Locuitori din 27 de comunităţi vor beneficia de analize gratuite în cadrul programului ‘Sănătate în vecinătate’ al OMV Petrom
Publicat de Andreea Drilea, 4 martie 2024, 10:08
Locuitori din 27 de comunităţi vor avea acces la un set complex de analize de laborator, consulturi şi monitorizare pe termen lung în cadrul programului ‘Sănătate în vecinătate’ al OMV Petrom.
Potrivit unui comunicat al companiei, în 2024, grupul va aloca programului peste 8 milioane de lei şi va oferi acces la servicii medicale gratuite pentru 5.000 de locuitori din mediul rural.
Programul este implementat pentru al treilea an consecutiv în parteneriat cu Asociaţia Medcorp.
‘Locuitorii din comunităţile rurale cu acces limitat la servicii medicale beneficiază gratuit de analize şi consulturi de specialitate. În urma acestora li se prescriu tratamente, primesc recomandări pentru un stil de viaţă sănătos şi sunt monitorizaţi prin serviciul de call-center. Pentru cazurile grave, echipa Medcorp facilitează accesul în clinici şi spitale pentru investigaţii amănunţite şi intervenţii’, se arată în comunicatul companiei.
În 2024, programul îşi propune să ajungă în 12 comunităţi noi şi să revină în cele 15 comunităţi vizitate anterior pentru a monitoriza starea de sănătate a beneficiarilor şi a actualiza recomandările medicale.
Pentru a permite diagnosticarea precoce a afecţiunilor cu incidenţă crescută în cadrul populaţiei, ‘Sănătate în vecinătate’ lansează şi un program de screening axat pe ecografii abdominale şi consulturi de dermatologie. Acesta va consta în 20 de evenimente de screening şi va permite identificarea rapidă a potenţialelor probleme de sănătate, urmărirea şi tratarea corespunzătoare a acestora, ajutând la prevenirea unor probleme de sănătate mai grave şi mai costisitoare în viitor.
‘Programul ‘Sănătate în vecinătate’ contribuie în mod direct la îmbunătăţirea sănătăţii comunităţilor rurale. Mii de oameni din zone izolate primesc acces la servicii medicale complexe. Suntem onoraţi de parteneriatul cu Asociaţia Medcorp şi mândri că împreună putem cu adevărat avea un impact pozitiv semnificativ şi de durată asupra celor care au cea mai mare nevoie’, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.
Programul a fost iniţiat în 2022. Până la sfârşitul anului 2023, prin programul ‘Sănătate în vecinătate’, echipe complete formate din medici specialişti, medici rezidenţi şi studenţi la medicină au vizitat 15 comunităţi în 8 judeţe: Prahova, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Olt, Bacău, Galaţi şi Constanţa.
În primii doi ani de implementare, circa 1.700 de persoane au beneficiat de pachete complete de analize şi consulturi medicale de specialitate şi au fost acordate peste 10.500 de investigaţii paraclinice şi consulturi de specialitate. Peste 900.000 euro (estimare bazată pe analiza a 3 clinici private din România) reprezintă contravaloarea serviciilor medicale oferite în 2022 şi 2023 dacă pacienţii ar fi ales să beneficieze de aceste servicii la o clinică
privată.
‘Distanţa cea mai mică ar trebui să rămână mereu cea dintre tine şi sănătatea ta, este motto-ul programului pe care îl desfăşurăm de 2 ani şi prin care răspundem nevoilor medicale. ‘Sănătate în vecinătate’ vine în întâmpinarea oamenilor care au acces limitat la servicii medicale şi le oferă şanse egale. Medicii noştri au un rol cheie în relaţia cu fiecare pacient, iar interacţiunea lor continuă dincolo de vizitele în teren prin servicii de call-center şi prin navigarea medicală a cazurilor mai dificile spre spitale. Este un angajament pe termen lung şi ne bucurăm să avem alături OMV Petrom, un partener pentru care sănătatea este prioritară’, a declarat Mihai Olaru, preşedinte al Consiliului Director, Asociaţia Medcorp.
OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 41 milioane bep în 2023. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică pe gaze naturale de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi în ţările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri – OMV şi Petrom.
OMV Petrom este o companie în care, la sfârşitul anului 2023, acţionarii români deţin peste 43% din acţiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,7%, iar 22,5% sunt deţinute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali şi alte entităţi româneşti).
OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,2% din acţiunile OMV Petrom, iar restul de 5,6% sunt deţinute de alţi investitori străini. Din totalul acţiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti. AGERPRES/OMV Petrom