Legile educaţiei au fost votate de Camera Deputaţilor
Publicat de Andreea Drilea, 10 mai 2023, 16:30 / actualizat: 10 mai 2023, 17:52
Pachetul de legi care reformează sistemul de educaţie din România a fost votat astăzi de Camera Deputaţilor, ca prim for sesizat.
Documentele au suferit modificări faţă de forma adoptată de Guvern, fiind admise aproximativ 700 de amendamente.
În cadrul dezbaterilor generale, ministrul educaţiei, Ligia Deca, a amintit că măsurile vizează reducerea fenomenului de analfabetism funcţional, dar şi prevenirea abandonului şcolar.
Formaţiunile din opoziţie au criticat proiectele.
Amalia Bojescu are detalii.
Reporter: Peste 1.000 de amendamente au fost depuse la cele două proiecte care au în vedere îmbunătăţirea sistemului educaţional din România. Pentru învăţământul preuniversitar se doresc reguli mai stricte pentru întărirea disciplinei în unităţile de învăţământ, iar sancţiunile pentru abateri grave ar putea ajunge până la exmatriculare. Legea învăţământului superior prevede, între altele, acordarea anual de burse şi stagii de specializare românilor de pretutinde care doresc să studieze în România. Cât priveşte salarizarea, instituţiile de învăţământ superior pot majora salariile de bază în funcţie de specificul activităţii desfăşurate şi de calitate acesteia. Un alt amendament spune că nu sunt abateri de la normele de etică, diferenţele de opinie, de interpretare a datelor de concepţie şi erorile materiale de citare.
De asemenea, sunt prevăzute şi sancţiuni pentru persoanele care pun la dispoziţia studenţilor, prin internet, în scopul însuşirii fără drept a calităţii de autor, lucrări ştiinţifice de licenţă, masterat sau doctorat. Formaţiunile din coaliţia de guvernare au susţinut că modificările erau necesare pentru a îmbunătăţi sistemul educaţional din România, în timp ce opoziţia, care a votat împotrivă, consideră că măsurile nu rezolvă problemele din învăţământ. Cele două proiecte de lege merg la Senat pentru dezbatere şi vot decizional.
(RADOR/FOTO radioiasi.ro)