Ascultă Radio România Iași Live

Klaus Iohannis: Îmi doresc un Parlament puternic şi care să se bucure de încrederea cetăţenilor

Publicat de Andreea Drilea, 16 septembrie 2015, 11:14 / actualizat: 16 septembrie 2015, 12:26

UPDATE ora 11:50 – Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat miercuri, în plenul reunit al Parlamentului, că la viitoarea şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării vor fi conveniţi paşii pe care România îi are de făcut în ce priveşte criza refugiaţilor, adăugând că această situaţie poate fi rezolvată, la nivelul Uniunii Europene, numai prin dialog deschis şi prin acord.

‘Nu cred că între parteneri lucrurile se rezolvă prin impunere, prin ameninţarea cu sancţiuni, ci de comun acord. Cred că fiecare stat membru are dreptul să acţioneze în funcţie de situaţia specifică pe care o are, conform capacităţilor şi posibilităţilor pe care le are. Acesta este punctul de vedere pe care l-am susţinut şi îl voi susţine în continuare în discuţiile pe care le voi avea cu liderii europeni. În cursul zilei de mâine, în cadrul CSAT, vom conveni asupra paşilor pe care România trebuie să îi facă în acest proces, iar de câte ori evoluţia situaţiei o va impune voi comunica atât cu Parlamentul, cât şi cu reprezentanţii celorlalte instituţii ale statului’, a precizat Iohannis.

El a adăugat că problema imigranţilor nu poate fi rezolvată în mod birocratic fiindcă nu este vorba despre ‘locuri de cazare, ci despre oameni’.

‘Suntem pentru solidaritate în interiorul UE, suntem solidari cu statele membre afectate de această criză. Acţionăm în spiritul respectării drepturilor omului şi consider că, mai ales acum, trebuie să respingem manifestările radicale şi să dovedim echilibru şi înţelepciune. De aceea nu cred că această criză poate fi rezolvată printr-o abordare birocratică sau contabilă, matematică, ci doar prin dialog deschis, prin consultarea cu statele membre, printr-o decizie consensuală, ţinând cont de principii şi valori, de context şi realităţi. Nu vorbim despre locuri de cazare, ci despre oameni, despre integrarea lor în societate, despre accesul lor la educaţie, servicii de sănătate şi locuri de muncă pe termen lung’, a mai declarat şeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că abordări de genul ‘dăm azi o lege şi mâine o modificăm prin ordonanţă de urgenţă’ trebuie să dispară şi asta nu ca o constrângere la adresa Executivului, ci ca o dovadă de responsabilitate în exercitarea competenţelor.

‘Nu ne mai putem permite să vorbim de stabilitate şi predictibilitate legislativă în timp ce pe fond lucrurile rămân exact la fel. Nu aş dori să ne întâlnim din nou anul viitor sau peste doi ani şi să fac acelaşi bilanţ al modificărilor legislative în domenii cheie. Abordări de tipul dăm azi o lege şi mâine o modificăm prin ordonanţă de urgenţă trebuie să dispară, nu ca o constrângere la adresa Executivului, ci ca o dovadă de responsabilitate în exercitarea competenţelor. Să spunem punct şi de la capăt. Acesta poate fi momentul zero de la care să pornească recredibilizarea legii ca act juridic al Parlamentului şi ca fundament al relaţiilor sociale’, a afirmat Klaus Iohannis, în mesajul adresat în plenul reunit al Parlamentului.

El a spus că ‘o legislaţie flexibilă elaborată în directă legătură cu nevoile şi aşteptările societăţii, eliberată de populism şi durabilă în timp, reprezintă fundamentul oricărui stat de drept şi trebuie să devină o prioritate a întregii clase politice’.

‘Parlamentul poate şi ar trebui să se plaseze în centrul unui demers de asanare, simplificare şi sistematizare a legislaţiei din România, care să o facă mai coerentă, mai stabilă şi mai predictibilă’, a completat şeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că îşi doreşte un Parlament puternic, care să se bucure de încrederea cetăţenilor.

El a spus că nu poate concepe o Românie puternică fără ca Legislativul să fie puternic.

‘Îmi doresc un Parlament puternic şi care să se bucure de încrederea cetăţenilor’, a spus Iohannis în plenul Legislativului.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că va discuta serios cu Guvernul şi va veni în faţa Parlamentului cu propuneri legate de celebrarea a 100 de ani de la crearea României moderne şi preluarea Preşedinţiei UE de către ţara noastră.

‘Ne apropiem de momentul în care vom marca împlinirea în 2018 a 100 de ani de stat român modern şi apoi de preluarea Preşedinţiei UE în a doua jumătate a anului 2019. Trebuie să ne asumăm clar de acum unde ne vor găsi aceste două evenimente, cum se va prezenta România în faţa lumii şi cum se vor prezenta instituţiile noastre în faţa propriilor cetăţeni. Voi discuta serios cu Guvernul şi voi veni în faţa Parlamentului cu o serie de propuneri pentru ca România să fie pregătită, atât pentru sărbătorirea centenarului, cât şi pentru preluarea Preşedinţiei’, a spus Iohannis, la Parlament.

Potrivit şefului statului, acestea sunt temele majore pe care România le are pe agendă.

‘Avem provocări mari, dar şi oportunităţi mari şi, mai ales, nu avem timp de pierdut cu discuţii sterile sau de dragul imaginii. Avem o responsabilitate, iar cei care vor veni după noi ne vor judeca şi evalua după deciziile pe care le luăm astăzi’, a conchis preşedintele.

Preşedintele Klaus Iohannis le-a solicitat miercuri parlamentarilor să îi fie parteneri în proiectul de elaborare a unei noi legislaţii cadru pentru educaţie, care să fie realizată în urma unei largi consultări publice.

‘Am exprimat zilele trecute, în contextul începerii unui nou an şcolar, hotărârea de a iniţia o largă consultare publică despre viitorul educaţiei în România, despre cum vrem să arate şi să funcţioneze sistemul de învăţământ. (…) Aceasta nu poate să vină exclusiv din afara sistemului, aşa cum nu poate să fie generată doar din interiorul sistemului. Nu poate desconsidera realităţile sociale şi provocările secolului XXI, nu poate ignora experienţa şi nevoile profesorilor, nici aşteptările elevilor şi ale părinţilor. Nu se poate înfăptui nici în absenţa voinţei politice, nici fără deciziile actorilor instituţionali, nici fără implicarea autorităţilor locale. Cu alte cuvinte, o transformare de sistem ne implică pe toţi. Toate schimbările, aşa cum au fost făcute, nu au rezolvat schimbările de fond, ci, dimpotrivă, nu o dată au creat noi probleme. Dacă vrem cu adevărat o educaţie de calitate care încurajează performanţa şi respectă valoarea va trebui să procedăm altfel decât în trecut şi să lucrăm împreună. De aceea, în virtutea atribuţiilor mele constituţionale, de mediator între stat şi societate, am asumat tema educaţiei şi demarez această largă consultare, care să implice cadre didactice, universităţi, sindicate, asociaţii ale elevilor, studenţilor şi părinţilor, specialişti, autorităţi şi instituţii publice, partidele politice’, a afirmat miercuri Iohannis în plenul Parlamentului.

Şeful statului a explicat că ‘experimentele de până acum au arătat că nici modificările de legislaţie, în mare parte conjuncturale, nici înţelegerile pe hârtie între actorii politici neurmate de acţiuni, nici măsurile luate cu gândul la următoarea campanie electorală nu pot conduce la transformarea profundă a educaţiei în România’.

‘Elevul care intră în clasa I, părinţii acestuia vor şti ce studiază, ce opţiuni de educaţie are, ce examen trebuie să dea şi îşi va putea contura viitorul pe 10 – 15 ani. (…) Într-un termen de aproximativ doi ani, în urma acestui demers, se poate găsi un numitor comun, poate rezulta o viziune coerentă şi o legislaţie cadru în acord cu acesta, care să rămână aceeaşi dincolo de schimbările politice şi în interiorul căruia să fie luate decizii de politici sau măsuri punctuale indiferent cine se află la putere. Vă cer deopotrivă, ca membri ai Parlamentului României, să îmi fiţi parteneri în acest proiect care nu este unul personal, nici pentru prezent, ci unul pentru generaţiile viitoare’, a adăugat Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis va adresa, miercuri, un mesaj celor două Camere ale Parlamentului.

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului va avea loc la ora 11,00.

Pe 4 septembrie, şeful statului le-a transmis preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, că doreşte să adreseze Parlamentului un mesaj pe 16 septembrie.

Preşedintele a precizat luni că va aborda cu această ocazie chestiunea imigranţilor, dar a punctat că nu trebuie să ceară niciun mandat pentru a reprezenta România la Consiliul European.

‘Este posibilă o consultare a Parlamentului, dar nu este uzuală. Preşedintele României nu trebuie să ceară niciun mandat pentru a reprezenta România la Consiliul European. Este de dorit să se cunoască părerea nu numai a partidelor şi a politicienilor, ci şi a Parlamentului’, a spus Iohannis, la Cotroceni, întrebat dacă este de părere că Parlamentul ar trebui să ia o decizie în ceea ce priveşte soarta refugiaţilor.

Viceprim-ministrul pentru securitate naţională Gabriel Oprea, ministrul al Afacerilor Interne, a prezentat luni, la reuniunea extraordinară a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne de la Bruxelles, mandatul încredinţat de preşedintele Iohannis şi de premierul Ponta, care prevede că România nu este de acord cu impunerea unor cote obligatorii de imigranţi de către Comisia Europeană.

‘Vicepremierul a arătat că, potrivit mandatului, România va participa la mecanismul de relocare, prin preluarea unui număr de 1.705 solicitanţi de azil din Italia şi Grecia, precum şi a încă 80 de persoane din afara Uniunii Europene şi nu este de acord cu impunerea unor cote obligatorii de către Comisia Europeană’, informa MAI printr-un comunicat de presă remis AGERPRES.

Joi, urmează să se reunească, în şedinţă, Consiliul Suprem de Apărare a Tării.

(Agerpres/FOTO arhivă evz.ro)

Etichete:
Leul s-a depreciat astăzi în raport cu euro, dar a crescut faţă de dolarul american
Naţional luni, 20 ianuarie 2025, 13:16

Leul s-a depreciat astăzi în raport cu euro, dar a crescut faţă de dolarul american

Moneda naţională s-a depreciat, luni, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9765 lei, în creştere...

Leul s-a depreciat astăzi în raport cu euro, dar a crescut faţă de dolarul american
Preţul mediu al unui litru de benzină şi motorină s-a majorat în ultimele 30 de zile
Naţional luni, 20 ianuarie 2025, 07:29

Preţul mediu al unui litru de benzină şi motorină s-a majorat în ultimele 30 de zile

Preţul mediu al unui litru de benzină şi motorină s-a majorat în ultimele 30 de zile cu 6%. În Bucureşti, 1 litru de benzină standard se...

Preţul mediu al unui litru de benzină şi motorină s-a majorat în ultimele 30 de zile
Număr record de accidentări pe pârtiile din Poiana Braşov
Naţional luni, 20 ianuarie 2025, 06:26

Număr record de accidentări pe pârtiile din Poiana Braşov

A fost un număr record de accidentări în acest sfârşit de săptămână pe pârtiile din Poiana Braşov. Sâmbătă a fost ziua cu cele mai...

Număr record de accidentări pe pârtiile din Poiana Braşov
CNSP: Câştigul salarial mediu net lunar va creşte cu 6,2% în 2025; câştigul real se va majora cu 1,6%
Naţional luni, 20 ianuarie 2025, 06:12

CNSP: Câştigul salarial mediu net lunar va creşte cu 6,2% în 2025; câştigul real se va majora cu 1,6%

Câştigul salarial mediu net lunar se va majora în 2025 cu 6,2%, până la 5.355 lei, iar cel real va creşte cu 1,6%, conform Prognozei 2024-2028,...

CNSP: Câştigul salarial mediu net lunar va creşte cu 6,2% în 2025; câştigul real se va majora cu 1,6%
Naţional duminică, 19 ianuarie 2025, 10:24

Zi plină pentru salvamontişti – 140 de persoane salvate de pe munte în ultimele 24 de ore

Salvamontiştii din întreaga ţară au avut, sâmbătă, o zi plină: au salvat de pe munte 140 de persoane. Dintre acestea, 47 au fost transportate...

Zi plină pentru salvamontişti – 140 de persoane salvate de pe munte în ultimele 24 de ore
Naţional duminică, 19 ianuarie 2025, 10:23

Energia eoliană a fost cea mai importantă resursă de producţie a curentului electric, a anunţat ministrul energiei, Sebastian Burduja

Energia eoliană a fost aseară cea mai importantă resursă de producţie a curentului electric, cu aproape 27% din total – a anunţat...

Energia eoliană a fost cea mai importantă resursă de producţie a curentului electric, a anunţat ministrul energiei, Sebastian Burduja
Naţional duminică, 19 ianuarie 2025, 10:15

Sindicaliştii le cer politicienilor de la putere să discute direct cu oamenii

Sindicaliştii le cer politicienilor de la putere să discute direct cu oamenii, pentru că tensiunile sociale ar fi mari, iar butoiul de pulbere...

Sindicaliştii le cer politicienilor de la putere să discute direct cu oamenii
Naţional sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 12:32

OUG privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale a fost publicată în Monitorul Oficial

Ordonanţa de Urgenţă privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale a fost publicată în Monitorul Oficial. Potrivit actului...

OUG privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale a fost publicată în Monitorul Oficial