Ascultă Radio România Iași Live

Liberalizarea pieței de energie. Explică Silvia Vlăsceanu, directorul executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie

Publicat de , 30 decembrie 2020, 09:47

Consumatorii casnici de electricitate ar trebui să încheie noi contracte pe piaţa liberă, unde găsesc preţuri mai mici decât ar plăti dacă rămân cu vechile contracte de la 1 ianuarie. Declaraţia îi aparţine lui Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Aceasta a venit în contextul în care, de la începutul anului viitor, piaţa de electricitate se va liberaliza complet, iar consumatorii care rămân cu vechile contracte ar putea plăti facturi mai mari.

Discutăm pe acest subiect cu invitatul de astăzi al „Apelului matinal”, Silvia Vlăsceanu, directorul executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie:

Bună dimineața, doamnă!

Silvia Vlăsceanu: Bună dimineaţa!

Realizator: Înainte de toate, cei care nu au încheiat până acum un nou contract de furnizare a energiei electrice, oare ce ar trebui să ştie sau să facă?

Silvia Vlăsceanu: Care nu au încheiat un contract pe piaţa concurenţială.

Realizator: Exact, da, evident.

Silvia Vlăsceanu: Sunt opt milioane de clienţi consumatori casnici care au contracte de furnizare. Dintre aceştia, în momentul de faţă, mai mult de două milioane sunt deja pe piaţa concurenţială. Este un proces care a început cu câţiva ani în urmă, piaţa s-a diversificat, procesul de liberalizare a mai fost început o dată în 2018, a fost stopat, când am revenit la preţul reglementat, printr-o renumită ordonanţă, nu îi mai dăm numărul ăla acum, dar reluăm procesul nu de unde am rămas, suntem mult mai avansaţi, pentru că aceşti doi ani procesul de schimbare a furnizorului a continuat. Şi în acest moment mai mult de două milioane, cum spuneam, deja sunt pe piaţa liberă. Acum, faptul că nu mai sunt preţuri reglementate pentru preţul de achiziţie al energiei electrice, cu care furnizorii achiziţionează energia de pe platformele bursei de energie, evident, a dus la majorări sau modificări ale preţului de achiziţie.

Pentru că, între timp, energia s-a mai scumpit, energia electrică, pe plan mondial, trendul este de creştere. E adevărat, iarna preţurile nu sunt în scădere, pentru că şi mixul energetic cumva este, să zicem, mai puţin energie regenerabilă, nu avem soare, nu avem energie solară, şi atunci producem din surse poate mai scumpe; poate să fie şi aceasta o explicaţie.

Cert este că de la 1 ianuarie nu trebuie să ne speriem că rămânem fără alimentare cu energie electrică. Putem să ne schimbăm furnizorul pe care îl avem în acest moment, dacă nu am optat încă pentru un furnizor concurenţial, deci, putem să ni-l schimbăm în orice moment, în orice zi.

Mai mult, până la 31 ianuarie, dacă optăm să trecem pe piaţa concurenţială, vom beneficia de preţul de pe piaţa concurenţială, deci nu vom fi penalizaţi să plătim la preţ de serviciu universal.

Ce este acest serviciu universal, până la urmă? Pentru că am auzit multe, eu ştiu, nu neapărat să ne speriem, serviciu universal. Până la urmă, serviciul universal pe care furnizorii de ultimă instanţă, şi aici aş insista, furnizori de ultimă instanţă, chiar numele îl spune, trebuie să fie ultima opţiune, în ultimă instanţă apelăm la aceşti furnizori când furnizorul actual dă faliment, când există pericolul de a rămâne fără alimentare, pentru că el nu poate să ne asigure energie, deci, trebuie să fie ultima opţiune. Din acest motiv se şi numeşte de ultimă instanţă. În rest, trebuie să ne gândim, să ne alegem în orice moment un furnizor de pe piaţa concurenţială, sunt mulţi, sunt zeci de furnizori concurenţiali şi fiecare are mai multe oferte, deci, sunt zeci de oferte dintre care putem să alegem.

Deci, să nu ne speriam, nu se întâmplă, eu ştiu, un cataclism, Doamne fereşte!, doar că trebuie să ne gândim dacă nu ar fi momentul să plătim totuşi… să nu plătim mai mult, nu ştiu, 10-15 lei pe lună, s-ar putea să fie /creşte/ real, depinde şi de zona geografică în care ne aflăm, de ce să plătim în plus şi să nu ne alegem un furnizor care vine în întâmpinarea dorinţelor noastre?

Realizator: 25% este un procent rezonabil până în acest moment, apropo de cele două milioane de consumatori care au optat pentru schimbarea contractului. Dar primim iată deja multe întrebări de la ascultători. Consumatorii dacă nu vor încheia un nou contract pot fi deconectaţi de la reţea, în lipsa acestui acord?

Silvia Vlăsceanu: Exclus.

Realizator: Exclus?

Silvia Vlăsceanu: Exclus, extras. Nu există aşa ceva. Vor rămâne cu contractul pe care îl au în acest moment, furnizorul le va trimite şi în luna ianuarie, deja a început în decembrie, va continua şi în ianuarie, mai mult, în ianuarie vor primi o informare în care vor avea preţul pentru serviciul universal şi cel puţin o ofertă concurenţială, tocmai ca să îşi dea seama care este diferenţa pentru energia din serviciu uuniversal, asigurată prin serviciul universal, şi o energie asigurată printr-o ofertă concurenţială, exact din acest motiv, să poată să facă singuri comparaţia. Dar nu există, cum să spun, este exclus să fie deconectaţi sau să rămână nealimentaţi cu energie electrică.

Realizator: Unii specialişti estimează că valorile facturilor la energie electrică ar putea creşte cu 13 până la 26%. Sunt reale aceste estimări?

Silvia Vlăsceanu: Încă o dată, depinde cât de mult consumăm. Într-adevăr preţul energiei, cum vă spuneam, este vorba de energia ca marfă care s-a scumpit – şi s-a scumpit, fiecare îşi cumpără, face un pachet de energie – şi poate să varieze de la un furnizor la altul, e o componentă reglementată, tarifele de distribuţie, şi mai sunt taxe, impozite, acciză şi TVA, pe care le plătim. Componenta energie propriu-zis, care reprezintă circa o treime, într-adevăr este mai scumpă şi poate să ajungă până la cu 25-26% mai scumpă decât cea care a fost reglementată până la 31 decembrie. Deci, în factură nu va fi o creştere a facturii cu 26%, sunt zone într-adevăr, sunt furnizori care au anunţat la serviciul universal creşteri semnificative, dar nu înseamnă factura cu 26%. Asta am spus, poate să fie 10 lei, poate să fie 15 lei, depinde şi cât consumăm, unii consumăm mai mult.

Realizator: Ideal ar fi să fie minus 10 lei, nu plus 10 lei.

Silvia Vlăsceanu: O, evident, evident! Dar este posibil, faţă de factura actuală, dacă optăm pentru un furnizor concurenţial.

Realizator: Această liberalizare a pieţei gazelor naturale, de exemplu, a adus până acum schimbări semnificative?

Silvia Vlăsceanu: E un pic diferită situaţia faţă de la gaze, în sensul că piaţa de energie este mult mai matură, sunt şi mult mai mulţi consumatori, România este aproape integral electrificată, mai sunt câteva zeci de gospodării absolut izolate, în vârful muntelui, în rest, sunt 8 milioane de consumatori casnici, comparativ cu 3,5 milioane cât sunt la gaze naturale. Nu este la fel de matură. Tranzacţiile cu energie electrică sunt mult mai diversificate faţă de cele cu /energie electrică/, sunt mai mulţi producători de energie electrică, deci, sunt nişte diferenţe şi eu zic că şi consumatorii de energie electrică ar putea sau s-ar putea să fie mai informaţi, pentru că au acces toţi şi fără energie electrică până la urmă nu ne funcţionează niciun echipament din casă, nu avem acces nici la telefon, să zicem, unde, în timp, vedeţi ce repede am învăţat să manevrăm telefonul în 20 de ani, şi să ne schimbăm acum furnizorul de telecomunicaţii. Probabil că şi la energie electrică nu este un proces care se întâmplă dintr-o dată, deci, nu la 1 ianuarie, nu mă aştept dintr-o dată consumatorii să zică: gata, îmi schimb furnizorul, este un proces care se va derula permanent şi în orice moment putem să ne schimbăm furnizorul, în maxim 21 de zile, după ce am înştiinţat furnizorul pe care l-am selectat, uite, vreau să devin clientul tău, în maxim 21 de zile vom deveni clientul lui. El se va ocupa de toată această schimbare.

Realizator: Da, sunt soluţii, ideal ar fi să avem şi la agentul termic, de exemplu, o astfel de piaţă liberă. Dar poate vom mai vorbi pe această temă. Mulţumesc mult pentru prezenţa la „Apel matinal”.

Silvia Vlăsceanu: Cu mare plăcere! Şi La mulţi ani!

Realizator: La mulţi ani! Un an 2021 normal, atât spun.

(Rador/FOTO radioiasi.ro)

Etichete:
Curtea Constituţională amână pentru mâine dezbaterile pe solicitările de anulare a primului tur al alegerilor
Naţional joi, 28 noiembrie 2024, 13:08

Curtea Constituţională amână pentru mâine dezbaterile pe solicitările de anulare a primului tur al alegerilor

Curtea Constituţională a României a amânat pentru vineri discuţiile pe cererile lui Cristian Terheş şi Sebastian Constantin Popescu,...

Curtea Constituţională amână pentru mâine dezbaterile pe solicitările de anulare a primului tur al alegerilor
Greblă: AEP a sesizat organele de urmărire penală să verifice afişele electorale fără cod de identificare
Naţional joi, 28 noiembrie 2024, 12:22

Greblă: AEP a sesizat organele de urmărire penală să verifice afişele electorale fără cod de identificare

Autoritatea Electorală Permanentă a sesizat organele de urmărire penală să cerceteze afişele electorale apărute fără codul de identificare...

Greblă: AEP a sesizat organele de urmărire penală să verifice afişele electorale fără cod de identificare
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,92% pe an
Naţional joi, 28 noiembrie 2024, 11:52

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,92% pe an

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat joi la 5,92% pe...

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,92% pe an
SGR, la un an de la lansare: Românii au returnat peste trei miliarde de ambalaje
Naţional joi, 28 noiembrie 2024, 11:12

SGR, la un an de la lansare: Românii au returnat peste trei miliarde de ambalaje

  Peste trei miliarde de ambalaje cu simbolul ‘SGR’ au fost colectate în primul an de la lansarea Sistemului Garanţie-Returnare, a...

SGR, la un an de la lansare: Românii au returnat peste trei miliarde de ambalaje
Naţional joi, 28 noiembrie 2024, 10:40

Studiu: Unul din doi români este de acord cu renunțarea la combustibilii fosili

Studiu: Unul din doi români este de acord cu renunțarea la combustibilii fosili 66% consideră că prosumatorii contribuie la un mediu...

Studiu: Unul din doi români este de acord cu renunțarea la combustibilii fosili
Naţional joi, 28 noiembrie 2024, 10:13

METEO: Cod galben de ninsoare și strat de zăpadă consistent

Sursa : Administrația Națională de Meteorologie COD : GALBEN Ziua/luna/anul: 28-11-2024 Ora : 10:00 Nr. mesajului:1 Intervalul : conform...

METEO: Cod galben de ninsoare și strat de zăpadă consistent
Naţional miercuri, 27 noiembrie 2024, 19:15

Vicepreşedintele ANCOM va solicita suspendarea platformei TikTok pe teritoriul României

Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, Pavel Popescu, anunţă că va solicita suspendarea...

Vicepreşedintele ANCOM va solicita suspendarea platformei TikTok pe teritoriul României
Naţional miercuri, 27 noiembrie 2024, 18:58

Hotărâri luate în şedinţa Executivului

Salariul minim va creşte la 4.050 de lei începând cu 1 ianuarie, de la 3.700 lei în prezent. Guvernul a adoptat în şedinţa de astăzi decizia...

Hotărâri luate în şedinţa Executivului