
(Agerpres/FOTO arhivă cotidianul.ro)