Jumătate din populaţia lumii nu are acces la servicii medicale de bază
Publicat de , 12 decembrie 2020, 05:08 / actualizat: 12 decembrie 2020, 8:17
Jumătate din populaţia lumii nu are acces la servicii medicale de bază, iar una din 10 persoane suferă de probleme psihice care s-au agravat în timpul pandemiei de COVID-19 – sunt concluziile îngrijorătoare ale ultimelor studii pe care medicii le supun atenţiei autorităţilor de Ziua Mondială a Asigurării Universale de Sănătate, marcată astăzi.
Potrivit preşedintei Alianţei Naţionale pentru Boli Rare din România, Dorica Dan, este necesară crearea unui cadru legal global, care să asigure servicii de sănătate de calitate tuturor locuitorilor planetei şi susţinere financiară pentru toţi pacienţii cu boli grave.
Ziua de 12 decembrie a devenit, printr-o rezoluţie a Naţiunilor Unite de acum trei ani, Ziua Asigurării Universale de Sănătate, care are drept scop promovarea sănătăţii fizice şi psihice şi creşterea speranţei de viaţă în toată lumea.
Dorica Dan: Se doreşte să nu rămână nimeni în urmă, adică urmărirea echităţii şi calităţii serviciilor de sănătate, şi protecţie financiară, pentru ca nimeni să nu trebuiască să plătească pentru servicii de sănătate şi după aceea să aibă probleme financiare toată viaţa, aşa cum se întâmplă de foarte multe ori la anumite boli grave. Apoi, este nevoie clar de reglementare legislativă, de crearea unui mediu care răspunde nevoilor pacienţilor, de construirea de sisteme de sănătate în care comunitatea să aibă încredere. Apoi, e nevoie de investiţii mai mari şi mai eficiente în sistemul de sănătate, susţinerea finanţării publice şi armonizarea acestor investiţii pentru a progresa împreună.
(Rador/FOTO radioiasi.ro)