Laura Codruţa Kövesi, pe o listă cu 28 de personalităţi care ‘configurează, agită şi răscolesc Europa’
Publicat de Andreea Drilea, 2 decembrie 2015, 14:51
Publicaţia online Politico a dezvăluit miercuri lista Politico 28 – 28 de personalităţi din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene care transformă politica europeană, din România fiind inclusă şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kövesi.
‘De la Viktor Orbán – subversivul conservator al Europei – şi opoziţia Margrethei Vestager (comisarul european pentru concurenţă) faţă de titanii afacerilor globale la fondatorii mişcării Refugees Welcome şi starul internaţional Stromae, oamenii din lista Politico 28 agită şi configurează viaţa publică europeană’, se menţionează într-un comunicat postat pe site-ul politico.eu.
‘Am început prin a întreba care sunt cei mai vizibili oameni în fiecare dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene, din Austria până în Regatul Unit. Lista noastră cuprinde oameni care nu sunt în poziţii de putere evidente sau pe cei cu o atracţie publică covârşitoare, dar care sunt, totuşi, aproape de vârful puterii, unde atât de des este exercitată cea mai mare influenţă. Toţi cei din lista noastră au capacitatea de a-şi configura sfera lor de impact, fie că este vorba de o ţară, o activitate transnaţională, un sistem juridic, un referendum, o religie, o criză sau chiar de însăşi noţiunea de identitate europeană’, explică Matthew Kaminski, editorul executiv al Politico.
Întrebată de politico.eu care ar fi sloganul său pentru Europa, Laura Codruţa Kövesi a răspuns: ‘Mai multă educaţie, mai puţină corupţie’. Şefa DNA mărturiseşte că nu admiră în mod special niciun personaj istoric, dar precizează că admiră ‘oamenii care au reuşit să facă ceva în viaţă, care sunt serioşi, responsabili şi profesionişti’.
La întrebarea ‘Care sunt cele trei lucruri pe care le luaţi cu dumneavoastră oriunde mergeţi?’, răspunsul lui Kövesi este ‘O carte, echipament sportiv şi un telefon’.
‘Prima femeie devenită procuror general al României, Laura Codruţa Kövesi avea numai 33 de ani când a fost numită în această funcţie, în 2006. După şapte ani, a fost marcată o altă bornă atunci când Kövesi a fost numită şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), o instituţie creată pentru a combate corupţia la nivel înalt în perioada când România se pregătea pentru aderarea la UE. De atunci, ea conduce instituţia care a anchetat cazuri de corupţie implicând politicieni români marcanţi, din toate partidele: fostul ministru Elena Udrea; primarul municipiului Bucureşti, Sorin Oprescu; fratele fostului preşedinte Traian Băsescu şi Victor Ponta, care la momentul punerii sub acuzare, în septembrie, încă era prim-ministru’, notează publicaţia online.
Aceasta mai reţine faptul că, numai în primele nouă luni ale acestui an, DNA condusă de Kövesi a pus sub acuzare 14 actuali sau foşti parlamentari, patru miniştri, pe Victor Ponta, care a demisionat la începutul lui noiembrie, şi 10 primari de oraşe.
Fiică de procuror, Kövesi a făcut dreptul la începutul anilor ’90, primii ani ai noii Românii democratice. Ea şi-a început activitatea într-un cadru eminamente masculin, când ‘sistemul încuraja discriminarea de gen’ în ceea ce priveşte numirile. ‘De atunci lucrurile s-au schimbat. Discriminarea a dispărut din sistemul judiciar, iar numirile şi promovările se bazează acum pe alte criterii’, explică şefa DNA pentru politico.eu.
În prezent, mulţi cetăţeni obişnuiţi o privesc pe Laura Codruţa Kövesi cu speranţa că politica şi societatea din România pot fi curăţate de corupţia profundă care a afectat ţara după căderea comunismului, adaugă publicaţia citată.
Există şi critici ai şefei DNA, care susţin că aceasta face jocuri politice. Răspunsul ei este acela că DNA îi urmăreşte pe toţi oficialii suspectaţi de fapte de corupţie, în ultimii ani fiind anchetaţi politicieni din toate partidele, indiferent că acestea se aflau la putere sau în opoziţie. În 90% din cazurile de punere sub acuzare s-au dictat condamnări, ceea ce, subliniază şefa DNA, arată că probele sunt solide şi procedura judiciară este respectată.
‘Pentru ca lupta anticorupţie să aibă succes, voinţa, hotărârea şi abilităţile noastre nu sunt suficiente. Este vital ca independenţa procurorilor şi stabilitatea instituţională a DNA să rămână neschimbate’, conchide Laura Codruţa Kövesi.
(Agerpres/FOTO arhivă puterea.ro)