La un an de la incendiul din Colectiv, spitalele din România nu fac faţă unui număr mare de cazuri grave de arsuri
Publicat de , 27 octombrie 2016, 17:40
La un an de la devastatorul incendiu din clubul bucureştean Colectiv, ministrul Sănătăţii atrage atenţia că spitalele din România nu pot face faţă decât unui număr restrâns de cazuri grave de arsuri, maximum 10-20.
Peste această limită, pacienţii ar trebui să fie trimişi la spitale din străinătate, întrucât autorităţile încearcă acum să refacă secţiile de specialitate ale unor spitale din Bucureşti şi din ţară. Vlad Voiculescu a făcut aceste precizări astăzi, la o conferinţă de specialitate.
În ciuda eforturilor făcute, în sistemul sanitar public mai sunt lacune în tratarea pacienţilor cu arsuri. De exemplu, spune ministrul Voiculescu, la Spitalul Floreasca există şi acum o Barocameră, un echipament medical foarte scump care a fost cumpărat pentru tratarea marilor arsuri, care însă nu poate fi folosită cu această destinaţie, ci doar pentru tratamente anti-îmbătrânire şi pentru tonifierea pielii.
Sunt şi semne bune: în primele trei luni ale anului au fost raportate cu un sfert mai multe infecţii nosocomiale decât în perioada similară a anului trecut, când acest tip de infecţii reprezentau un subiect tabu.
Vlad Voiculescu a precizat că managerii de spital sunt încurajaţi să anunţe când se confruntă cu astfel de probleme, urmând să fie schimbat şi contractul de management astfel încât directorii de spital să nu mai fie penalizaţi atunci când în unităţile pe care le conduc apar astfel de infecţii. (Rador/ foto evz.ro)