Lipsa de muncitori calificaţi se face simţită în aproape toate ramurile economiei
Publicat de Andreea Drilea, 26 decembrie 2018, 07:44
Antreprenorii români susţin că nu mai găsesc personal calificat, iar criza se face simţită în aproape toate ramurile economiei. Încercând să acopere lipsa acută de forţă de muncă, statul organizează lunar cursuri de formare profesională şi sprijină cu bani firmele care doresc să-şi califice proprii angajaţi.
Angajatorii spun că lipsa de forţă de muncă se face simiţită în aproape toate domeniile şi propun o serie de măsuri.
Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri: Am cerut să se revadă sistemul de învăţământ, astfel încât să avem 3 ani pentru învăţământ dual. Am cerut să nu se mai facă pensionări anticipate după 30 de ani de restructurare economică, decât cel mult cu acordul companiei şi, dacă există acest acord, să se permită acumularea pensiei cu salariul, asta pentru că, de exemplu, în construcţiile de maşini, specialiştii în maşini-unelte au peste 50% dintre ei vârste de peste 50 de ani. Cerem să se facă o reducere a impozitului pe venit pentru cei care lucrează în construcţia de maşini, pentru că este o categorie în care, în câţiva ani de zile, nu mai avem niciun fel de specialişti.
Pe de altă parte, peste 23 mii de persoane au participat în primele 10 luni ale anului la cursuri de calificare organizate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în funcţie de necesităţile pieţei.
Corina Scarlat, Serviciul de Comunicare al ANOFM: Cursurile cele mai multe organizate în acest an au vizat programe de formare în meserii, precum lucrător în comerţ, inspector resurse umane, agent de securitate, operator introducere prelucrare şi validare date, bucătar, lucrător în cultura plantelor, frizer, coafor, manichiurist, competenţe în limba engleză, dar şi contabil, instalator instalaţii tehnico-sanitare, ospătar, lucrător în construcţii, sau îngrijtoare de bătrâni la domiciliu.
Totodată, companiile sunt sprijinite cu bani, lunar, dacă pregătesc ucenici la locul de muncă, sau dacă angajează diferite categorii de persoane, cum ar fi absolvenţii unor instituţii de învăţământ, persoane cu handicap, şomeri sau elevi şi studenţi, pe perioada vacanţelor. Periodic, sunt organizate burse ale locurilor de muncă. Persoanele dar şi firmele interesate se pot adresa agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă sau pot intra pe pagina de internet www.anofm.ro.
(Rador/FOTO arhivă ctbacontabilidade.com)