Legea pensiilor, amânată în camera Deputaţilor
Publicat de , 12 decembrie 2018, 11:00
UPDATE – ora 10:30 Proiectul legii pensiilor nu va intra, miercuri, în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, aşa cum a anunţat cu o zi înainte preşedintele Comisiei de muncă a Camerei Adrian Solomon, informează surse parlamentare.
Proiectul de lege nu se află pe ordinea de zi a plenului, iar motivul este, potrivit surselor citate, faptul că nu toţi liderii de grup au fost de acord cu dezbaterea şi votarea lui miercuri.
Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a aprobat, marţi, proiectul legii sistemului unitar de pensii, preşedintele comisiei, Adrian Solomon, anunţând că proiectul urmează să intre în şedinţa de miercuri a plenului Camerei Deputaţilor.
S-au înregistrat 14 voturi pentru, 5 împotrivă şi o abţinere.
Comisia a acceptat în majoritate amendamente ale PSD, fiind respinse, în cea mai mare parte, propunerile Opoziţiei.
Conform unui amendament adoptat, pensionarii cu stagiu de cotizare de până în 10 ani pot opta între pensia calculată potrivit prevederilor legii şi indemnizaţia socială, cei care au un stagiu de cotizare între 10 şi 15 ani – pensia minimă se stabileşte în procent de 40% din din salariul minim brut pe ţară, la care se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat între 11 ani şi 14 ani inclusiv. (Agerpres/FOTO activenews.ro)
Proiectul noii legi a pensiilor a primit ieri raport favorabil cu amendamente din partea Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaţilor, urmând ca astăzi să fie supus votului decizional.
Iniţial a fost adoptat un amendament al USR, potrivit căruia persoanele cu handicap grav care au realizat o treime din stagiul complet de cotizare pot beneficia de pensie de asigurări sociale.
Ulterior s-a revenit la forma iniţială.
Aceasta prevede că doar nevăzătorii beneficiază de reducerea stagiului de cotizare.
Fostul ministru al muncii, Olguţa Vasilescu, motivează:
Lia Olguţa Vasilescu: Ai stagiul minim de cotizare, automat intri în sistemul de pensii, indiferent că ai o dizabilitate sau nu. Ai o dizabilitate şi nu poţi să munceşti, sigur că intri într-o formă de asistenţă socială. Pensia se referă la persoanele care au contribuit.
Prevederea discriminează însă persoanele cu dizabilităţi, consideră opoziţia.
Deputatul PNL Dan Vâlceanu: Să legi pensia de invaliditate de un stagiu minim de cotizare, de parcă poţi rămâne invalid atunci când tu îţi programezi. Nu îţi programezi să rămâi invalid decât după 15 ani de cotizare. E o mare aberaţie.
(Rador/FOTO activenews.ro)